English | Български | Пишете ни 
13 МЕЖДУНАРОДЕН СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ
21.03. - 14:00,
Лъки Синема - Пловдив

Режисьор:  Явор Гърдев
Оператор:  Емил Христов
Музика:  Калин Николов
Продуценти:  Георги Димитров, Илиян Джевелеков и Матей Константинов
Сценарий:  Владислав Тодоров, по едноименния му роман
В ролите:  Захари Бахаров , Таня Илиева , Владимир Пенев , Михаил Мутафов
Продукция:  MIRAMAR FILM in association with NFC & BNTV
Дзифт
Дзифт
Дзифт
България , 2008, 92 min, черно-бял, цветен
Awards:  Москва 2008 - "Сребърен Св. Георгий" за режисура; 6 награди на „Златна роза” (Варна) – за най-добър филм, за актьор на Михаил Мутафов, за операторско майсторство, за монтаж, за продуценти и на критиката

Дзифт е жанрова комбинация от ретро-соц и нео-ноар. Филмът реализира атракционно пътуване назад във времето към една вече разпиляна социалистическа действителност по жанровите закони на черния филм. Действието се развива в една нощ. Главният герой по прякор Молеца излиза от затвора в началото на 60-те години, за да попадне в напълно нов и непознат за него свят – света на социалистическа София. Влязъл в затвора непосредствено преди 09.09.1944, Молеца е излежал присъда за убийство, без да е убиецът. С излизането му на свобода, още с прекрачването на прага на затвора започват катастрофални перипетии и бясна надпревара с времето. Молеца се измъква от абсурдни ситуации и смъртоносни капани, заложени от униформени копои на вездесъщата тоталитарна държава. В търсене на истината за миналото си той се сблъсква с паноптикум от гротескни типове, населяващи асфалтовата джунгла на града. Трескавият бяг на Молеца очертава картата на ретро София – крайни квартали, Централната баня, Каналът, поликлиниката, черквата, кръчмата, Мавзолеят, нощният бар, гробището. Тази фатално задъхана нощ е наситена с резки обрати и перипетии, халюциниране, биографични скокове в предкомунистическото минало, сантиментални срещи с някогашната любима, предателства, мирогледни сривове и разобличения. Краят идва с настъпването на новия ден във фургона на гробарите, където тайните излизат наяве.

Явор Гърдев
Български режисьор, роден през 1972 г. в София. Завършил е философия в Софийския университет и театрална режисура в НАТФИЗ. Следват следдипломни курсове в областта на режисурата, сценичните изкуства и културната политика във Великобритания, Франция, Германия и Съединените щати. Режисьор е на 23 театрални постановки, някои от които имат европейски копродуцент и се играят в театри и на фестивали в цяла Европа. За своята работа в театъра и за междудисциплинарните си проекти Явор Гърдев е отличаван с многобройни национални и международни награди. В киното дебютира през 1998 г. с късометражния Солитюд-болеро или Расколников-обсесия. Следват още два късометражни филма: Бедспотинг (2000) и О, мой роден дом! / Дискавъри чанъл отново (2002). Дзифт е неговият дебютен игрален филм.
1998  Солитюд-болеро или Расколников-обсесия - късом.
2000  Бедспотинг - късом.
2002  О, мой роден дом! / Дискавъри Чанъл отново - късом.
2008  Zift
© 2001 - 2008 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by