English | Български | Пишете ни 
13 МЕЖДУНАРОДЕН СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ
КИНО С АВТОГРАФ - В ПЛОВДИВ
ГЕОРГИ ДЮЛГЕРОВ БЛАГОДАРИ НА ПЛОВДИВЧАНИ
ВИНАГИ СЪМ ПРИЕМАЛ ПРОФЕСИЯТА СИ КАТО МИСИЯ
„КОЗЕЛЪТ” Е ЛЮБИМЕЦЪТ НА ПЛОВДИВЧАНИ
МАЛИН КРЪСТЕВ И ГЕРГАНА ПЛЕТНЬОВА ГОСТИ НА ФЕСТА
„КОЗЕЛЪТ” НАЧЕЛО ВЪВ ВРЕМЕНОТО КЛАСИРАНЕ
ПО ФРЕНСКИ – ВСИЧКИ СВОБОДНИ И РАВНИ
НА ЕДНА МАСА
ОЩЕ ВЕДНЪЖ „ЛУДОСТ ПОСРЕД ЛЯТО”
ПРОМЕНИ В ПРОГРАМАТА
ИСКАМ ХОРАТА ДА СИ ТРЪГВАТ СЛЕД МОИТЕ ФИЛМИ УСМИХНАТИ
ОТВОРЕНИ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИИ С ГОСТИТЕ НА ФЕСТА
„КОЗЕЛЪТ” ОТНОВО НА 23 МАРТ ОТ 18.30 ЧАСА
ПРЕДВИЖДА СЕ ОЩЕ ЕДНА ПРОЖЕКЦИЯ НА „КОЗЕЛЪТ”
ДОПЪЛНИТЕЛНА ПРОЖЕКЦИЯ В АФИША
КИНОТВОРЦИ ОТ МЕКСИКО НА ГОСТИ НА ПЛОВДИВСКИЯ ФЕСТ
Панорама на Джим Джармуш
ЧАСТ ОТ СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ФИЛМА „КОЗЕЛЪТ” РАЗГОВАРЯХА С ПЛОВДИВСКАТА ПУБЛИКА НА ОТКРИВАНЕТО НА ФЕСТИВАЛА
ВСЕКИ ПЪТ МЕЧТАЯ ДА СНИМАМ В БЪЛГАРИЯ
СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ В ПЛОВДИВ
КИНО С АВТОГРАФ - В ПЛОВДИВ

ТУРНИРИТЕ по ТАБЛА ПРОДЪЛЖАВАТ
Отборът на „Светът е голям” кани всички почитатели
на древната игра на 6 април 2009 г., понеделник, 17.00 часа
в „Лъки синема” – Пловдив

Преди специалната прожекция на „СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И СПАСЕНИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ” на 6 април от 19.00 часа в „Лъки синема”- Пловдив, майсторите на таблата в града ще могат да премерят сили с опитните специалисти по хвърляне на зарове от отбора на „Светът е голям”. Непосредствено след табла-турнира с участието на Вим Вендерс, „Баба Зула” и групата на Зигфрид, след като премериха сили и с отбора на „Света на българския рок” (съставен от Иван Лечев, Ивайло Крайчовски (ФСБ), Васко Кръпката („Подуене блус бенд”), Васко Гюров („Ревю”) и Ангел Ангелов („Джендема”), неуморните играчи от отбора на „Светът е голям” - Стефан Китанов (продуцент), Стефан Командарев (режисьор), Стефан Вълдобрев (композитор) и Ани Пападопулу (актриса) са готови за турнира в Пловдив. Четиримата отказаха допълнителни тренировки преди да се изправят срещу пловдивските майстори на таблата. Победителят ще спечели Награда JAMESON за късометражна игра на табла.

След турнира ще има прожекция на филма „СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И СПАСЕНИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ”, следвана от разговор на публиката с екипа. Това ще бъде първата среща на авторите на филма с любителите на киното в Пловдив.

Междувременно „Светът е голям...” тръгна с успех в киносалоните на Унгария и Швейцария (с 6 копия, колкото и в България!!!) и е първият български филм, получил подкрепа от програмата МЕДИА за киноразпространение.

02 Apr 2009
ГЕОРГИ ДЮЛГЕРОВ БЛАГОДАРИ НА ПЛОВДИВЧАНИ

Веднага след официалното закриване на София Филм Фест в ПЛОВДИВ нетърпението взе връх и целият екип са зае с последното преброяване на зрителските гласове. Така стана ясно, че временният фаворит на пловдивската публика „Козелът” вече е постоянен и е класиран на първо място измежду всички показани в четвъртото издание на феста филми. Въпреки късния час организаторът на пловдивския кино купон Борислав Лалев се свърза с автора на лентата Георги Дюлгеров, за да му съобщи добрата новина. Развълнуван, големият наш режисьор благодари на всички пловдивчани за високата оценка и отправи поздравленията си към екипа под тепетата. А ние пък му пожелаваме още много успехи и нека „Козелът” пленява и разсмива все повече хора в различни географски ширини.

24 Mar 2009
ВИНАГИ СЪМ ПРИЕМАЛ ПРОФЕСИЯТА СИ КАТО МИСИЯ

Интервю с актьора Малин Кръстев

Тук на пловдивския фестивал със задоволство отбелязваме, че българското кино се приема с все по-голямо одобрение и даже възторжено. Нашата публика до момента дава едни от най-високите си оценки на родни филми

Това, разбира се, е чудесно. И то все пак на фона на множеството компромиси, които авторите са принудени да правят. Просто в нашата държава вече 15 години се провежда интелектуален геноцид. Парите, които държавата дава за кино, са безобразно малко. И ако те са пари достатъчни горе-долу за един филм, тя ги разпределя между пет. Нямаме право на спонсори, почти на нищо нямаме право. Трудно би могло разумно да се обясни подобна политика. Ето например миналата година в Албания /далеч „по-просперираща”/ са направени седем филма, а у нас три. Ние, които преди правехме по 35 филма годишно. И как от тях да има възвръщаемост и да се инвестира наново в кино, като благодарение на тази, аз съм убеден, целенасочена към обезглавяването на хората с глави политика, българинът вече е роб на телевизията. Аз го наричам „синдром на тостера” – стоиш пред телевизора и той ти изпича мозъка. Хората вече отвикнаха да съпреживяват групово, в общество – в кино или театър. Вече на няколко пъти ми се случва докато играя на сцената, хора от залата да ме репликират „А, така, каза ли му го!”… Онзи ден имахме премиера и на моите думи „Тука е ад!” една жена от публиката извика „Ад е!”. И аз си давам сметка, че българинът е все по-самотен. И става все по-стерилен в мисленето си. И отказва да освободи въображението си, и не желае да му се говори с кодове – както е в киното и в театъра.

Постоянната ти заетост обаче дава и надежди – от три филма през миналата година ти участваш и в трите. Колко са ангажиментите ти в момента?

Сега играя в пет софийски театри в общо 11 пиеси. Умората е канска. Работя по 16 часа и навсякъде ходя с една чанта, пълна с витамини и вода. Но аз винаги съм приемал професията си като мисия – и в киното, и в театъра, и в телевизията. Ако ние се откажем, какво ще оставим на младите поколения актьори, виждате колко са талантливи като Гергана Плетньова…Как ще се прекъсне щафетата, която аз съм поел лично от Николай Бинев. Трябва да се поддържа това ДНК, да се запази този български почерк, защото по света са луди по него. Двадесет дена бях в Париж на голям театрален фестивал. Играхме Стринберг и всички ни гледаха като магьосници. След 10 дни заминаваме за Чикаго с Вальо Танев. Там в театъра на Джон Малкович ще играем „Лазарица” на Радичков. След Чикаго веднага заминаваме за Страсбург, после в Москва и Сантк Петербург, после цял август сме в Торонто…А по отношение на киното – ето „Дзифт” направи истински пробив. И веднага се намериха наши кинаджии, които да го охулят. Как било възможно театрален режисьор да прави добро кино. А към Явор Гърдев лично Никита Михалков се обърна с „Маестро”. Така-а-а, манталитет.


Снимка: Тодор Ненов

24 Mar 2009
„КОЗЕЛЪТ” Е ЛЮБИМЕЦЪТ НА ПЛОВДИВЧАНИ

Вече всичко е ясно – въпреки малката разлика в оценките и наистина ОСПОРВАНОТО конкуриране, фаворитът на пловдивската публика е филмът на Георги Дюлгеров „Козелът”. Лентата получи фамозната зрителска оценка 5.804, с която става носител на наградата на София Филм Фест в ПЛОВДИВ – „Златната ябълка”. Вотът на публиката се отчита прецизно по специално изработена математическа формула, която взема под внимание и броя подадени гласове за съответния филм наред с оценката по шестобалната система. Добрата новина за българското кино е, че филмът, класиран на второ място, също е родно производство. С минимална разлика – с оценка 5.762, продукцията на Стефан Командарев „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” почетно остава в сърцата на пловдивските кинофенове. Награденият с Оскар заради прекрасната игра на Кейт Уинслет „Четецът” е на трето място в класацията с 5.530. С благодарности към публиката за активността й при гласуването, още снощи в присъствието на целия екип на пловдивския фест бе изтеглен и печелившият зрител. Късметът се усмихна на Димитър Минев, който е пуснал печелившия си талон за филмът „Четецът”, като му е дал оценка 6.00. Наградата е DVD Player, осигурен от Sony Center при търговска верига Deкom. И макар официално фестивалът да бе закрит със снощните си гости – Малин Кръстев и Гергана Плетньова, програмата ще продължи още малко заради повишения интерес на пловдивчани. Днес в 18.30 ще се завърти отново любимата лента „Козелът” за всички, които не успяха да влязат в препълнената зала при първата прожекция. А на 25 март, сряда от 18.30 часа ще бъде показан и дългоочакваният английски филм „В Брюж” с Колин Фарел и Рейф Файнс. Билети на фестивалната каса в кино Лъки Синема.

23 Mar 2009
МАЛИН КРЪСТЕВ И ГЕРГАНА ПЛЕТНЬОВА ГОСТИ НА ФЕСТА

Специални гости в деня на закриването на София Филм Фест в ПЛОВДИВ ще бъдат Малин Кръстев и Гергана Плетньова. Актьорите ще представят своя най-нов филм „Единствената история, която Хемингуей не описа” точно в 18.15 часа в неделя. Освен тях за продукцията са дали много от себе си и още цяла плеяда любими бг актьори – Руси Чанев, Иван Бърнев, Стефан Мавродиев, Цветана Манева. Лентата на режисьора Светослав Овчаров вече предизвика много полемики и набира все повече почитатели. Не е изключено след прожекцията й класирането за любим филм на пловдивската публика да се промени. Засега обаче вотът остава същият – „Козелът” е на първо място, след него „Четецът” и накрая „Момчето с раираната пижама”.

21 Mar 2009
„КОЗЕЛЪТ” НАЧЕЛО ВЪВ ВРЕМЕНОТО КЛАСИРАНЕ

Публиката на София Филм Фест в ПЛОВДИВ е поставила на първо място в предпочитанията си досега новия български филм „Козелът”. Въз основа на специалната ни математическа формула, която отчита и броят на гласувалите, лентата на режисьора Георги Дюлгеров получи фамозната оценка 5.804. Дали пък това не показва, че българите искат да гледат оптимистично, жизнеутвърждаващо и с много настроение родно кино вместо нароилите се мрачни, а често и твърде самоцелни истории от нерадостното минало? Може би вече имаме печелившата рецепта?! Веднага след „Козелът” временният зрителски вот класира декорирания с Оскар за прекрасната игра на Кейт Уинслет „Четецът”, получил в Пловдив оценка 5.530. На трето място с 5.378 е английската продукция „Момчето с раираната пижама”. Преди няколко месеца филмът получи наградата на публиката на фестивала в Чикаго, а високото му оценяване и в Пловдив показва, че е време двата града да се побратимят.
До финала има още време и много филми, така че са възможни и изненади.

20 Mar 2009
ПО ФРЕНСКИ – ВСИЧКИ СВОБОДНИ И РАВНИ

Интервю с режисьора на филма „Санса” Зигфрид

Ти си режисьор, но също и сценарист, фотограф, музикант, композитор…от кое най-много?

Виж, това не са професии. Това се по-скоро различни езици, аз действително говоря много езици. Това са различните ми начини да предам своята поезия, а с нея и любовта, която искам да дам на хората.

Пътуването също ли е начин – филмите ти се появяват като разултат от безкрайните ти пътешествия по света?

Паспортът ми е френски, но аз съм гражданин на света. Не спирам да пътувам – това е свободата ми. Местата, които посещавам ми влияят. Но нямам технология за снимането си – щом нещо ме зиантригува, оставям се на вътрешното си убеждение. Запътвам се към нещо или някого, който ми харесва и на момента преценявам дали да го заговоря или да го наблюдавам известно време.

Какво място заема България в пътуването ти?

Идвал съм и друг път тук – даже в Пловдив бях преди 10 години. Помня улиците, но сякаш нещо в хората и в сградите вече е различно. България ме кара да се чувствам добре – тук имам много приятели, обичам ги и те имат добри чувства към мен. Обожавам вашия фестивал. Наистина. И преди съм участвал в него – представях пак свой филм. Пак изнасях концерт. Мога даже да кажа, че София Филм Фест се е превърнал във втория ми дом. Разбира се бил съм и на големите фестивали – например в Кан. Но при големите е много силно усещането за бизнес, за пазари…Аз се чувствам по-добре на фестивали като вашия.

След прожекцията на филма ти „Санса” ще посвириш в един пловдивски клуб…

Аз ще съм на виолончело, поканил съм специално и двама мои колеги–музиканти от Франция. Ще бъдем трио импровизатори. Музиката е моята най-голяма свобода.Търся и надявам се намирам стилът, който ми позволява да бъда с приятели и всеки от нас да е свободен и да развива своята история. Дълбоката импровизация, в която всички са свободни и всички са равни.

19 Mar 2009
НА ЕДНА МАСА

Светът е кръчма, да седнем на една маса – казал веднъж един умен човек. И оттогава много други хора, в желанието си да не бъдат глупави, следват дословно думите му. Така правим и ние на София Филм Фест в ПЛОВДИВ и сме сигурни, че това работи най-добре за духа на фестивала. И никой не се учуди, когато на фестивалната ни маса във фестивалния ни ресторант започна да се говори едновременно – в единия край на испански, по средата на английски, а в другия край на бързо припомнен от ученическите години руски език. Шумната ни компания обединяваше хора от екипа, приятели на фестивала и трима чуждестранни гости – мексиканките Летисия и Нанси Виляреал, сестри на режисьора на „Кумбия кайера” Рене Виляреал и латвийският режисьор на „Лудост посред лято” Александър Хан. Темпераментните сестри представиха пред пловдивската публика и медиите музикалния филм на своя брат. Стана ясно, че кумбия е широко популярен танц, особено в Северно Мексико, с който се идентифицира и голяма група млади хора – главно от градовете. „Кайера” буквално означава улица – така че филмът е за танца на улицата и цялата съпровождаща го младежка субкултура със своите графити, дрехи и маниери. И разбира се това е филм за любовта, обясни Летисия Виляреал, която е артдиректор и дизайнер на лентата. „Искахме да направим сладострастен мюзикъл, който да разкрива големите градски контрасти между бедността и богатите квартали. Така че градът на нашето детство Монтерей е също главен герой във филма. След като лентата мина по екраните у нас някои от музикалните изпълнители, които се снимаха в нея, станаха доста известни. А един от младежите, който правеше графитите за филма – те са огромни цветни картини, бе нает от общината да работи с деца в риск, учейки ги да рисуват и по този начин да ги отдалечава от пътя на престъпленията. Този младеж разбира се бе също член на улична банда. Не променяме много след нашия филм, но показахме една истинска, красива, слънчева, млада и много ритмична картина на нашия живот”. Това сподели с нас Летисия преди да започне големият ни разговор за футбол и вечния спор между Пеле и титана МАРАДОНА.

19 Mar 2009
ОЩЕ ВЕДНЪЖ „ЛУДОСТ ПОСРЕД ЛЯТО”

В събота 21 март от 18.30 часа ще се завърти отново копродукция „Лудост посред лято”. Тя няма да измести прожекцията на турския филм „Точка”, който ще бъде показан в голямата фестивална зала на Лъки Синема в обявения си час – 18.30 в същия ден – събота 21 март.

19 Mar 2009
ПРОМЕНИ В ПРОГРАМАТА

Поради по-ранното заминаване на копието от България филмът „Кутията на Пандора” няма да може да бъде показан. На негово място в събота 21 март от 18.30 часа ще бъде прожектиран филмът „Точка”.
В отговор на големия зрителски интерес към награденият с Оскар и Златен глобус „Четецът” е насрочена още една прожекция – на 19 март, четвъртък от 18.30 часа.
На 25 март, сряда от 18.30 часа ще се завърти лентата „В Брюж” с Колин Фарел и Рейф Файнс.

17 Mar 2009
ИСКАМ ХОРАТА ДА СИ ТРЪГВАТ СЛЕД МОИТЕ ФИЛМИ УСМИХНАТИ

Интервю с режисьора на „Лудост посред лято” Александър Хан от Латвия

Още при представянето на филма ти зарази публиката с чувството си за хумор! Десет минути смях в залата преди даже да е почнала прожекцията…

Искам след моите филми хората да си тръгват усмихнати, весели и с много настроение. Не искам да правя тежки и силно драматични филми. Не искам след мой филм някой да се обеси. Ето веднъж след прожекция идват към мен няколко радостни лица и виждам ги, че се чудят какво да ме питат…чудят се, чудят се и накрая измислиха – Благодаря, казват. Това е – този филм е позитивен и повдига настроението.

Предстои скоро да тръгне и по българските кина – имаш вече бг разпространител

Да, очаквам да е скоро и да е масово. След няколко дни е премиерата му в Естония. В Латвия имаше голям успех, но там аз се занимавах с рекламата – „заразявах хората”. И пуснах там своята версия на филма. А в Австрия вървя австрийската му версия. Лудост някаква! Сценаристът ми идва у дома /в дома ми във Виена/ и носи 80 плаката на филма, оставени от продуцентите да събират прах някъде. Обясни, че това е срамота и ме накара да минем по улиците и да ги разлепим. То с продуцентите винаги има проблеми, но чак пък две версии да се правят…

Разкажи за версиите

Значи – всички сме европейски граждани... но продуцентите /австрийци и англичани/ поискаха два варианта на филма. Един за Изток, и друг за Запад! Като начало не искаха в западния вариант действието да се развива в Латвия. Предпочитаха просто някакъв безименен град и нищо латвийско да не се вижда в него. Даже народния ни празник, близък до вашия Еньовден, искаха да изрежат. А той е важна част от идеята. Музиката не им хареса – акордеоните били много източни. Така не трябва, казват. И аз им пиша писмо и ги питам какви музикални инструменти са разрешени. Да ги изброят – да знам. И стана ясно, че противоречията ни са много – така се стигна до двете версии на филма. А актьорският състав е много силен. Все големи имена и брилятни актьори. Интернационал! И всички обичат източната версия, а западната никой не я иска.

Тук също показваш източния вариант

Да, аз харесвам България. Идвам тук за втори път и надявам се не за последно. Но най-много харесвам Пловдив. Чувствам се съвсем на място във вашия град и фестивалният тук дух е прекрасен.

17 Mar 2009
ОТВОРЕНИ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИИ С ГОСТИТЕ НА ФЕСТА

Специално за изкушени журналисти и медиатори на 16 и 17 март от 17.00 часа са насрочени отворени пресконференции с гостите на София Филм Фест в ПЛОВДИВ. Мястото е Artnewskafe на ул.Отец Паисий 40. Осигурен е преводач за симултантен превод. Ще има възможност за индивидуални интервюта.
В понеделник – 16 март, ще гостуват Нанси Виляреал и сестра й Летисия, която е съпродуцент на „Кумбия кайера”. Двете латино дами са сестри на режисьора на филма Рене Виляреал и извънредно удължават престоя си в България, за да успеят да се срещнат с пловдивската публика и да представят филма.
Във вторник гост на фестивала ще е атрактивният режисьор, сценарист, оператор, фотограф, композитор и писател Зигфрид. Той е феномен в родната си Франция, но популярността му отдавна вече надхвърля нейните предели. След брифинга за журналисти Зигфрид ще представи филма си „Санса” пред зрителите в залата на Лъки синема. А по-късно ще загрее атмосферата в клуб Петното на Роршах, където ще свири с двама свои френски приятели.

16 Mar 2009
„КОЗЕЛЪТ” ОТНОВО НА 23 МАРТ ОТ 18.30 ЧАСА

Заради големия зрителски интерес, който напълни с правостоящи прожекцията на „Козелът”, най-новата лента на режисьора Георги Дюлгеров ще се завърти отново в Лъки синема. Това ще стане на 23 март от 18.30 часа. Билети за нея вече се продават на двете каси на София Филм Фест в ПЛОВДИВ - на площад Централен до Общината и в Лъки синема.

16 Mar 2009
ПРЕДВИЖДА СЕ ОЩЕ ЕДНА ПРОЖЕКЦИЯ НА „КОЗЕЛЪТ”

Поради изключителния зрителски интерес, с който бе посрещнат новият филм на Георги Дюлгеров „Козелът” от пловдивчани, организаторите на София Филм Фест в ПЛОВДИВ планират извънредна прожекция. Информация за това ще бъде изнесена по-късно тук и на двете билетни каси на фестивала.

14 Mar 2009
ДОПЪЛНИТЕЛНА ПРОЖЕКЦИЯ В АФИША

На 15 март – неделя от 14.00 часа ще бъде завъртяна лентата на новия филм на Максим Генчев „Гераците”. Генчев е негов сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля.. В продукцията участват много от актьорите на Пловдивския театър. Текстът следва близко фабулата на повестта на Елин Пелин – история за егоистичните подбуди и грубия материален интерес.

14 Mar 2009
КИНОТВОРЦИ ОТ МЕКСИКО НА ГОСТИ НА ПЛОВДИВСКИЯ ФЕСТ

Специално за прожекцията на „Кумбийска връзка”/”Кумбия кайера”/ на феста в Пловдив ще пристигнат сестрите на режисьора на филма Рене Виляреал. Нанси и Летисия Виляреал са част от творческия екип, а Летисия е и съпродуцент. Двете удължават нарочно престоя си в България, за да могат лично да се срещнат с пловдивската публика. „Кумбийска връзка” е весело намигване – дебют в игралното кино за мексиканския режисьор. Филмът вече има отличие – наградата на фестивала в Санта Круз. Разказът е за трима младежи, изживяващи своите страсти един към друг. И може би не е задължително любовният триъгълник да е нещастен?
„Кумбийска връзка”/”Кумбия кайера”/ ще бъде показан на 16 март от 18.30 часа във фестивалния салон на кино Лъки синема. В залата киноманите ще се срещнат с темпераментните мексикански гости.

13 Mar 2009
ПАНОРАМА НА ДЖИМ ДЖАРМУШ

София Филм Фест в ПЛОВДИВ има още един акцент тази година – това е панорама с филми на иконата на американското независимо кино Джим Джармуш. С неизменната си бяла грива, ултра готин като рок звезда, Джим Джармуш решително устоява на зова на холивудските сирени и създава стилни, земни, съвършено елегантни филми, които се превръщат в истински събития за международната кинообщност. Неговият отличителен знак е кротко абсурдната, приглушена комедия, която нежно пронизва хладните елегантни претенции и заблуди на неговите стеснителни герои -самотници. Пестеливият диалог, минималистичната актьорска игра и предпочитаните дълги кадри създават живот, затормозен от трудно общуване, недоразумения и инерция.

„МЪРТВЕЦ” – с Джони Деп, Гари Фармър, Робърт Мичъм, Алфред Молина, Криспин Глоувър, Иги Поп, Стийв Бушеми, Били Боб Торнтън
В градче на име Машин кроткият счетоводител Бил Блейк се оказва преследван от закона, след като застрелва човек при самозащита. Погнат от шайка бандити, той се отправя към пустошта, където намира партньор и духовен водач в лицето на индианеца философ, наречен Никой. Надянал одеждите на уестърн, Мъртвец съвсем не е конвенционална сага за разбойници. Под лъскавата повърхност той крие алегория за напредъка на душата от физическата смърт към духовната трансцендентност, подправена с отпратки към живота и произведенията на поета Уилям Блейк.

„МИСТЕРИОЗНИЯТ ВЛАК”- с Джо Стръмър, Стийв Бушеми, Том Уейтс
Двойка японски младежи са тръгнали на поклонническо пътуване към гроба на Елвис Пресли и студията „Сън”; италианка, придружаваща ковчега на съпруга си до Рим е принудена да сподели стая с бъбрива американка, бягаща от гаджето си; английски „Елвис”, който е загубил работата си, късмета в любовта и ума си, обикаля града с чернокожия си приятел, зетя си и оръжие в ръка. Тази трилогията от нестандартни разкази в магически ритъм, чието действие се развива в долнопробен хотел в Мемфис, е същевременно разказ за сложния начин, по който се установяват връзките между хора, места, предмети и време, пораждащи смисъл.

„НОЩ НАД ЗЕМЯТА” - Лос Анджелис, 7.07 вечерта – Корки, която пуши цигара от цигара, качва филмова агентка в колата си и я убеждава да стане неин менажер. По същото време таксиметрови шофьори по света също качват пътници и тези срещи на пръв поглед нямат никакви последствия. В Ню Йорк непохватен емигрант от Източна Германия предава волана в ръцете на чернокожия Йойо, в Париж шофьор от Брега на слоновата кост обсъжда зрението и секса със сляпа агресивна жена. В Рим екзалтиран шофьор изповядва плътски тайни от миналото си пред свещеник, а в Хелзинки меланхоличният Мика успокоява трима пияни със своята безкрайно тъжна история.

„ИЗВЪН ЗАКОНА” – с Том Уейтс, Джон Лури, Роберто Бенини
Джак и Зак – двама неудачници, се запознават в нюорлиънски затвор. Отначало са настроени един против друг, но скоро ги разсейва пристигането на Роберто, чийто лош английски, спомени от стари филми и цитати от Робърт Фрост на родния италиански едновременно ги дразнят и забавляват. Именно този сладкодумен, винаги оптимистично настроен дребен човек обаче, в крайна сметка отвежда самопровъзгласилите се за яки типове Джак и Зак към свободата.

На българския зрител Джим Джармуш е познат главно с филма си „Дух куче, пътят на самурая”, в който Форест Уитакър прави една от най-силните си роли. Тази творба е доста популярна сред бг киноманиаците и затова не е включена в панорамата за сметка на други по-малко известни у нас филми на Джармуш.

13 Mar 2009
ЧАСТ ОТ СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ФИЛМА „КОЗЕЛЪТ” РАЗГОВАРЯХА С ПЛОВДИВСКАТА ПУБЛИКА НА ОТКРИВАНЕТО НА ФЕСТИВАЛА

София Филм Фест в ПЛОВДИВ стартира с премиерата на новия филм на Георги Дюлгеров „Козелът”


В приятелската атмосфера на съмишленици – влюбени в стойностното кино, при изключителен интерес се откри ЧЕТВЪРТОТО издание на София Филм Фест в ПЛОВДИВ. Преди да изпълнят до краен предел залата, зрителите с чаша вино в ръка обсъждаха фестивалния афиш и си набелязваха фаворити, които задължително да не пропуснат. Атрактивният конферанс на известния пловдивски журналист Иво Дионисиев допълнително повдигна духа на прожекцията. След края на филма никой не бързаше да излезе и да пусне гласа си в нарочните кутии за определяне на носителя на наградата на публиката под тепетата „Златната ябълка”. Всеки искаше да чуе впечатленията на съсценаристката на лентата Кристин Димитрова, на актрисата Любов Любчева и двамата продуценти – Андреев и Балкански. Сред смях Кристин разказа, как са започнали да оформят историята след среща с козар, който изкарвал стадото си на паша късно по обед, защото сутрин следял парламентарния контрол по телевизията. Стана ясно, че в снимките са участвали два козела, за да пресъздадат успешно образа на героя – кроткият и скопен Бозо и буйният Чарли за по-екшън сцените. „Лозунгите и политическите квалификации не са най-верни за нас. По-вярното е, че когато хората се видят истински, могат и да се харесат” – обобщиха създателите на мъдрия и жизнерадостен филм по мотиви на големия Йордан Радичков.

12 Mar 2009
ВСЕКИ ПЪТ МЕЧТАЯ ДА СНИМАМ В БЪЛГАРИЯ

Интервю с актрисата Любов Любчева

След „Черната лястовица”, „Хубава си, мила моя” и сега „Козелът” вече може ли да се каже, че с режисьора Георги Дюлгеров сте тандем?

Да, три филма имаме, а аз съм все по-щастлива. Като ми се обади този път да ми каже, че има роля за мен в новия си сценарий, аз през смях го попитах този път каква ще играя /бел.ред.- в предишните филми на Дюлгеров ролите са на млада циганка/. Той каза „Пак нещо подобно като в другите”. Но настоя, че ролята е писана специално за мен и с много любов. Прочетох текста и много се смях. Без колебание приех да играя.

Вярно ли ще е да кажем, че Дюлгеров е твой ментор, откривател? Ти не си професионална актриса.

Да, не съм. Макар вече да имам известен опит – имам пет филма. Дюлгеров наистина ме откри, но по-точно аз сама се появих пред него – той беше пуснал обява, че търси непрофесионалист за „Черната лястовица” и аз се явих на конкурса, а той ме избра. Когато снимах първия си филм бях малка- едва на 17 години и все си мечтаех да уча за актриса. След края на снимките обаче реших да изчакам с това. После се роди първият ми син, после вторият…Но през това време също снимах.

Впечатленията ви от залата тази вечер – как ви прие пловдивската публика?

Като кажа Пловдив аз съм най-пристрастна. Това е родният ми град, в който се връщам често и много се вълнувах сега на премиерата. Мисля, че много ни харесаха. Радваха се и се смяха.

В мечтите си къде си представяш, че искаш да снимаш?

Всеки път мечтая да снимам в България!


12 Mar 2009
СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ В ПЛОВДИВ

За четвърта поредна година авторитетният кино фестивал София Филм Фест ще има свое издание в ПЛОВДИВ

Носителите на тазгодишните Оскари « Четецът» и «Милк» ще имат своите премиери специално за пловдивчани

С ВХОД СВОБОДЕН ще бъдат показани най-добрите български късометражни филми за годината


За ЧЕТВЪРТА поредна година "София Филм Фест" ще има свое издание в града на тепетата - "София Филм Фест в ПЛОВДИВ". В продължение на 11 дни Пловдив ще е фестивал, а паролата ще е кино. От 12 до 22 март в кино "Лъки Синема" пловдивските киномани ще могат да изгледат общо 27 филма: най-доброто от европейските и световни кино продукции, създадени в последните няколко години. Прожекциите ще бъдат от 18.30 и 20.45 часа, а в събота и неделя и от 16.00 часа. Цената на билета е 6 лева, за ученици, студенти и пенсионери - 5 лв.Предлагат се и карти с намаление за 3 прожекции - 15 лв. и за 8 прожекции – 32 лв.
"София Филм Фест" е един от най-големите и сериозни кинофоруми в Източна Европа, а пловдивското му издание вече се е доказало с качеството на представените тук филми. И тази година лентите, които ще бъдат показани в града на тепетата ще бъдат специално подбрани като най-доброто от софийския афиш. За пореден път ще бъде отличен филмът-фаворит на пловдивската публика. Той ще получи наградата на "София Филм Фест в ПЛОВДИВ" - статуетката "Златна ябълка", след гласуване на зрителите. Както и в предишните си издания фестивалът в Пловдив ще има специални гости, които ще представят своите филми в непосредствената атмосфера на кино залата в директен контакт с публиката. Атрактивен конферанс на тези срещи «творци-зрители» ще бъде известният пловдивски журналист Иво Дионисиев. Началото на феста ще даде най-новата българска кино лента – „Козелът” на именития наш режисьор Георги Дюлгеров. На премиерната на филма ще присъства част от авторския екип – младата актриса Любов Любчева, операторът Радослав Спасов и продуцентът Владо Андреев. ”Козелът” е създаден по едноименната новела на Йордан Радичков и мотиви от неговото творчество. Това е история за мъдростта, добротата и прозренията. Българските филми в четвъртото издание на София Филм Фест в ПЛОВДИВ са обединени в самостоятелен фокус – «Ново българско кино». В него освен «Козелът», специална премиера ще има и новият филм на Светослав Овчаров «Единствената история, която Хемингуей не описа», удостоен с две награди “Златната роза” – специалната награда на журито и наградата за режисура. Във филма Хемингуей е военен кореспондент, който на път от Истанбул за Париж попада на наша провинциална гара. За това пътуване на гениалния американски писател наистина има исторически доказателства.На пловдивската прожекция ще присъстват актьорите от филма Иван Бърнев и Малин Кръстев. Ще бъде показан и вторият пълнометражен филм на режисьора Стефан Командарев «Светът е голям и спасение дебне отвсякъде», продуциран като голям международен проект.
Заедно с традиционното внимание, с което се ползва независимото кино на София Филм Фест, всяка година в програмата на фестивала има и хит с марката Холивуд. Изборът обаче винаги е гарантиран с червения печат на високото качество. Пловдивчани ще могат да видят носителя на тазгодишния Оскар „Четецът”, спечелил единодушно адмирациите на Американската киноакадемия заради брилянтното изпълнение на Кейт Уинслет. Русокосата красавица сега се превъплъщава в ролята на нацистката военно престъпничка Хана Шмиц, която има любовна афера с тийнейджър. Още един Оскарски филм ще зарадва пловдивчани – ”Милк”. Американската киноакадемия го декорира с два приза – Оскар за най-добър сценарий и още един за най-добра мъжка роля заради страхотната игра на Шон Пен. Лентата е режисирана от номинирания за Оскар Гюс ван Сант и разказва вдъхновяващата история на Харви Милк - първия хомосексуалист, избран на обществена длъжност в Калифорния.
В категорията „Специални премиери” пловдивското издание на феста ще покаже още последния филм на Вим Вендерс „Снимки в Палермо”. Актьорският състав включва Кампино, Джована Медзоджорно, Денис Хопър, Мила Йовович. Тук е и един от най-неконвенционалните филми на годината на режисьора Ари Фолман „Валс с Башир”. Той е сред най-внушителните анимационни проекти в историята на киното – почти автобиографичен с основен повод жестокото клане, насърчено от израелските сили в палестинските бежански лагери по време на окупацията на Западен Бейрут през 1982 г. Филмът е номиниран за Оскар за чуждоезичен филм. Веселото намигване в тази категория е мексиканската продукция „Кумбия Кайера” с режисьор Рене Виляреал. За пловдивската премиера ще пристигне близката до режисьора и част от творческия екип Летисия Виляреал. Сред най-атрактивните гости на София Филм Фест в ПЛОВДИВ безспорно ще се откроява личността на Зигфрид. Той е феномен в родната си Франция, но отдавна вече надхвърля пределите й като разпознаваемост. Зигфрид е сценарист, режисьор, оператор, фотограф, монтажист, композитор и писател. В Пловдив той ще представи своя филм “Санса” . Турският режисьор Хюсеин Карабей също ще представи своята лента „Моят Марлон и Брандо” на пловдивчани.Пред зрителите в салона на Лъки Синема ще застане и режисьорът на «Лудост посред лято» латвиецът Александър Хан.
Тази година в афиша на София Филм Фест в ПЛОВДИВ е включен специален Фокус – Кино от Великобритания. Тук е последният филм на Мартин Макдона с Колин Фарел, Рейф Файн и Брендън Глийсън „В БРЮЖ”. Най-новото британско кино е представено и с градската приказка „ФРАНКЛИН”, и с детския поглед на „Момчето с раираната пижама”. Който веднъж е гледал нещо на незабравимата творческа формация Монти Пайтън, задължително проследява цялото им творчество и винаги остава влюбен в него. Затова фестивалната програма вкючва и един не нов, но абсолютно класически филм на гениалните англичани – „ЖИВОТЪТ НА БРАЙЪН СПОРЕД МОНТИ ПАЙТЪН”.
Фестивалът има още един акцент – ФОКУС ТУРЦИЯ. Той включва три от най-награждаваните и нашумели филма от южната ни съседка.
София Филм Фест в ПЛОВДИВ ще предложи още една изненада на истинските ценители на киното - панорама с филми на иконата на американското независимо кино Джим Джармуш. С неизменната си бяла грива, ултра готин като рок звезда, Джим Джармуш решително устоява на зова на холивудските сирени и създава стилни, земни, съвършено елегантни филми, които се превръщат в истински събития за международната кинообщност.С ВХОД СВОБОДЕН в рамките на фестивала ще бъдат показани и най-добрите български късометражни филми за годината.Те са номинирани за наградата JAMESON от авторитетно жури. Прожекциите им ще бъдат в неформалната атмосфера на бар „Лебовски” - в сградата на Дома на техниката, на 13,14,15,20,21 и 22 март от 23 часа.

11 Mar 2009
© 2001 - 2008 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by