English | Български | Пишете ни 
SOFIA MEETINGS 2010
Application deadline Sofia International Film Festival 2010
“СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И СПАСЕНИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ” ОБРА НАГРАДИТЕ НА САТУРНО ФИЛМ ФЕСТИВАЛ В ИТАЛИЯ
"СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И СПАСЕНИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ" спечели Голямата награда на кинофестивала "Листопад" в Минск
"СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И СПАСЕНИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ" - премиера в Сърбия
СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ЗА УЧАЩИ
“СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И СПАСЕНИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ” ТРИУМФИРА НА ФЕСТРОЯ, ПОРТУГАЛИЯ
“СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ” И ОСКАРИ ДЕБНАТ ОТВСЯКЪДЕ - Филмът на Стефан Командарев е българското предложение към Американската филмова академия за Оскар за чуждоезичен филм
МУЗИКАЛНОТО КИНО - ПРОГРАМАТА
МУЗИКАЛНОТО КИНО - ФИЛМИТЕ между "АССA" и "The Doors"
МУЗИКАЛНОТО КИНО - ФИЛМИТЕ между "ЕВИТА" и "ЛУНЕН ПЪТЕШЕСТВЕНИК"
МУЗИКАЛНОТО КИНО - ФИЛМИТЕ между "МАЛКАТА РУСАЛКА" и "ПТИЦАТА"
МУЗИКАЛНОТО КИНО - ФИЛМИТЕ между "РОК РАДИО" и "WALK THE LINE"
3:0 ЗА БЪЛГАРСКОТО КИНО ВЪВ ВИЛНЮС!!!
КИНО С АВТОГРАФ - В ПЛОВДИВ
ТАБЛА ТУРНИР
УСЕЩАНЕ ЗА ВЕНДЕРС
НАГРАДИ НА 13-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ
“Беднякът милионер” е британската гала на 13-ия София Филм Фест
МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС за Голямата награда на София Филм Фест
Майкъл Пейлин среща публиката днес!
ПРОМЯНА В ПРОГРАМАТА!
ФИЛМОВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО - компоненти
13-ият София Филм Фест и Dnes.bg обявяват фото конкурс
Днес се открива фотографска изложба на Зигфрид
СОФИЯ МИЙТИНГС - ЕДИНСТВЕНИЯТ ПАЗАР ЗА ФИЛМОВИ ПРОЕКТ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ СЛУЧИ ЗА ШЕСТИ ПЪТ В РАМКИТЕ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ
Документалните филми за дванайсетте любими романа
София Филм Фест и CineMafia представят Sofia Short Challenge 168 – часово филмово предизвикателство
ОСКАРИТЕ на София Филм Фест
БАБА ЗУЛА отново в СОФИЯ -музикалният финал на 13-ия София Филм Фест
Най-новият филм на Георги Дюлгеров “Козелът” ще открие 13-ия международен София Филм Фест
МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ на 13-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ
Световноизвестният английски комик Майкъл Пейлин пристига у нас като специален гост
ПАНОРАМА ОТ ФИЛМИ НА ДЖИМ ДЖАРМУШ – гуруто на независимите в киното
BИМ ВЕНДЕРС ЗАКРИВА 13-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ
12 български късометражни филма ще се състезават за наградата JAMESON
Откриване на 5-ти март с "Козелът"
Гала на толерантността
Зигфрид отново ще гостува на фестивала
Наградата Джеймисън ще се присъди за седми път
13-и международен филмов фестивал
SOFIA MEETINGS 2010

Dear filmmakers,

You will find information regarding Sofia Meetings soon on our new web page.

For any questions, please contact us at mira@sofiaiff.com, sofiameetings@sofiaiff.com

02 Dec 2009
APPLICATION DEADLINE SOFIA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2010

Dear filmmakers,

The next edition of the festival will be held from 4th until 14th of March 2010.

The application deadline is December 10th, 2009.

You will find regulations and entry form soon on our new web page. If you would like to receive the forms by e-mail, please write to vihrena@sofiaiff.com

The programme of the 14th Sofia IFF includes the following sections:
- Official programme (international competition and special screenings)
- Documentary programme (competition)
- Bulgarian feature films
- Balkan films showcase
- European screen
- World screen
- Bulgarian shorts
- Retrospectives and tributes
- Special events

02 Dec 2009
“СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И СПАСЕНИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ” ОБРА НАГРАДИТЕ НА САТУРНО ФИЛМ ФЕСТИВАЛ В ИТАЛИЯ

Филмът на Командарев спечели Голямата награда и Наградата за мъжка роля на фестивала, аплодиран от Микеле Плачидо и Джулиано Монталдо

За пети път „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” бе определен за Най-добър филм на международен кинофестивал. Това се случи снощи на закриването на Международния филмов фестивал „Сатурно” в Алатри, Италия, когато българският филм спечели Голямата награда „Златен Сатурн” (Saturno d'Oro) на фестивала. Международното жури връчи още Наградата за най-добър актьор на Мики Манойлович, което е четвъртата актьорска награда на големия сръбски актьор за участието му във филма на Стефан Командарев. Призовете бяха приети от продуцента на филма Стефан Китанов. Наградата за женска роля бе връчена на френската актриса Жасмин Тринка (носител на наградата „Марчело Мастрояни” за изгряваща звезда на изминалия фестивал във Венеция), а наградата за цялостно творчество - на Микеле Плачидо. Президент на фестивала е Джулиано Монталдо.

Журито бе с председател критика Джон Франсис Лейн (кореспондент на "Гардиън" от Рим над 40 години, участвал с малки роли в "Сладък живот", "Кентърбърийски разкази", "Рим". Приятел на Фелини, Пазолини, Гор Видал, Дино Ризи...). В журито бяха още режисьорът Франко Жиралди, критикът Грегорио Наполи (редактор на Giornate Sicilia от 1964 година), операторът Марко Понтекорво (син на Джило Понтекорво) и Ренцо Роселини (режисьор и продуцент, син на Роберто Роселини). "Светът е голям" взе 2 от 3-те награди на журито...

Всички тези хора откриха един български филм и си пожелаха да го видят в киносалоните на Италия, а България и българското кино бяха споменати във всяко слово при закриването на фестивала...

След снощния триумф международните отличия на „Светът е голям” станаха 23 (21 награди и 2 номинации). Филмът от 60 седмици се прожектира в българските киносалони (40 седмици е в Топ 20!) и в кината на още 18 държави (прецедент за новото българско кино), и е българския претендент за чуждоезичен Оскар. Следващите конкурсни участия на филма включват Палм Спрингс, Санта Барбара и Техеран.

29 Nov 2009
"СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И СПАСЕНИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ" СПЕЧЕЛИ ГОЛЯМАТА НАГРАДА НА КИНОФЕСТИВАЛА "ЛИСТОПАД" В МИНСК

Режисьорът Стефан Командарев получи лично Голямата награда на 16-тия международен кинофестивал в Беларуската столица Минск (http://www.tvr.by/eng/culture.asp?id=20465). Както и преди месец в Испания, отново публиката определи най-добрия филм на фестивала. Международното жури с председател известният руски режисьор Павел Чухрай, връчи втората награда на фестивала на филма на легендата Ян Троел “The Everlasting Moments of Maria Larsson”, който е сред номинациите за предстоящите Европейски филмови награди.

Това е 21-вото международно отличие на “Светът е голям”. Досега филмът е получил 19 награди на международни кинофестивали (от които 4 за най-добър филм) и 2 номинации.

22 Nov 2009
"СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И СПАСЕНИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ" - ПРЕМИЕРА В СЪРБИЯ

През изминалата седмица филмът имаше своята премиера в Белград, на която присъстваха актьорите Мики Манойлович, Христо Мутафчиев, Ана Пападопулу, режисьорът Стефан Командарев и продуцентът Стефан Китанов. Премиерата бе уважена от министъра на културата на Сърбия Небойша Брадич, посланика на България Георги Димитров, директора на белградското Радио 3 Петър Пунчев, представители на дипломатически мисии и артистичния елит на Белград. Преди прожекцията се състоя турнир по табла между отбора на “Светът е голям” и “Светът на сръбските любители на таблата”, в който участваха звездата на новото сръбско кино актьорът Небойша Глоговац (“Клопка”, “Когато порасна, ще стана Кенгуру”, “Небесна кука”) и посланик Георги Димитров. Филмът се прие изключително топло от публиката, която не криеше емоциите си и беше силно впечатлена от качеството на продукцията. В момента “Светът е голям” се прожектира в киносалоните в Белград и е първият български филм с киноразпространение в Сърбия през последните 20 години.

19 Nov 2009
СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ЗА УЧАЩИ

Специална програма на София Филм Фест и Дома на киното

СРЕЩА НА МЛАДИТЕ ХОРА С КИНОТО

Киносалоните на СФФ се пълнят с млади хора, които с нетърпение очакват месец март, когато ще запълнят потребностите си от съвременно европейско и алтернативно кино. Интересът към София Филм Фест и есенния фестивал Киномания са доказателство за отношението на младите хора към този тип кино.

За да отговорим на очакванията на младежите през цялата година, решихме да реализираме нов проект, който се организира от София Филм Фест и Домът на киното в партньорство със Столичната община, Националния филмов център и Европа Синемас, и се нарича „София Филм Фест за учащи”.

Проектът стартира като пилотно издание през есента на 2009 и планираме да продължи през цялата 2010 година в столицата. Целта е ежеседмично в Дома на киното и ежедневно в рамките на 14-ия София Филм Фест да има прожекции на европейски, български и алтернативни на Холивуд филми. Повечето прожекции ще бъдат придружени с представяне от авторите на филма (в случаите на български филми) или публична личност. Филмите ще се показват безплатно за учениците и студентите в рамките на „СФФ за учащи” и при специални условия в рамките на 14-ия София Филм Фест.

Домът на киното е възможно най-подходящото място за такава програма, утвърдил се през годините като център за алтернативни филмови събития - ретроспективи на известни режисьори, тематични филмови програми и фестивали.
Подготвя се и специална програма, предвидена за Фестивалния и конгресен център в морската ни столица – „София Филм Фест за учащи във Варна”.

Образователните прожекции за учащи се използват като успешен педагогически подход във всички европейски държави – актуалността му нараства с всяка изминала година. Съгласно изискванията за неформално обучение на Договора от Лисабон тази практика е толерирана от всички структури на Европейския съюз, които имат отношение образованието и киното в частност.

Есенното издание на “СФФ за учащи” включва 12 филма. Началото е на 12 октомври с българското предложение за чуждоезичен Оскар “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на Стефан Командарев. С тази прожекция ще се отбележи и уникалното постижение на филма - 1 година на киноекран в България и 48 седмици в българския Топ 20.

ПРОГРАМАТА ПО ДНИ И ЧАСОВЕ

„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (2008)
България-Германия-Унгария-Словения, режисьор Стефан Командарев
12 октомври, 18.30 / 15 октомври, 10.00

„Завръщане” (2006) Испания, режисьор Педро Алмодовар
19 октомври, 18.30 / 22 октомври, 10.00

„Срещу стената” (2004) Германия-Турция, режисьор Фатих Акин
26 октомври, 17.00 / 29 октомври, 10.00

„Дзифт” (2008) България, режисьор Явор Гърдев
2 ноември, 18.30 / 5 ноември, 10.00

„Сбогом, Ленин” (2003) Германия, режисьор Волфганг Бекер
9 ноември, 18.30 / 12 ноември, 10.00

„Снимки в Палермо” (2008) Великобритания-Германия, режисьор Вим Вендерс
16 ноември, 17.00 / 19 ноември, 10.00

„Когато порасна, ще стана Кенгуру” (2004) Сърбия и Черна гора, режисьор Радивое Андрич
23 ноември, 17.00 / 26 ноември, 10.00

„Санса” (2003) Франция, режисьор Зигфид
30 ноември, 17.00 / 3 декември, 10.00

„Георги и пеперудите” (2004) България, режисьор Андрей Паунов
7 декември - 18.30 / 10 декември - 10.00

„Били Елиът” (2000) Великобритания-Франция, режисьор Стивън Долдри
14 декември, 18.30 / 17 декември, 10.00

„Шивачки” (2007) България, режисьор Людмил Тодоров
21 декември, 18.30

„Невероятната съдба на Амели Пулен” (2001) Франция-Германия,
режисьор Жан -Пиер Жьоне
28 декември, 18.30

„СФФ за учащи” е част от мащабния проект „София Филм Фест - национален проект за кино”, който екипът на Арт Фест разработва и ще реализира през следващите 2 години. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас и Пловдив, регионалните издания на СФФ – в над 10 нови градове, които ще се реализират през 2010 като част от международния проект „Операция Кино” (общ проект на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), пътуващите из България прожекции на филми от последните издания на СФФ – „СФФ на път” и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.

08 Oct 2009
“СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И СПАСЕНИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ” ТРИУМФИРА НА ФЕСТРОЯ, ПОРТУГАЛИЯ

Триумфалното пътуване на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” продължава. След като бе определен за българския кандидат за чуждоезичен Оскар, филмът на Стефан Командарев обра овациите на 25-тото юбилейно издание на един от най-авторитетните европейски кинофестивали – Фестроя в Сетубал, Португалия. Командарев получи лично Наградата за най-добър режисьор, което му се случва за втори път след приза от албанския фестивал в Дуреш. Режисьорът и продуцентът Стефан Китанов се качиха на сцената за получаването на още две награди – на католическата организация SIGNIS и на публиката. Това е четвъртата Награда на публиката, която филмът отнася след София, Цюрих и Тайпе – очевидно доказателство за успеха сред зрителите от цял свят на този български филм. Португалия е една от 16-те държави, в които филмът ще се разпространява в киносалоните. Любопитното е, че легендарният продуцент Паоло Бранко (стоящ зад повечето от филмите на доайена на световното кино Маноел де Оливейра) ще разпространи лично филма в Португалия.

Холивудската звезда Майкъл Медсън бе сред зрителите, аплодирали успеха на „Светът е голям” в празничната вечер. Актьорът получи почетна награда за приноса си в световното кино.

14 Sep 2009
“СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ” И ОСКАРИ ДЕБНАТ ОТВСЯКЪДЕ - ФИЛМЪТ НА СТЕФАН КОМАНДАРЕВ Е БЪЛГАРСКОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ КЪМ АМЕРИКАНСКАТА ФИЛМОВА АКАДЕМИЯ ЗА ОСКАР ЗА ЧУЖДОЕЗИЧЕН ФИЛМ

На свое заседание на 09.09.2009 г., Националният съвет за кино взе решение българското предложение към Филмовата академия на САЩ за предстоящото определяне на номинациите за наградите Оскар за чуждоезичен филм да бъде „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”. Филмът на режисьора Стефан Командарев, по едноименния роман-бестселър на Илия Троянов, беше представен или предстои да участва в 51 международни фестивала, има 18 награди и ще бъде разпространяван в киносалоните на 16 държави, което е едно от най-големите постижения на българското кино за последните 20 години.

„Светът е голям” присъства неизменно в Топ 20 на най-гледаните филми у нас и вече 48 седмици не слиза от екран!

82-рата церемония по раздаването на наградите Оскар ще се състои по традиция в „Кодак Тиътър” и е предвидена за последната неделя от месец февруари 2010 г.

Филмът „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” е участвал и е поканен да участва (хронологично) на фестивалите:

2008
София, Москва, Карлови Вари, Палич, Мотовун, Сараево, Монреал, Цюрих, Скопие/Битоля, Варшава, Ротердам, Киев, Хайфа, Варна, Берген, Амстердам, Нова Загора, Порторош, Мар дел Плата, Калкута, Талин

2009
Триест, Гьотеборг, Берлин (пазар), Прага, Вилнюс, Лондон, Единбург, Любляна, Рим, Кан (пазар), Пловдив, Амстердам, Алмати, Тайпе, Севастопол, Дуреш, Фестроя-Сетубал, Берн, Беналмадена (Испания), Асмара (Еритрея), Алатри (Италия), Тбилиси

Награди
Награда на публиката - 12 Международен София Филм Фест
Награда KODAK за най-добър български игрален филм - 12 Международен София Филм Фест
Номинация за награда LUX на Европейския парламент - Годишни филмови награди на Европейския парламент 2008
Награда на публиката - МФФ Цюрих, Швейцария
Награда за сценарий - „Златна Роза” Варна, България
Награда за операторско майсторство (поделена) - „Златна Роза” Варна, България
Специалната награда на журито - МФФ Варшава, Полша
Голямата награда Cinema Extraordinaire - МФФ Берген, Норвегия
Наградата за най-добър филм – Първи фестивал „Филмът и градът”, Нова Загора, България
Награда „Дон Кихот” на международната федерация на киноклубовете - МФФ “Black Nights” Талин, Естония
Награда на журито (special mention) - МФФ “Black Nights” Талин, Естония
Голямата награда за най-добър филм - МФФ Вилнюс, Литва
Специална награда на журито за най-добър актьор на Мики Манойлович - МФФ Вилнюс, Литва
Награда за най-добър актьор на Мики Манойлович – МФФ Алмати, Казахстан
Награда на публиката – МФФ Тайпе, Тайван
Награда за най-добър актьор на Мики Манойлович – МФФ Севастопол, Украйна
Специална награда на международното жури за най-добър режисьор на Стефан Командарев – МФФ Дуреш, Албания
Българското предложение за Оскар за чуждоезичен филм

До края на 2009 година филмът ще участва в конкурсните програми на фестивалите в Сетубал, Марбея, Алатри и Тбилиси.

12 Sep 2009
МУЗИКАЛНОТО КИНО - ПРОГРАМАТА

Прекрасна възможност да прекарате забавно част от лятото, ако сте в Града! Подбраните филми са 72, седмиците са 6 - това означава, че може да гледате по 12 филма на седмица, което прави горе-долу по 2 филма на ден! Възможност, която не бива да се изпуска - всички творби са впечатляващи и прекрасни, да ги гледаш означава да изпитваш истинска наслада :)

ПРОГРАМАТА - малко след изброените панорами!


П А Н О Р А М И

Ах, този мюзикъл

Веднъж | Once
Весели крачета | Happy Feet
Госпожа Хендерсън представя | Mrs. Henderson Presents
Евита | Evita
Кастингът | A Chorus Line
Лак за коса | Hairspray
Мечтателки | Dreamgirls
Малката русалка | The Little Mermaid
Невести и предразсъдъци | Bride & Prejudice
Омагьосана | Enchanted
8 жени | 8 femmes
През вселената | Across the Universe
Продуцентите | The Producers
Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт Стрийт | Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street
Танцьорка в мрака | Dancer in the Dark
Училищен мюзикъл: На прага на колежа | High School Musical 3: Senior Year
Фантомът от операта | The Phantom of the Opera
Чарли и шоколадовата фабрика | Charlie and the Chocolate Factory
Чикаго | Chicago
De-Lovely: Вечната музика | De-Lovely
Mamma Mia!


Документални музикални филми

Бразилейриньо | Brasileirinho
Джазта Праста, или Кои са българските ноти
Звуково огледало | Sonic Mirror
Иберия | Iberia
Мост над стената
Музика Кубана | Musica Cubana
Музиката на Истанбул | Crossing the Bridge:
The Sound of Istanbul
Музиката на номадите | Nomadak TX
Само силните оцеляват | Only the Strong Survive
Срещу течението
Фадо | Fados
Чия е тази песен?
Ще ви прошепна нещо под секрет | I’m Going to Tell You a Secret
Щурците – 20 години по-късно
2Pac 4Ever


На кино като на концерт

Куийн в Будапеща | Varazslat – Queen Budapesten
Черно и бяло: Бебо и Сигала на живо |
Blanco y negro: Bebo and Cigala Live
Shine a Light


Музикални биографии

Доорс | The Doors
Едит Пиаф: Животът в розово | La Mome
Птицата | Bird
El Cantante
Walk the Line


Страхотни саундтраци

АССА
Всичко се прецака… Пийт Тонг | It’s All Gone… Pete Tong
Гуча! | Guca!
Да напуснеш Лас Вегас | Leaving Las Vegas
Канзас Сити | Kansas City
Кармен | Carmen
Легенда за пианиста | La Leggenda del pianista sull’oceano
Лунен пътешественик | Moonwalker
Маскиран и анонимен | Masked & Anonymous
Пинк Флойд – Стената | Pink Floyd – The Wall
Плешивото куче | Kopaszkutya
Последното шоу | A Prairie Home Companion
Почти известни | Almost Famous
Рок радио | The Boat That Rocked
Светът е голям и спасение дебне отвсякъде
Снимки в Палермо | Palermo Shooting
Срещу стената | Gegen die Wand
Танго | Tango
Трио Белвил | Les Triplettes de Belleville
Френска целувка | French Kiss


Класиката

Безсмъртна любима | Immortal Beloved
Блясък | Shine
Извънредни мерки | Taking Sides
Калас завинаги | Callas Forever
Партитурите на Бетовен | Copying Beethoven
Тоска | Tosca
Фантазия/2000 | Fantasia/2000
Червената цигулка | Le Violon rouge


ДОМ НА КИНОТО
София, ул. Екзарх Йосиф 37; (+359 2) 980 78 38Билети:

• Цени за всички прожекции (с изключение на указаните): 5 лв. / намаление за ученици, студенти и пенсионери – 3 лв.

• Цени за Весели крачета, Омагьосана и Малката русалка: 3 лв. / Промоции: Двама на кино – 5 лв. / Две деца с придружител – 6 лв.

• Цени за Светът е голям и спасение дебне отвсякъде
и Снимки в Палермо: 6 лв. / намаление за ученици, студенти и пенсионери – 4 лв.ПРОГРАМАТА ПО ДНИ

7 август, петък
18:45 Невести и предразсъдъци / Bride & Prejudice, 111’

8 август, събота
19:00 Mamma Mia!, 108’
21:00 Гуча! / Guca!, 94’

9 август, неделя
11:00 Весели крачета / Happy Feet, 108’
18:30 Едит Пиаф: Животът в розово / La Mome, 140’
21:00 Shine a Light, 123’

10 август, понеделник
18:15 Чарли и шоколадовата фабрика /
Charlie and the Chocolate Factory, 115’
20:30 Мечтателки / Dreamgirls, 130’

11 август, вторник
18:45 8 жени / 8 femmes, 113’
21:00 Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт Стрийт /
Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, 117’

12 август, сряда
18:30 Снимки в Палермо / Palermo Shooting, 107’
20:30 Танцьорка в мрака / Dancer in the Dark, 137’

13 август, четвъртък
18:45 Светът е голям и спасение дебне отвсякъде, 105’

14 август, петък
18:30 Продуцентите / The Producers, 129’

15 август, събота
11:00 Весели крачета / Happy Feet, 108’
18:30 През вселената / Across the Universe, 131’
21:00 Веднъж / Once, 86’

16 август, неделя
11:00 Малката русалка / The Little Mermaid, 82’
18:45 El Cantante, 116’
21:00 Музиката на Истанбул / Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul, 90’

17 август, понеделник
18:15 Фантомът от операта / The Phantom of the Opera, 142’
21:00 Бразилейриньо / Brasileirinho, 90’

18 август, вторник
18:15 АССА, 153’
21:00 Чикаго / Chicago, 113’

19 август, сряда
19:00 Светът е голям и спасение дебне отвсякъде, 105’
21:00 Звуково огледало / Sonic Mirror, 83’

20 август, четвъртък
18:45 Снимки в Палермо / Palermo Shooting, 107’

21 август, петък
18:45 Иберия / Iberia, 120’

22 август, събота
11:00 Малката русалка / The Little Mermaid, 82’
19:00 Калас завинаги / Callas Forever, 111’
21:00 Всичко се прецака… Пийт Тонг / It’s All Gone… Pete Tong, 89’

23 август, неделя
11:00 Омагьосана / Enchanted, 108’
18:45 Тоска / Tosca, 125’
21:00 Срещу стената / Gegen die Wand, 121’

24 август, понеделник
18:30 Евита / Evita, 134’
21:00 Ще ви прошепна нещо под секрет / I’m Going to Tell You a Secret, 119’

25 август, вторник
18:45 Безсмъртна любима / Immortal Beloved, 121’
21:00 Музиката на номадите / Nomadak TX, 86’

26 август, сряда
21:00 Само силните оцеляват / Only the Strong Survive, 101’

27 август, четвъртък
19:00 Светът е голям и спасение дебне отвсякъде, 105’
21:00 Плешивото куче / Kopaszkutya, 99’

28 август, петък
19:00 Извънредни мерки / Taking Sides, 108’
21:00 Френска целувка / French Kiss, 111’

29 август, събота
19:00 Госпожа Хендерсън представя / Mrs. Henderson Presents, 103’
21:00 Канзас Сити / Kansas City, 115’

30 август, неделя
18:45 Фантазия/2000 / Fantasia/2000, 75’
20:15 Птицата / Bird, 160’

31 август, понеделник
19:00 Блясък / Shine, 105’
21:00 Трио Белвил / Les Triplettes de Belleville, 80’

1 септември, вторник
19:00 Партитурите на Бетовен / Copying Beethoven, 103’
21:00 Маскиран и анонимен / Masked & Anonymous, 112’

2 септември, сряда
18:45 Светът е голям и спасение дебне отвсякъде, 105’
20:45 Легенда за пианиста / La Leggenda del pianista sull’oceano, 125’

3 септември, четвъртък
19:00 Снимки в Палермо / Palermo Shooting, 107’
21:00 Да напуснеш Лас Вегас / Leaving Las Vegas, 112’

4 септември, петък
19:15 Фадо / Fados, 92’
21:00 Куийн в Будапеща / Varazslat – Queen Budapesten, 96’

5 септември, събота
18:30 De-Lovely: Вечната музика / De-Lovely, 125’
20:45 Доорс / The Doors, 135’

6 септември, неделя
18:45 Танго / Tango, 114’
21:00 Лунен пътешественик / Moonwalker, 93’

7 септември, понеделник
19:30 Чия е тази песен?, 70’
21:00 Последното шоу / A Prairie Home Companion, 105’

8 септември, вторник
19:00 Черно и бяло: Бебо и Сигала на живо / Blanco y negro: Bebo and Cigala Live, 80’
20:45 Почти известни / Almost Famous, 122’

9 септември, сряда
18:30 Снимки в Палермо / Palermo Shooting, 107’
20:30 Рок радио / The Boat That Rocked, 134’

10 септември, четвъртък
19:00 Светът е голям и спасение дебне отвсякъде, 105’
21:00 Лак за коса / Hairspray, 115’

11 септември, петък
17:00 Училищен мюзикъл: На прага на колежа / High School Musical 3: Senior Year, 109’
19:00 Червената цигулка / Le Violon rouge, 131’
21:30 2Pac 4Ever, 46’

12 септември, събота
19:00 Щурците – 20 години по-късно, 85’
21:00 Музика Кубана / Musica Cubana, 88’

13 септември, неделя
19:00 Кармен / Carmen, 102’
21:00 Пинк Флойд – Стената / Pink Floyd – The Wall, 99’

14 септември, понеделник
19:00 Кастингът / A Chorus Line, 113’
21:00 Мост над стената, 54’

15 септември, вторник
20:15 Walk the Line, 136’

16 септември, сряда
18:45 Светът е голям и спасение дебне отвсякъде, 105’
21:00 Джазта Праста, или Кои са българските ноти, 54’

17 септември, четвъртък
18:45 Снимки в Палермо / Palermo Shooting, 107’
21:00 Срещу течението, 75’

04 Aug 2009
МУЗИКАЛНОТО КИНО - ФИЛМИТЕ МЕЖДУ "АССA" И "THE DOORS"

АССА
СССР, 1987, 153’ • Реж. Сергей Соловьов • Със: Сергей Бугаев,Татяна Друбич, Станислав Говорухин и групите Аквариум, Кино, Браво

АССА е филм за трагичен любовен триъгълник през 80-те години в Съветския съюз. Млад музикант се влюбва в красива жена, но тя има връзка с не особено безобиден, суров и надменен гангстер. Дали любовта има сила да победи злото, дали музиката ще обогати любовта или всичко е обречено, когато имаш сила?
Страхотни саундтраци
18 август (вторник), 18:15


Безсмъртна любима / Immortal Beloved
Великобритания / САЩ, 1994, 121’ • Реж. Бърнард Роуз • С: Гари Олдман, Йероен Крабе, Йохана тер Стееге

В основата на сюжета е любовно писмо, написано от Бетовен. Режисьорът Бърнард Роуз заедно с нас ще се опита да открие до коя дама е адресирано. Най-хубавото е, че в живота на Бетовен е имало много красиви жени.
Класиката
25 август (вторник), 18:45


Блясък / Shine
Австралия / Великобритания, 1996, 105’ • Реж. Скот Хикс • С: ДжефриРъш, Армин Мюлер-Щал, Ноа Тейлър

Джефри Ръш получава всички възможни награди, включително и Оскар през 1997 за тази роля, което му осигурява интереса на Холивуд и оправдана световна слава. Филмът разказва историята на австралийския пианист Дейвид Хелфгот – детството, отношенията в семейството, психическият срив, който преживява и обратите на съдбата, които го връщат при любимия му инструмент и отново в концертната зала. Любопитно е, че самият Ръш свири на пиано до 14 годишен и 30 години по-късно трябва да си припомни наученото.
Класиката
31 август (понеделник), 19:00


Бразилейриньо / Brasileirinho
Финландия / Бразилия / Швейцария, 2005,90’ • Реж. Мика Каурисмаки • С: Марсело Гонсалвес, Зе Пауло Бекер, Елза Соарес

Завладяващ разказ за не много популярния, но великолепен бразилски музикален стил шоро. Красиво и вдъхновяващо изживяване.
Документални музикални филми
17 август (понеделник), 21:00


Веднъж / Once
Ирландия, 2007, 86’ • Реж. Джон Карни • С: Глен Ханзард, Маркета Ирглова

Дъблин. Уличен музикант и млада жена споделят чувства и привличане чрез песните, които съвсем естествено са вплетени във филмовия разказ. Вокалът на Фреймс – Глен Ханзард, и 17-годишната чехкиня Маркета Ирглова покориха публиката на фестивала в Сънданс през 2007, а Falling Slowly получи Оскар за оригинална песен.
Ах, този мюзикъл
15 август (събота), 21:00


Весели крачета / Happy Feet
САЩ, 2006, 108’, анимация • Реж.Джордж Милър, Джуди Морис и Уорън Колман • С гласовете на: Илайджа Ууд, Робин Уилямс, Британи Мърфи

В антарктическите студове мама и татко пеят с гласовете на Хю Джакман и Никол Кидман, а отрочето им е млад императорски пингвин, който не е наследил техните гласови данни, но затова пък може да танцува умопомрачително степ. Филмът на Джордж Милър спечели Оскар през 2007 за най-добра пълнометражна анимация.
Ах, този мюзикъл
9 август (неделя), 11:00
15 август (събота), 11:00


Всичко се прецака… Пийт Тонг / It’s All Gone… Pete Tong
Великобритания / Канада, 2004, 89’ • Реж. Майкъл Даус • С: Пол Кей, Беатрис Батарда, Пийт Тонг

Когато известният диджей Франки Уайлд започва малко по малко да оглушава, охолният и безгрижен живот се отдалечава все повече от ежедневието му. Жена му го изоставя, а Франки намира единствена утеха в алкохола и наркотиците. Но глухотата провокира у диджея други усещания и други желания…
Страхотни саундтраци
22 август (събота), 21:00


Госпожа Хендерсън представя / Mrs. Henderson Presents
Великобритания, 2005, 103’ • Реж. Стивън Фриърс • С: Джуди Денч, Боб Хоскинс, Кели Райли

На овдовялата и богата г-жа Хендерсън й хрумват революционни идеи за шоу програми. Но голотата все още е рисково бойно поле между двете световни войни, особено във Великобритания. Госпожа Хендерсън обаче е способна да сломи всяка съпротива.
Ах, този мюзикъл
29 август (събота), 19:00


Гуча! / Guca!
Германия / Сърбия / Австрия / България,2006, 94’ • Реж. Душан Милич • С: Марко Маркович, Александра Манасиевич, Младен Нелевич

Историята за Ромео и Жулиета е толкова позната, че киноманите трудно могат да се изкушат от обещанието за „по-различна трактовка”, режисирана от Душан Милич. Но и скептиците ще се заслушат, омаяни от тромпета на младия Марко Маркович. Той е солист и майстор на аранжиментите в прочутата група на Бобан Маркович, петкратен победител на Гуча – сръбския фестивал за духови оркестри. Терзанията на една циганска душа, любовта на русото синеоко момиче, гневът на баща й, също прочут тромпетист – всички детайли са така умело споени с музика и хумор, че превръщат Гуча! във весел празник за душата.
Страхотни саундтраци
8 август (събота), 21:00


Да напуснеш Лас Вегас / Leaving Las Vegas
САЩ, 1995, 112’ • Реж. Майк Фигис • С: Никълъс Кейдж, Елизабет Шу, Джулиън Сандс

Наглед клишираната завръзка – хроничен алкохолик и проститутка със златно сърце се влюбват – води до една от най-въздействащите любовни трагедии на 90-те години. Това се дължи не само на страхотните актьори в главните роли, но и на атмосферата, създадена от Фигис и неговата музика.
Страхотни саундтраци
3 септември (четвъртък), 21:00


Джазта Праста, или Кои са българските ноти
България, 2009, 54’ • Реж. Андрей Слабаков • С: Мартин Любенов, Милчо Левиев, Иво Папазов-Ибряма

Тридесет годишен циганин акордеонист създава оркестър във Виена и го кръщава Джазта-праста. Бендът печели най-престижната австрийска награда за уърлд мюзик.
Документални музикални филми
16 септември (сряда), 21:00


Доорс / The Doors
САЩ, 1991, 135’ • Реж. Оливър Стоун • С: Вал Килмър, Франк Уейли, Мег Райън

Изключителна смелост се иска да застанеш зад камерата и да създадеш образ на музиката – и то точно на тази музика! Трябва да внимаваш с разбулването на митологизирания герой Морисън, още повече след като си уцелил десятката с Вал Килмър. Но Оливър Стоун умее всичко това, защото публиката потъва в стиховете, поема си дъх с музиката, изпада в транс с тълпата фенове и дори изпитва болката от онзи живот, който преследва любимите си жертви – хората, чак до последния миг. Това не е край на легендата Doors или епитафия за Морисън, филмът на Оливър Стоун е отговор на въпроса “колко от вас знаят, че наистина са живи?”
Музикални биографии
5 септември (събота), 20:45

03 Aug 2009
МУЗИКАЛНОТО КИНО - ФИЛМИТЕ МЕЖДУ "ЕВИТА" И "ЛУНЕН ПЪТЕШЕСТВЕНИК"

Евита / Evita
САЩ, 1996, 134’ • Реж. Алън Паркър • С: Мадона, Антонио Бандерас, Джонатан Прайс

Когато за пръв път се появява на Бродуей през 1978, Евита е определен като най-кинематографичния мюзикъл на Андрю Лойд Уебър. Когато режисьорът Алън Паркър поема проекта, се сбъдва мечтата на Мадона да влезе в ролята на Ева Дуарте – най-обичаната и най-мразена жена в историята на Аржентина, съпругата на президента Хуан Перон. През 1997 You Must Love Me на Уебър и авторa на либретото Тим Райс печели Оскар за оригинална песен.
Ах, този мюзикъл (Вечер на Мадона)
24 август (понеделник), 18:30


Едит Пиаф : Животът в розово / La Mome
Франция / Великобритания / Чехия, 2007, 140’ • Реж. Оливие Даан • С: Марион Котийар, Клотилд Куро, Паскал Грегори

Наричана Врабчето, Едит Пиаф е била едновременно крехка и беззащитна, но и силна с уникалния си глас. Биографичната драма на Оливие Даан ще остане във филмовата история с брилянтното изпълнение на Марион Котийар в главната роля, за което тя заслужено спечели цели 17 награди, включително и Оскар.
Музикални биографии
9 август (неделя), 18:30


Звуково огледало / Sonic Mirror
Швейцария, 2008, 83’ • Реж. МикаКаурисмаки • С: Били Кобъм

Легендарният джаз барабанист Били Кобъм, в ролята на разказвач, ни развежда из най-различни музикални стилове – някои доста познати, а други – напълно нови. Музиката на различните култури е своеобразно огледало към тяхната история, начин на живот и идентичност. Чрез филма авторите се опитват да влязат и в музикалния свят на хората, страдащи от аутизъм.
Документални музикални филми
19 август (сряда), 21:00


Иберия / Iberia
Испания, 2005, 120’ • Реж. Карлос Саура • Със: Сара Барас, Маноло Санлукар, Естрея Моренте

Интерпретация по едноименната сюита на Исак Албенис, филмът използва 12 танцови импресии, за да разкаже историята си. Сред танцьорите са ис-тински легенди като Сара Барас, Антонио Каналес, Аида Гомес.
Документални музикални филми
21 август (петък), 18:45


Извънредни мерки / Taking Sides
Германия / Франция / Великобритания / Австрия, 2001, 108’ • Реж. Ищван Сабо • Със: Стелан Скарсгаард, Харви
Кайтел, Мориц Блайбтрой

Вилхелм Фуртвенглер е един от най-известните и скандални диригенти на Берлинската филхармония през 30-те години. Името му се свързва с нацистите, макар и често да е бил критичен към Хитлер. На майор Стийв Арнолд е възложено да проучи Фуртвенглер. Но американецът се сблъсква с противоречия в личността на немския композитор и диригент, които тотално объркат представата за нацистите.
Класиката
28 август (петък), 19:00


Калас завинаги / Callas Forever
Италия / Великобритания / Франция / Румъния / Испания, 2002, 111’ • Реж.Франко Дзефирели • С: Фани Ардан, Джеръми Айрънс, Джоан Плоурайт

Филмът за оперната певица Мария Калас е фокусиран върху онази част от живота й, която следва звездните й мигове. Позабравена от почитателите и далеч от най-добрите си изпълнения, тя не е особено щастлива. Но големите винаги намират сили в себе си, за да се върнат на сцената, и тя също успява.
Класиката
22 август (събота), 19:00


Канзас Сити / Kansas City
САЩ / Франция, 1996, 115’ • Реж. РобъртОлтман • С: Дженифър Джейсън Лий, Миранда Ричардсън, Хари Белафонте

Влюбена жена е готова на всичко, за да спаси мъжа на живота си. Той е престъпник и е заловен, а тя на свой ред отвлича политик, за да освободи мъжа си. От тази история се трогват много хора, но идват избори. Кой на какво е готов, за да бъде победител? Забележителен джаз саундтрак – сред музикантите са Рон Картър, Джошуа Редман и Никълъс Пейтън.
Страхотни саундтраци
29 август (събота), 21:00


Кармен / Carmen
Испания, 1983, 102’ • Реж. Карло Саура • С: Антонио Гадес, Лаура дел Сол, Пако де Лусия, Кристина Ойос

Възхитителен филм. Саура и хореографът Антонио Гадес преплитат фикцията, танца и реалността: дали танцьорката Кармен играе роля или живее живота си? Границата остава неясна, докато хореографираният спектакъл задълбочава авантюрите и страстите на героите, а танцовите сцени завладяват със своята виртуозност и драматизъм.
Страхотни саундтраци
13 септември (неделя), 19:00


Кастингът / A Chorus Line
САЩ, 1985, 113’ • Реж. Ричард Атънбъро • С: Майкъл Дъглас, Терънс Ман, Алисън Рийд

Всеки актьор познава тръпката преди... кастинг. Филмът на Ричард Атънбъро е мюзикъл-портрет на шоу-бизнеса – за живота на хилядите танцьори, които мъчително си пробиват път към сцената за поредния спектакъл. За да успееш на Бродуей трябва да притежаваш безграничен капацитет за приемане на откази, и брутална енергия, за да поддържаш ниво и да продължиш да танцуваш.
Ах, този мюзикъл
14 септември (понеделник), 19:00


Куийн в Будапеща / Varazslat – Queen Budapesten
Унгария, 1986, 96’ • Реж. Янош Жомбояй • С: Queen

Този концертен вихър е спомен от времето, когато музиката на света достигаше по-трудно до „нашата част от галактиката”. Тогава кварталното кино разтваряше неподозирани хоризонти с цветните светлини, оформящи унгарското знаме над сцената, от която изригваше музиката на невероятните, титанични Фреди Меркюри, Брайън Мей, Роджър Тейлър и Джон Дийкън. Заснет по време на турнето, което впоследствие се оказва последно, концертът представя групата във върха на тяхната популярност и творческа сила. Абсолютно задължителен филм!
На кино като на концерт
4 септември (петък), 21:00


Лак за коса / Hairspray
САЩ, 2007, 115’ • Реж. Адам Шанкман • С: Джон Траволта, Мишел Пфайфър, Кристофър Уокън, Ники Блонски

Шейсетте години, американско телевизионно шоу и наднормената тийнейджърка Трейси, която сериозно се е амбицирала да стане звезда. Покрай танците виждаме Джеймс Марсдън и Кристофър Уокън в различна светлина, Мишел Пфайфър в познатото амплоа на зла кучка, младата дебютантка Ники Блонски като обещаваща характерна акриса и... Джон Траволта, дегезиран като майката на Трейси. Режисьорът Адам Шанкман предлага непретенциозно, мелодично и забавно развлечение.
Ах, този мюзикъл
10 септември (четвъртък), 21:00


Легенда за пианиста / La Leggenda del
pianista sull’oceano

Италия, 1998, 125’ • Реж. Джузепе Торнаторе • С: Тим Рот, ПрюитТейлър Винс, Мелани Тиери

Най-изтънченият филм на Торнаторе – шедьовър за чудатата съдба на велик пианист, звучаща като приказка. Носталгията на Торнаторе по киното от миналото никога не е личала повече. С наивитета на филма и сантименталното изображение той съзнателно вика духа на немите филми. Най-виталният елемент е музиката, която варира от блестящи изпълнения на класически рагтайм и джаз до сложните композиции за пиано на Мориконе.” сп. Variety
Страхотни саундтраци
2 септември (сряда), 20:45


Лунен пътешественик / Moonwalker
САЩ, 1988, 93’ • Реж. Колин Чилвърси Джери Креймър • С: Майкъл Джаксън, Джо Пеши, Шон Ленън

Въпреки че трудно може да бъде определен жанрово като филм, “Лунен пътешественик” беше истинско откровение за младите хора от поколението преди интернет, когато светът се радваше на видеото, а MTV едва прохождаше. Няколко късометражни филма, които са цялостните клипови версии на песните, проследяват героя през различни перипетии – мафиоти, приятелчета, които трябва да бъдат спасени, танцуващ заек, метафоричен антракционен парк, реплика към “Трансформърс” с преобразяването в метален гигант. Всичко това го може един човек – Кралят на попа, уникалният и неповторим Майкъл Джексън. Харесван или не, той никога няма да бъде забравен!
Страхотни саундтраци
6 септември (неделя), 21:00

03 Aug 2009
МУЗИКАЛНОТО КИНО - ФИЛМИТЕ МЕЖДУ "МАЛКАТА РУСАЛКА" И "ПТИЦАТА"

Малката русалка / The Little Mermaid
САЩ, 1989, 82’, анимация • Реж.Джон Мъскър и Рон Клемънтс • С гласовете на: Джоди Бенсън, Пат Карол, Самюъл Райт

Приказна анимация на Disney по прочутата творба на Ханс Кристиян Андерсен. Най-младата дъщеря на крал Тритон – Ариел, мечтае за света на хората и е готова да жертва всичко в името на любовта и срещата с непознатото. Композиторът Алън Менкен работи дълги години в екип с поета Хауърд Ашман и притежава най-много Оскари за музика и оригинална песен – по два за всеки от филмите Малката русалка, Красавицата и Звяра, Аладин и Покахонтас.
Ах, този мюзикъл
16 август (неделя), 11:00
22 август (събота), 11:00


Маскиран и анонимен / Masked & Anonymous
САЩ / Великобритания, 2003, 112’ • Реж. Лари Чарлс • С: Боб Дилън, Джеф Бриджис, Пенелопе Крус

Филм за легендарен певец, който излиза от затвора и получава шанс да върне славата си. Бившият пандизчия ще впрегне и последните си сили, за да бъде пак на върха. Неотлъчна компания му правят неприятните му промоутъри и един нахакан рок журналист.
Страхотни саундтраци
1 септември (вторник), 21:00


Мечтателки / Dreamgirls
САЩ, 2006, 130’ • Реж. Бил Кондън • С: Джейми Фокс, Бийонсе Ноулс, Еди Мърфи, Дженифър Хъдсън

На всички е известно, че Бийонсе Ноулс може да пее, че Джейми Фокс притежава актьорски талант за милиони и че Еди Мърфи доста сдава багажа. Голямото име в този филм е Дженифър Хъдсън – откритие на популярното шоу American Idol, която не стига до финала на поредния сезон, но покорява сърцата на милиони зрители с ролята си в Мечтателки и получава Оскар за нея. Появата на Дженифър в киното е определена като най-триумфалния музикален кинодебют след 1968 (когато статуетката отива при Барбра Страйзънд за Смешно момиче).
Ах, този мюзикъл
10 август (понеделник), 20:30


Мост над стената
България, 2008, 54’ • Реж. Константин Занков • С: Николай Иванов и група Ом

Група Ом е любопитен български музикален проект, чийто създател и основен двигател е Николай Иванов – един човек, който чрез изкуството успява да достигне и да опознае различни хора и религии.
Документални музикални филми
14 септември (понеделник), 21:00


Музика Кубана / Musica Cubana
Германия / Куба, 2004, 88’ • Реж. Херман Крал • С: Пио Лейва, Барбаро Марин, Майито Ривера

Не сравнявайте Музика Кубана с филма Буена Виста Сошъл Клъб. Музика Кубана разказва за кубинската музика в небрежен сюжет – в едно такси се качва не кой да е, а Пио Лейва от известната група, и заедно с шофьора създава амбициозен състав от млади кубински виртуозни изпълнители. По-късно те се кръщават Синовете на Куба.
Документални музикални филми
12 септември (събота), 21:00


Музиката на Истанбул / Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul
Германия, 2005, 90’ • Реж. Фатих Акин • С: Александър Хаке, Baba Zula, Orient Expressions

Един от най-интересните мегаполиси оживява пред погледа на зрителите чрез музиката – всякакви жанрове, стилове и интерпретации намират място в документалния филм на Фатих Акин. Това е дълбок поклон пред прекрасния град, събирал в продължение на векове културни влияния от Европа и Азия. Baba Zula са част от филма, както и още много композитори и изпълнители на автентична и съвременна музика в Истанбул.
Документални музикални филми
16 август (неделя), 21:00


Музиката на номадите / Nomadak TX
Испания, 2007, 86’ • Реж. Раул де ла Фуенте • С: Аркайц Мартинес, Игор Очоа

Познавате ли музикалния инструмент чалапарта? Ако отговорът е не, този филм ще ви запознае. Преживяването може да бъде наречено road movie, което разказва за двама перкусионисти. Те решават да търсят песни на номадски народи, които скоро ще бъдат напълно забравени и изгубени. Любопитното им пътешествие, разбира се, е съпроводено от екзотична музика.
Документални музикални филми
25 август (вторник), 21:00


Невести и предразсъдъци / Bride & Prejudice
Великобритания, 2004, 111’ • Реж. Гуриндер Чада • С: Аишваря Рай, Мартин Хендерсън, Навийн Андрюс

Този филм е феерия от багри, цветни листенца, усмивки, темпераментни ритми, боливудски песни и танци и много познати герои. Прочутият и обичан роман на Джейн Остин Гордост и предразсъдъци е увлекателно адаптиран в индийски вариант. С тази задача се е справила Гуриндер Чада, спечелила награди и признание с Ритай като Бекъм. Няма по-добър избор за ролята на Лалита (Лизи) от Кралицата на Боливуд, разкошната Мис Свят ‘94 Аишваря Рай! Филмът е поздрав за всички почитатели на индийското кино и класическите романтични истории.
Ах, този мюзикъл
7 август (петък), 18:45


Омагьосана / Enchanted
САЩ, 2007, 108’ • Реж. Кевин Лима • С: Ейми Адамс, Патрик Демпси, Джеймс Марсдън

Може да разчитате на заглавието да изпълни обещанието си – това е една модерно разказана приказка, съвсем в стила на Disney. Тя комбинира толкова сюжети от класически истории за красавици и принцовете от техните мечти, че децата изпадат във възторг. Все пак най-важна е музиката! С нея се справя доста добре главната героиня, изиграна от Ейми Адамс. Три от песните на Алън Менкен и Стивън Шварц, създадени за филма, бяха представени на церемонията по раздаване на наградите Оскар през 2008, но и трите останаха само с номинации.
Ах, този мюзикъл
23 август (неделя), 11:00


8 жени / 8 femmes
Франция / Италия, 2002, 113’ • Реж. Франсоа Озон • С: Катрин Деньов, Изабел Юпер, Еманюел Беар, Фани Ардан

Криминален сюжет в съчетание с уникален дамски актьорски състав и неочаквани музикални изненади поднася майсторът режисьор Франсоа Озон. В снежната провинция, някъде във Франция през 50-те години, собственикът на едно имение е намерен мъртъв. В празничните дни в дома са се събрали съпругата, двете му дъщери, тъщата, снахата, собствената му сестра, готвачката и прислужницата – взаимните подозрения разкриват различни тайни от живота им.
Ах, този мюзикъл
11 август (вторник), 18:45


Партитурите на Бетовен / Copying Beethoven
Великобритания / Унгария, 2006, 103’ • Реж. Агниешка Холанд • С: Ед Харис, Диане Крюгер, Матю Гуд

Полуглухият Бетовен има нужда от някой, който да препише Девета симфония. Така той се среща с Анна Холц – млада и обещаваща студентка по композиране. Тя му помага с партитурите, а той й преподава уроците на живота – по начина, по който той ги вижда.
Класиката
1 септември (вторник), 19:00


Пинк Флойд – Стената / Pink Floyd – The Wall
Великобритания, 1982, 99’ • Реж. Алън Паркър • С: Боб Гелдоф, Боб Хоскинс, Роджър Уотърс

Алън Паркър, Боб Гелдоф и, разбира се, музиката на Pink Floyd! Няколко поколения са израснали с бунтовния заряд на този страхотен двоен албум. Милиони зрители са се възхищавали на уникалната авангардна анимация, на умелия визуален превод на човешките чувства. От самото раждане животът ни принуждава да изграждаме стени, чиито малки тухлички ни предпазват от жестокостта на околните. Но идва миг, в който се чувстваш достатъчно силен да срутиш стената и да полетиш на свобода. “Open your heart, I’m coming home…”
Страхотни саундтраци
13 септември (неделя), 21:00


Плешивото куче / Kopaszkutya
Унгария, 1981, 99’ • Реж. Дьорд Сомяш • С: Дюла Бил Деак, ЛаслоФьолдеш, Йожеф Кьорьош

Амбициозна унгарска банда се е посветила на американския рокендрол. Проблемът е, че никой друг около тях не се впечатлява – телевизиите и радиостанциите не им обръщат внимание, а успехът някак все им се изплъзва. Но находчивият вокалист решава тотално да смени концепцията и насочва групата към песни, в които се пее за обикновените хора и техния начин на живот. Тази на пръв поглед малка крачка променя всичко.
Страхотни саундтраци
27 август (четвъртък), 21:00


Последното шоу / A Prairie Home Companion
САЩ, 2006, 105’ • Реж. Робърт Олтман • С: Мерил Стрийп, Кевин Клайн, Уди Харелсън

A Prairie Home Companion е успешно радио шоу в САЩ. По време на поредното живо излъчване се разбира, че то ще бъде и последното. Разбира се, тази новина няма как да не предизвика комични и трагични емоции в екипа. Последното шоу по тъжна ирония на съдбата се оказва и последният филм на големия Робърт Олтман, който си отиде през същата година – 2006.
Страхотни саундтраци
7 септември (понеделник), 21:00


Почти известни / Almost Famous
САЩ, 2000, 122’ • Реж. Камерън Кроу • С: Били Кръдъп, Кейт Хъдсън, Патрик Фюджит

Режисьорът Кроу, започнал като репортер в сп. Rolling Stone едва 15–годишен, се обяснява в любов към щурия свят на рокендрола от 70-те години, разказвайки историята на живота си.
Страхотни саундтраци
8 септември (вторник), 20:45


През вселената / Across the Universe
САЩ, 2007, 131’ • Реж. Джули Теймър • С: Евън Рейчъл Ууд, Джим Стърджис, Джо Андерсън

Докато не видите творбата на Джули Теймър ще ви е трудно да повярвате, че песните на The Beatles могат да конструират интересна любовна история. Джуд пристига в Щатите от Ливърпул, влюбва се в Люси, заформя се страхотна тайфа от свободомислещи приятели и на всички им се случват различни неща – защото времето е 60-те години и светът се променя. Вокални и актьорски способности демонстрират Джим Стърджис и Джо Андерсън, дори и Евън Рейчъл Ууд. За всички почитатели на „най-великата група на всички времена” филмът е задължителен, дори след края му да решат, че не го харесват.
Ах, този мюзикъл
15 август (събота), 18:30


Продуцентите / The Producers
САЩ, 2005, 129’ • Реж. Сюзън Строман • С: Нейтън Лейн, МатюБродерик, Ума Търман, Уил Фарел

В края на 50-те години в Ню Йорк Макс Бялисток тъгува по славата си на владетел на Бродуей, но не щеш ли счетоводителят Лео Блум предлага идея за подготовка на спектакли-провали, от които да печелят продуцентите. Главните роли са поверени на Нейтън Лейн и Матю Бродерик, а за дебютното шоу са вербувани забавните персонажи на Уил Фарел и Ума Търман. Режисьор на филма и на бродуейския мюзикъл е Сюзън Строман – прочут хореограф и постановчик, получила признание за работата си с 5 награди и 6 номинации за престижните театрални награди Тони.
Ах, този мюзикъл
14 август (петък), 18:30


Птицата / Bird
САЩ, 1988, 160’ • Реж. Клинт Истууд • С: Форест Уитaкър, Даян Венора, Майкъл Зелникър

Известен джаз фен, Истууд прави най-съкровения си филм, осланяйки се изцяло на музиката – бибопа и несравнимия Чарли Бърд Паркър. Музиката буквално доминира над биографичното във филма, обяснявайки страдалческата любов на Чан, съпругата на Бърд, както и цялостното му отношение към света. Начинът, по който разказът скача напред и назад във времето, наподобява невротичните синкопи на самия бибоп. Уитакър изглежда сякаш наистина е Чарли Паркър, изживявайки противоречивата същност на гения и черпейки от живота с пълни шепи. Образът на Чан, изпълняван от Даян Венора, е истинско чудо – развитието от витална красавица до съсипана съпруга разкрива цял живот на рухнали копнежи.
Музикални биографии
30 август (неделя), 20:15

03 Aug 2009
МУЗИКАЛНОТО КИНО - ФИЛМИТЕ МЕЖДУ "РОК РАДИО" И "WALK THE LINE"

Рок радио / The Boat That Rocked
Великобритания / САЩ, 2009, 134’ • Реж. Ричард Къртис • С: Филип Сиймур Хофман, Бил Най, Рис Айфънс, Ник Фрост

Свежо, по-свежо, филм на Ричард Къртис! Който помни, че негови са Наистина любов (като режисьор), Четири сватби и едно погребение и Нотинг Хил (като сценарист), с радост ще се „освежи” с още един уникално забавен, свръх-музикален и безмерно носталгичен реверанс към... спомена. В края на 60-те години, край един сухарски остров (разбирай Англия) един нелегален кораб (разбирай купонджийски) събира на борда си радиоводещи, които не само слушат страхотната музика на съвременниците си, бунтари по душа, но и са достатъчно дръзки, за да даряват с тези песни непокорното население около Северно море. Страхотна актьорска игра, супер-Бил Най, дует на аристократите в бранша – Филип Сиймур Хофман и Рис Айфънс.
Страхотни саундтраци
9 септември (сряда), 20:30


Само силните оцеляват / Only the Strong Survive
САЩ, 2002, 101’ • Реж. Крис Хегедюш и Д. А. Пенебейкър • С: Айзък Хейъс, Ан Пийбълс, Уилсън Пикет

През 60-те и 70-те години музикалната компания Stack Record дава на света имената на Отис Рединг, Сам и Дейв, Карла и Ръфъс Томас. Тогава соул музиката е в най-славния си период. Дори и след като новият модерен стил – диското, завзема територии, соул музикантите намират своите слушатели.
Документални музикални филми
26 август (сряда), 21:00


Светът е голям и спасение дебне отвсякъде
България / Германия / Словения / Унгария, 2008, 105’ • Реж. Стефан Командарев • С: Мики Манойлович, Карло Любек, Христо Мутафчиев, Ана Пападопулу

Спечелил хиляди зрители по света – и няколко зрителски награди по световни фестивали – филмът пътешествие
е тръгнал към зрителите преди повече от 8 години, за да разкаже историята на млад човек, който успява да открие
себе си с помощта на своя харизматичен дядо и една табла. Композиторът на упойващия саундтрак също е върл фен на древната игра – може би затова музиката прелива от емоции и допълва изящно разказваческото майсторство на режисьора Стефан Командарев. А саундтракът на Стефан Вълдобрев дори беше преиздаден от Vitality Music, ще ви се прииска да го имате у дома, ВЕДНАГА след като видите филма.
Страхотни саундтраци
13 август (четвъртък), 18:45
19 август (сряда), 19:00
27 август (четвъртък), 19:00
2 септември (сряда), 18:45
10 септември (четвъртък), 19:00
16 септември (сряда), 18:45


Снимки в Палермо / Palermo Shooting
Великобритания / Германия, 2008, 107’ • Реж. Вим Вендерс • С: Кампино, Джована Медзоджорно, Денис Хопър

Обективът се отваря за миг, пропуска сноп светлина, затваря се. Лентата улавя следи от образи, преминали през живота. Техен събирач е Фин (вокалът на немската група Die Toten Hosen – Кампино). В търсене на тайнствен преследвач Фин стига до Палермо и две съдбовни срещи. Вярата е важен елемент в създаването на филма – Вендерс безрезервно поверява главната роля на един музикант, Кампино се оставя в ръцете на опитния киномайстор, а зрителите потеглят на пътешествие изследване – към тайните на човешките терзания. И вярват, че Вендерс ще сподели с тях своите истини – за живота, смъртта и смисъла на нашето съществуване.
Страхотни саундтраци
12 август (сряда), 18:30
20 август (четвъртък), 18:45
3 септември (четвъртък), 19:00
9 септември (сряда), 18:30
17 септември (четвъртък), 18:45


Срещу стената / Gegen die Wand
Германия, 2004, 121’ • Реж. Фатих Акин • С: Бирол Юнел, Сибел Кекили

Това е първият немски филм, спечелил Златна мечка в Берлин – през 2004, след 17–годишна пауза. Роденият в Хамбург
Фатих Акин адаптира за екран собствената си книга Срещу стената и поверява главните роли на Бирол Юнел и Сибел Кекили. Това е история за човешкото отчаяние, стремежа към свобода и жаждата за любов, която печели фестивални овации по цял свят. Режисьорът, известен и като пристрастен към музиката диджей, композира впечатляващ саундтрак.
Страхотни саундтраци
23 август (неделя), 21:00


Срещу течението
Белгия / България, 2008, 75’ • Реж. Златина Русева • С: Иво Папазов-Ибряма,Теодосий Спасов, Елица и Стунджи

Български круизен кораб тръгва по Дунав, а на палубата му се разхождат едни от най-добрите музиканти от 9
крайдунавски държави. Индивидуалисти по природа, винаги търсещи добрата провокация и музикална интерпретация, тези виртуози създават уникални усещания и емоции – както у гостите на кораба, така и у зрителите.
Документални музикални филми
17 септември (четвъртък), 21:00


Суини Тод : Бръснарят демон от Флийт Стрийт / Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street
САЩ, 2007, 117’ • Реж. Тим Бъртън • С: Джони Деп, Хелена Бонъм Картър, Алън Рикман

Сътрудничеството между Тим Бъртън и Джони Деп е благословено с уникален синхрон – двамата влагат душите си в общите проекти и резултатът винаги е поразителен. Шестият им съвместен филм е адаптация на бродуейския мюзикъл, създаден преди 30 години от Стивън Зондхайм и Хю Уийлър. Композиторът одобрява както Хелена Бонъм Картър за ролята на г-жа Лавит, така и Деп след лично прослушване, на което не се оправдават опасенията за прекалено рокаджийско звучене на страховития бръснар. Готически мрачно преживяване – като музикален Хелоуин.
Ах, този мюзикъл
11 август (вторник), 21:00


Танго / Tango
Испания / Аржентина, 1998, 114’ • Реж. Карлос Саура • С: Мигел Анхел Сола, Сесилия Нарова, Миа Маестро

Саура изпитва към тангото респекта на собствения си герой и поднася този танц в многобройни варианти и стилове. Партитурата, съчетала традиционни и съвременни танга, оформя емоционално ангажиращия музикален фон, а ювелирното осветление е сред най-доброто в киното.
Страхотни саундтраци
6 септември (неделя), 18:45


Танцьорка в мрака / Dancer in the Dark
Дания / Швеция, 2000, 137’ • Реж. Ларс фон Трир • С: Бьорк, Катрин Деньов, Дейвид Морс

Този филм разчита на изпълнението на Бьорк в ролята на мила, безкрайно уязвима имигрантка, работничка във фабрика. Тя прогресивно ослепява и се опитва да набави пари за операция на сина си, която би го спасила от нейната съдба. Красива творба с невероятно актьорско присъствие и трогателна музика, изпълнена от самата Бьорк.
Ах, този мюзикъл
12 август (сряда), 20:30


Тоска / Tosca
Франция / Великобритания / Германия / Италия, 2001, 125’ • Реж. Беноа Жако • С: Анджела Георгиу, Роберто Аланя, Руджеро Раймонди

Без да се отклонява от сюжета на операта на Пучини и без твърде ексцентрични решения, режисьорът Беноа Жако е заложил на малко по-театрална визия. Този подход е помогнал за успеха – филмът е окачествяван като „забележителен”, „чувствен” и „адски въздействащ”, не на последно място и заради участието на най-големите звезди на световната опера от края на 90-те години – Георгиу и Аланя.
Класиката
23 август (неделя), 18:45


Трио Белвил / Les Triplettes de Belleville
Франция / Канада / Белгия / Великобритания, 2003, 80’, анимация • Реж. Силвен Шоме • С гласовете на: Жан-Клод Донда, Дирк Денойел, Моника Виехас

Култова анимация, която разказва за Мадам Суза и нейния внук Чемпиън – тотално омагьосан от велосипедите. Не без помощта на баба си, той става един от състезателите на Tour de France. Точно тогава обаче е отвлечен от френската мафия и смелата му баба ще трябва да го спасява. Страхотната песен Belleville Rendezvous бе номинирана за Оскар.
Страхотни саундтраци
31 август (понеделник), 21:00


Училищен мюзикъл: На прага на колежа / High School Musical 3: Senior Year
САЩ, 2008, 109’ • Реж. Кени Ортега • Със: Зак Ефрон, Ванеса Хъджънс, Ашли Тисдейл

Забавно, весело и по тинейджърски закачлива музикална разходка през училищните проблеми на младежите отвъд Океана. Любовни пламъчета, спортни страсти, музикални съперничества съпътстват порастването на едни “захарни” момчета и момичета, чиито роли изпълняват добре тренираните питомци на студията за млади звезди на Disney.
Ах, този мюзикъл
11 септември (петък), 17:00


Фадо / Fados
Испания / Португалия, 2007, 92’ • Реж. Карлос Саура • С: Мариза, Камане, Карлуш ду Карму, Каетано Велозо, Мигел Поведа

Тази музика съдържа уникален заряд. Португалците разказват, че корените й са някъде в тъжните песни от отминали векове, оплакващи съдбата на бедните и жестокостта на морската стихия. С помощта на удивителната Мариза, Карлуш ду Карму, Каетано Велозо и още много впечатляващи музиканти, режисьорът отдава почит и на легендарната изпълнителка на фадо Амалия Родригеш. Фадо е орис, а Саура, както никой друг, е орисан да създава чувствени визуални портрети на музиката.
Документални музикални филми
4 септември (петък), 19:15


Фантазия/2000 / Fantasia/2000
САЩ, 1999, 75’, анимация • Реж. Джеймс Олгар, Гаетан и Пол Бризи, Хендел Бютой, Франсис Глеба, Ерик Голдбърг, Дон Хан и Пиксоте Хънт, по творби на Пол Дюка, Едуард Елгар, Джордж Гершуин, Оторино Респиги, Камий Сен-Санс, Дмитрий Шостакович, Игор Стравински и Лудвиг ван Бетовен • С: Джеймс Ливайн, Ицхак Перлман, Куинси Джоунс, Джеймс Ърл Джоунс

През 1940 студиото Disney създава забележителния филм Фантазия. Шейсет години по-късно племенникът на Уолт Дисни – Рой, прави нова версия и я кръщава Фантазия/2000. Отново сме свидетели на завладяваща сетивата симбиоза между класически музикални пиеси и модерна анимация. В създаването на филма са взели участие над 1400 аниматори.
Класиката
30 август (неделя), 18:45


Фантомът от операта / The Phantom of the Opera
Великобритания, 2004, 142’ • Реж. Джоуел Шумахер • С: Джерард Бътлър, Еми Росъм, Патрик Уилсън

Уникална музика – Андрю Лойд Уебър! Страхотни изпълнения – темпераментният шотландец Джерард Бътлър носи маската на прочутия Фантом. За щастие, както споделя самият композитор, актьорът притежава специфичен рок нюанс в гласа си. Точно така си представя Уебър страховития оперен маниак. Ейми Росъм печели кастинга за ролята на Кристин с красивата си невинност, но и с певческите си умения. Режисьорската палка размахва Джоуел Шумахер, умело подредил всички детайли на епохата и поднасящ филм, истинска наслада за ценители и двучасово удоволствие за не толкова пристрастените към мюзикъла киномани.
Ах, този мюзикъл
17 август (понеделник), 18:15


Френска целувка / French Kiss
САЩ, 1995, 111’ • Реж. Лорънс Каздън • С: Мег Райън, Кевин Клайн, Жан Рено

Мег Райън е в ролята на Кейт – мила и романтична бъдеща съпруга. Нейният любим обаче, докато е по работа в Париж, небрежно й подсказва, че избързват. Въпреки ужаса си от летене, Кейт смело се качва на самолет за Франция. Съдбата й отрежда непредвидена среща с чаровен френски дребен джебчия, който я замесва в новото си престъпление. На път е да открадне и сърцето й. Великолепен саундтрак с изпълнения на Паоло Конте, Тутс Тилеманс, Тино Роси, Шарл Трене, Луис Армстронг и Ела Фицджералд с точните песни.
Страхотни саундтраци
28 август (петък), 21:00


Чарли и шоколадовата фабрика / Charlie and the Chocolate Factory
САЩ, 2005, 115’ • Реж. Тим Бъртън • С: Джони Деп, Фреди Хаймор, Хелена Бонъм Картър

Може ли да се очаква нещо друго, освен феерична шантавост, когато режисьорският подпис е на Тим Бъртън, а главната роля е поверена на неповторимия Джони Деп?! Цветове, лакомства, поучителни случки и ексцентичен собственик на цилиндър (и цяла шоколадова фабрика) намират път към сърцата на децата, а и на по-възрастните, които може би са позабравили историята на Роалд Дал.
Ах, този мюзикъл
10 август (понеделник), 18:15


Червената цигулка / Le Violon rouge
Канада / Италия / САЩ / Великобритания, 1998, 131’ • Реж. Франсоа Жирар • С: Карло Чеки, Ирене Грациоли, Джейсън Флеминг

Майсторски измислен сюжет за историята на цигулка, създадена в Италия в края на 17 век, която в различни епохи преминава през какви ли не хора и перипетии. Изкушение и откровение за всяка меломанска душа.
Класиката
11 септември (петък), 19:00


Черно и бяло : Бебо и Сигала на живо / Blanco y negro: Bebo and Cigala Live
Испания, 2003, 80’ • Реж. ФернандоТруеба • С: Бебо Валдес, Диего ел Сигала

Паметно изживяване – живата легенда Бебо Валдес свири заедно с фламенко звездата Диего ел Сигала на 22 юни 2003 във Валдемоса на остров Майорка.
На кино като на концерт
8 септември (вторник), 19:00


Чикаго / Chicago
САЩ, 2002, 113’ • Реж. Роб Маршъл • С: Рене Зелуегър, Катрин Зита-Джоунс, Ричард Гиър

Колко Оскара – само шест ли бяха? А,и още седем номинации! Не е нужно да си припомняме останалите награди, достатъчно е да споменем Рене Зелуегър,Катрин Зита-Джоунс и Ричард Гиър в главните роли, които пеят и танцуват, а също и режисьорът Роб Маршъл – високо ценен постановчик, за когото Чикаго е дебют в киното. Майсторска хореография, интересни музикални и визуални решения, впечатляващи актьорски изпълнения – нужни ли са още подробности?!
Ах, този мюзикъл
18 август (вторник), 21:00


Чия е тази песен?
България / Белгия, 2003, 70’ • Реж. АделаПеева • С: Гликерия, Омер Побрич

Един от най-силните български документални филми от последните години. Адела Пеева разказва за една мелодия, която съществува под различна форма в България, Сърбия, Турция, Македония, Албания, Гърция и Босна. Във всяка от тези държави хората се убедени, че мелодията е от тяхното народно творчество. Филмът разкрива балканските нрави, които се разгарят покрай този уж невинен спор за една песен.
Документални музикални филми
7 септември (понеделник), 19:30


Ще ви прошепна нещо под секрет / I’m Going to Tell You a Secret
САЩ, 2005, 119’ • Реж. Йонас Акерлунд и Даго Гонсалес • С: Мадона, Гай Ричи

Мадона сякаш не спира да създава хитове, въпреки че е далеч от възрастта на най-заклетите си фенове. Умението й да прави скандални спектакли несъмнено я поставя на едно от престижните места в музикалния шоубизнес. Документалният филм е посветен на световното й турне от 2004 – актуален сюжет, като се има предвид, че Кралицата ще пее и у нас.
Документални музикални филми (Вечер на Мадона)
24 август (понеделник), 21:00


Щурците – 20 години по-късно
България, 1988, 85’ • Реж. Панчо Цанков • С: Щурците

През 1987 българската рок група Щурците празнува юбилей – 20 години на сцената. Година по-късно родните рокаджии тръгват на турне, озаглавено 20 години по-късно. В тази обиколка на България се включват всички бивши и настоящи членове на групата. Едноименният филм съдържа кадри от концертите и интервюта с музикантите.
Документални музикални филми
12 септември (събота), 19:00


2Pac 4Ever
САЩ, 2003, 46’ • Реж. Джей Лий Томас

Рапът е един от най-социално ангажираните музикалните стилове. Емблематична фигура за американския рап е покойният Тупак Шакур. 2Pac 4Ever е биографичен филм, който чрез разказите на KRS One и Bizzy Bone и архивни кадри от концерти, интервюта и фрийстайл изпълнения, се опитва да разкрие поне малка част от личността на Тупак.
Документални музикални филми
11 септември (петък), 21:30


De-Lovely: Вечната музика / De-Lovely
САЩ, 2004, 125’ • Реж. Ъруин Уинклър • С: Кевин Клайн, Ашли Джъд, Джонатан Прайс и специалното участие на
Роби Уилямс, Натали Кол, Даяна Крол, Шерил Кроу, Аланис Морисет, Мик Хъкнал, Елвис Костело

Режисьорът Ъруин Уинклър създава оригинален музикален портрет на Коул Портър с неоценимата помощ на десетки незабравими песни. Сложните взаимоотношения между обичания композитор и неговата муза и съпруга Линда са предадени със страст и проникновеност от Кевин Клайн и Ашли Джъд. Мелодии като It’s De-Lovely, Let’s Misbehave, Night and Day, Let’s Do It, Let’s Fall in Love, You’re the Top са толкова познати, че дори затананикването им ви приканва да видите този филм.
Ах, този мюзикъл
5 септември (събота), 18:30


El Cantante
САЩ, 2006, 116’ • Реж. Леон Ичасо • С: Марк Антъни, Дженифър Лопес, Джон Ортис

Две години след като се женят, Марк Антъни и Дженифър Лопес правят този филм. Антъни е в ролята на салса певеца Ектор Хуан Перес Мартинес, известен като Ектор Лавое, а филмът е кръстен на една от най-прочутите му песни. Лопес е в ролята на Пучи – съпругата на Лавое, през чийто разказ научаваме историята на живота му.
Музикални биографии
16 август (неделя), 18:45


Mamma Mia!
САЩ, 2008, 108’ • Реж. Филида Лойд • С: Мерил Стрийп, Пиърс Броснън, Колин Фърт, Стелан Скарсгаард

Вечното диско доказа, че привлича хора от най-различни поколения. И както шоуто Mamma Mia! се превърна в световно явление с десетките си постановки и стотиците представления по света, така и филмът, замислен от основно дамски творчески състав, успя да събере нечувани приходи. Най-високо изкачилият се в класацията мюзикъл е на 43 място сред кинотворбите на всички времена. Безспорно една от причините е невероятният актьорски състав, начело с Мерил Стрийп (която, може и да не вярвате, но през юни навърши 60 години). И отново всички пеят, дори тримата потенциални татковци – Пиърс Броснън, Колин Фърт и Стелан Скарсгаард. Да живее ABBA!
Ах, този мюзикъл
8 август (събота), 19:00


Shine a Light
САЩ, 2008, 123’ • Реж. Мартин Скорсезе • С: Rolling Stones, Бъди Гай, Кристина Агилера, Джак Уайт III

Rolling Stones се превърнаха от лоши рокендрол момчета в жилави, държеливи и много обичани дядковци – свидетелство за уникалната трансформация е Shine a Light. Скорсезе снима концерта в Beacon Theatre, дори без да знае как са подредени парчетата – важно за него е да улови атмосферата и уникалната енергия, която прелива от сцената. Четиримата ветерани правят невероятно шоу – кой би повярвал, че Мик Джагър е роден преди 66 години и въпреки това е абсолютно неизтощим! Shine a Light е режисьорско признание в любов – към групата, която вдъхновява
Скорсезе още от началото на неговия път в киното.
На кино като на концерт
9 август (неделя), 21:00


Walk the Line
САЩ, 2005, 136’ • Реж. Джеймс Манголд • С: Хоакин Финикс, Рийз Уидърспун

Режисьорът Джеймс Манголд доказва майсторство с биографичния филм, посветен на една от легендите на американската музика – Джони Кеш. Самият изпълнител избира Хоакин Финикс за ролята след като гледа Гладиатор. Джун Картър Кеш – жената, дарила с любов и спасила от наркотиците Джони, също лично изказва предпочитанието си Рийз Уидърспун да поеме нейната роля. Двамата актьори изпълняват песните във филма, като за отрицателно време се научават да свирят на инструментите си и ходят на уроци по пеене в продължение на 6 месеца при известния продуцент Ти-Боун Бърнет – наистина вдъхновяващо!
Музикални биографии
15 септември (вторник), 20:15

03 Aug 2009
3:0 ЗА БЪЛГАРСКОТО КИНО ВЪВ ВИЛНЮС!!!

“Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” – най-добър филм и най-добър актьор
“Дзифт” – награда за режисура


Международният филмов фестивал във Вилнюс е най-голямото филмово събитие в Литва и едно от най-престижните в Балтийския регион. Тази година за първи път фестът има конкурсна програма за първи и втори европейски филми, наречена „Нова Европа – нови имена”. Начело на международното жури беше британският актьор Декстър Флечър, а два български филма бяха в конкурса. На вчерашното награждаване българското кино превзе литовската столица и обра наградите на журито. “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на Стефан Командарев взе две награди – Голямата награда за най-добър филм на фестивала и Наградата за най-добър актьор на Мики Манойлович. Явор Гърдев получи лично приза за Най-добър режисьор с филма си “Дзифт”. Така двата ни водещи филма от последната година за първи път триумфираха заедно на един фестивал и представиха България и родното ни кино по възможно най-достоен начин.

За повече информация:

Светлана Дамянова
„Арт Фест”
Тел: (02) 9166 029,
press@sofiaiff.com

03 Apr 2009
КИНО С АВТОГРАФ - В ПЛОВДИВ

КИНО С АВТОГРАФ - В ПЛОВДИВ

ТУРНИРИТЕ по ТАБЛА ПРОДЪЛЖАВАТ
Отборът на „Светът е голям” кани всички почитатели
на древната игра на 6 април 2009 г., понеделник, 17.00 часа
в „Лъки синема” – Пловдив

Преди специалната прожекция на „СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И СПАСЕНИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ” на 6 април от 19.00 часа в „Лъки синема”- Пловдив, майсторите на таблата в града ще могат да премерят сили с опитните специалисти по хвърляне на зарове от отбора на „Светът е голям”. Непосредствено след табла-турнира с участието на Вим Вендерс, „Баба Зула” и групата на Зигфрид, след като премериха сили и с отбора на „Света на българския рок” (съставен от Иван Лечев, Ивайло Крайчовски (ФСБ), Васко Кръпката („Подуене блус бенд”), Васко Гюров („Ревю”) и Ангел Ангелов („Джендема”), неуморните играчи от отбора на „Светът е голям” - Стефан Китанов (продуцент), Стефан Командарев (режисьор), Стефан Вълдобрев (композитор) и Ани Пападопулу (актриса) са готови за турнира в Пловдив. Четиримата отказаха допълнителни тренировки преди да се изправят срещу пловдивските майстори на таблата. Победителят ще спечели Награда JAMESON за късометражна игра на табла.

След турнира ще има прожекция на филма „СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И СПАСЕНИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ”, следвана от разговор на публиката с екипа. Това ще бъде първата среща на авторите на филма с любителите на киното в Пловдив.

Междувременно „Светът е голям...” тръгна с успех в киносалоните на Унгария и Швейцария (с 6 копия, колкото и в България!!!) и е първият български филм, получил подкрепа от програмата МЕДИА за киноразпространение.

02 Apr 2009

6то издание на
София Мийтингс

Шестото издание на София Мийтингс ще се състои от 12 до 15 март 2009 г. в рамките на 13-ия Международен София Филм Фест (5 - 15 март 2009 г.).
София Мийтингс се провежда с подкрепата на програмите МЕДИА и МЕДИА International 2009 на Европейския съюз, ИА “Национален филмов център” и партньори, сред които Столичната община, Централно-европейската инициатива, Ню Бояна Филм, Синкро Лаб, Фондацията “Роберт Бош”, Crossroads, Producers Network, EAVE

София Мийтингс е форум насочен към професионалната кино аудитория – режисьори, продуценти, дистрибутори, представители на финансиращи организации и филмови фестивали, който се провежда в два самостоятелни модула:

Pitching – представяне на проекти за първи, втори или трети пълнометражен игрален филм на режисьора, търсещи финансова подкрепа или ко-продуценти.
Balkan Screenings (Балкански филмови прожекции) – панорама на най-новите български и регионални пълнометражни и късометражни игрални филми, както и прожекции на филми, чиито проекти са били представяни на София Мийтингс. Прожекциите са предназначени за представители на филмови фестивали, международни компании за разпространение на филми и журналисти.

В селекцията са включени 23 проекта за първи, втори или трети пълнометражен игрален филм. Те ще бъдат представяни от режисьорите и продуцентите им пред широк кръг от утвърдени специалисти от национални и международни финансиращи организации, продуцентски и дистрибуторски компании.
Програмата ще се състои от публично представяне на проектите, следвано от индивидуални срещи между участниците и проявилите към тях интерес специалисти.

За първи път ще се представи съвместният проект на фестивалите в София и Сараево – “Sofia CineLinks Sarajevo”, подкрепен от програмата МЕДИА Интернешънъл. Четири от представяните проекти на София Мийтингс ще бъдат от страни от региона, които не са членки на Европейския съюз и програмата МЕДИА.


Проектите се представят в три под-категории.

Second Films Pitching
Everybody in Our Family, режисьор Раду Жуде, продуцент Ада Соломон
Aurora, режисьор Кристина Буозите, продуцент Йева Норвилене
Come to My Voice!, режисьор Хюсеин Карабей, продуцент
Fiction, режисьор Андри Лууп, продуцент Ееро Тависту
Love Eternal, режисьор Брендън Мълдоуни, продуцент Бари Конър
Ballet Master and the Seven Enemies of the People, режисьор Яаак Килми, продуцент Маргус Оунапу
Zero, режисьор Гюла Немеш, продуцент Ласло Немеш
Last Moments, режисьор Фреди Мас Франкеса, продуцент Клаудия Периш
Mexican Express, режисьори Борис Десподов и Прийт Тендър, сценарист Андрей Паунов, продуцент Борис Десподов и Прийт Тендър
Transilvania Show, режисьор Робърт Лакатош, продуцент Андраш Мухи

Plus Minus One
Аrcheo, режисьор Ян Цвиткович, продуцент Йожко Рутар
America Square, режисьор Янис Сакаридис, продуцент Мария Цика
The Silence , режисьор Чапур Хагихат, продуцент Ан Ферон-Хагихат
The Judgement, режисьор Стефан Командарев, продуцент Стефан Командарев
Heaven on Earth, режисьор Огнйен Свилич, продуцент Яня Крал
L’Italo Americano, режисьор Джошуа Синклер, продуцент Паоло Спинa
Petros&Kyle, режисьор Таави Вартия, продуцент Ерика Кокуна
Ave, режисьор Константин Боянов, продуцент Димитър Гочев и Яна Крал
The Black Box, режисьор Димитър Митовски, продуцент Иван Дойков

Sofia Cinelinks Sarajevo
Fuga Mortis, режисьор Кирил Михановски , продуцент Олег Кохан и Евгений Гиндилис
The Dance of Flags, режисьор Едмънд Будина, продуцент Робърт Будина
Cold Clouds, режисьор Каха Кихабидзе, продуцент Йелена Ятцура
Milk Powder, режисьор Сири Ондер, продуцент Нечати Акпинар

Наградата за най-добре представен проект за категорията Second Films Pitching е 5 000 Евро, а наградата за категорията Plus Minus One е 5000 евро в услуги, предоставена от Synchro Lab, Виена

Печелившият проект ще бъде представен на Crossroads co-production market, Thessaloniki IFF, съответно печелившия проект на Crossroads ще участва в тазгодишното издание на Second Films Pitching.
Продуцентите на печелившия проект ще бъдат акредитирани за Producers Network, Cannes Market.

В партньорство с ЕАVE, избрани проекти от EAVE 2008 ще бъдат представени на София Мийтингс.


Паралелно ще се проведе интензивна програма от лекции, представяне на тренинг програми и дискусионни панели.

С радост Ви информираме, че Фондацията за кино Robert Bosch, подпомагаща късометражни игрални, документални и анимационни копродукции между Германия и Югоизточна Европа ще представи за трети път своята The Co-production Prize /www.filmfoerderpreis.com/. В рамките на презентацията ще се състои представяне на проекти на 10 млади български режисьори търсещи копродукция, пред пристигнали за целта 5 германски продуценти. В допълнение на програмата Sarajevo Talent Campus ще представи късометражни, създадени в партньорство между млади кинематографисти от региона.

Международната кръгла маса, организирана съвместно с международния пазар за документално кино Sunny Side оf the Doc, The Central European Initiative и Културния Институт към Министерството на Външните работи има за цел да представи актуалните практики за дистрибуция на игрално и документално кино за Централна и Източна Европа. Традиционното разпространение спъва развитието на филмовия пазар и това поражда търсенето на алтернатива. Ето защо най-съвременните методи за разпространение - Video on Demand и Cinema on Demand ще са особено акцентирани и дискутирани. Тази алтернатива на познатия модел за разпространение ще се налага тепърва, тьй като предлага на потребителите възможност да гледат нови заглавия чрез кабелния си или инернет доставчик, еднократно и срещу малка такса. Тези платформи могат да дадат шанс на местните продуценти и режисьори да открият нова публика по уникален начин.

Над 120 продуценти, дистрибутори, представители на международни филмови пазари, финансиращи фондове и тренинг програми от Европа и региона, както и представители на престижни филмови фестивали ще вземат участие в предстоящото събитие.

В партньорство с MEDIA DESK България ще бъде представена новата програма за финансиране Media International, а също така и Media Development и Media Promotion, Festivals and Training. Заедно с това ще се представят и тренировъчните програми - Средиземноморски Филмов Институт - Script 2 Film, Scripteast, Primepackaging и българската програма Tosmi.

В рамките на София Мийтингс ще се проведе и „Открит Клас” с фокус върху документалното кино на Патрик Сандрен.

Повече от тридесет и пет нови продукции ще бъдат представени пред селекционери от различни международни филмови фестивали и журналисти.

01 Apr 2009
ТАБЛА ТУРНИР

ДОМЪТ НА КИНОТО ПРЕДСТАВЯ

ТАБЛА ТУРНИР
Отборът на „Светът е голям” срещу
„Светът на българския рок”, Costa Cafe, 17.00
и специална прожекция на филма
„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, 18.30
26 март, четвъртък


След като турнирите по табла, свързани с филма „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, придобиха световна известност с публикация в сп. „Варайъти”, броени дни след историческия табла-турнир с участието на Вим Вендерс, „Баба Зула” и групата на Зигфрид (от отбора на „Останалия свят”) и Стефан Командарев, Ани Пападопулу, Стефан Вълдобрев и Стефан Китанов (от отбора на „Светът е голям”) Домът на киното представя ново табла предизвикателство. Отборът на „Светът е голям” в състав Стефан Китанов (продуцент), Стефан Командарев (режисьор), Стефан Вълдобрев (композитор), Анастас Янакиев (художник-постановчик) и Светлозар Желев (издател на едноименния роман на Илия Троянов в България, „Сиела”) ще се изправи в мъжка битка срещу сплотения отбор на „Света на българския рок”, в чийто редици ще видим Иван Лечев и Ивайло Крайчовски (ФСБ), Васко Кръпката („Подуене блус бенд”), Васко Гюров („Ревю”) и Ангел Ангелов („Джендема”). Победителят (спечелилият най-много игри) ще получи Наградата Джеймисън за късометражен табла турнир (един мач е 2 от 3 игри).

След турнира ще има прожекция на филма „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, следвана от разговор на публиката с екипа и издателя на романа Светлозар Желев.

Междувременно филмът „Светът е голям...” тръгна с успех в киносалоните на Унгария и Швейцария (с 6 копия, колкото и в България!!!).

Вечерта ще продължи с прожекция на уникалния филм на Джим Джармуш „Годината на коня” за легендарния музикант Нийл Йънг и групата му „Крейзи Хорс”. Перфектността на звука е гарантирана от новоинсталирания последен модел ДОЛБИ ДИДЖИТЪЛ апаратура в Дома на киното. Ще бъде СИЛНО (Кита-страстен почитател на Нийл Йънг, лично ще отговаря за децибелите в салона)!

24 Mar 2009
УСЕЩАНЕ ЗА ВЕНДЕРС

В неделя, 15 март, в Дома на киното се състоя преспрожекцията на новия филм на Вим Вендерс "Снимки в Палермо" и среща на зрителите с него.
Ето откъси от нея.


Защо "Снимки в Палермо"?

Живях в Америка в продължение на десет години и когато се върнах в Европа, усетих че имам нужда да направя нещо специално. Осъзнах, че имам необходимост да направя филм, който наистина би означавал нещо за мен. Това е една от причините филмът да започва от града, в който съм роден - бях снимал по целия свят, но никога в родния си град. Запитах се кое е онова нещо, което имаше най-голямо значение за мен? И тогава разбрах, че притежавам нещо като болест, за която трябваше да споделя с всички останали. Това е болестта да нямаш време за нищо. Всъщност, повечето ми приятели страдат от същата болест. Всички ние имаме прекалено много задължения и нямаме време да общуваме. Непрекъснато ни се налага да мислим какво ще правим утре, в други ден и никой от нас не умее да присъства тук и сега, в момента. Изгубили сме тази способност. Всеки от нас живее по някакъв начин в бъдещето и заради това всеки си мисли, че е безсмъртен. Струва ми се, че в съвременната култура хората почти не мислят за смъртта - много по-малко в сравнение с миналото. Това не се случва в нашата цивилизация. И дори в развлекателната индустрия, във филмите, смъртта просто не се случва. Разбира се, в много филми може да видите как хиляда човека са избити, това е станало почти необходима съставка за един филм – да се убиват хора. Но какво е смъртта, какво означава за хората – този факт е абсолютно изключен от филма. Така че именно тази съвременна болест е едно от най-важните неща за мен. Имах нужда да го споделя с повече хора и колкото повече разсъждавах, толкова повече разбирах, че е това е един вид табу. Вероятно поради тази причина смъртта като герой не пръсъства във филмите. Има различни дяволи, сатаната, всякакви други чудовища, но смъртта като герой може да бъде видяна в литуратурата, не и във филмите. А всъщност това е един много интересен герой, всеки от нас ще я срещне някой ден и на мен ми се струва, че тя съвсем не е толкова лош герой.

Почти не познавах Палермо и го избрах по много повърхностна причина - избрах го, защото ми се стори красив град, живописен. За мен беше нещо като европейската Хавана. Аз обичам Хавана, обичам градовете, които имат пристанища. Затова отидох в Палермо и когато вече бях там, осъзнах, че това е единствения град, в който мога да заснема този филм. Разбрах, че Палермо знае много повече за темата на филма, отколкото който и да е друг град. Този град знаеше много повече за смъртта отколкото можех да си представя; чак след няколко седмици открих тези прекрасни фрески и се получи филм по една голяма картина. Всъщност градът много повлия на филма. Аз винаги съм се надявал, че едно място може да окаже влияние на филма по този начин, защото в моите филми местата винаги имат важно място, сред основните герои. А тук Палермо наистина е главен герой във филма.

Не всеки филм е свързан с музиката по един и същи начин. Понякога музиката е основна тема в даден филм, примерно както беше в "Лисабонска история", това е сърцевината на филма. Исках в историята да има и фотограф, защото за мен фотографите живеят на предната линия на съвременната цивилизация. По някакъв начин те са единствените, които усещат културните промени. После осъзнах, че има една тема, която е табу в киното, но в рокендрола или блуса не е така, и много музиканти засягат тази тема абсолютно без срам, говорят за смъртта откровено, без никакво притеснение. Тогава се опитах да подбера песни, които засягат тази тема - и открих стотици такива песни. Казах си - тези хора могат да се справят, защо и аз да не направя филма си като една рок песен? Това много повлия на филма. За главната роля избрах Кампино. Неговата група има запазена марка, логото й е череп. И Кампино също е написал прекрасни песни за смъртта. Написал е много трогателна песен за смъртта на майка си, как стои на гроба й и осъзнава, че му липсва, че иска да е близо до него, след като вече не е там. Глупаво е да отделим смъртта от живота, всъщност глупаво е въобще да изтласкваме мисълта за смъртта от мислите си, защото според мен тази мисъл би променила нашия живот. Има много култури по света, които не са чак толкова заети с това да държат смъртта далече от живота си. И героят в края на филма е много по-добър, отколкото в началото.

Аз съм започнал като фотограф. Снимал съм пейзажи. Много често снимам улици, сгради, пейзажи, картини. Понякога се случва там да има хора, но те винаги са много мънички на снимката. Даже понякога чакам да излязат от кадър. Но местата, които избирам да снимам, винаги свидетелстват за хората, които са там. Много често културата на хората, които живеят на определено място, се вижда по-добре чрез сградите, чрез местата, където живеят, отколкото през тях самите. А съпругата ми напротив - тя се интересува само от хората; прави черно-бeли фотографии и на тях има предимно хора, докато аз правя цветни фотографии и не се интересувам от хората. Но дори в този крайно различен подход, много често успяваме и двамата да стигнем до същността на дадено място. Странното е, че и в двата случая, примерно, когато снимаш човек и той започне да позира, никога не може да се покаже истинската същност на този човек. Тайната в това да снимаш хора, е те да не забелязват камерата. И теорията ми за местата е същата. Всъщност сградите, улиците също могат да позират. Виж, смъртта много зле позира и затова има толкова лош образ. Не можеш и да заснемеш смъртта, разбира се. Но всяка снимка може да говори за смъртта, всяка една снимка във филма говори за нея. Защото всички снимки, които в момента правите, ще надживеят мен и човека, който ги прави. Разбира се, ако не забрави да ги запази в компютъра си. И затова смъртта съжалява, че не се използват филмови ленти вече.

Не мога да кажа, че вярвам в смъртта, никой не вярва в нея, тя има тази способност, защото просто е там и се случва, няма как да вярваме в нея. Можете да се опитате да я изтласкате от ума си - няма да помогне. И в собствения си живот забелязах, че моментите, в които съм виждал смъртта, или когато някой друг човек пред мен видеше смърт, са били най-важните моменти, най-силните. Аз не мога да кажа, че вярвам в смъртта. Но вярвам в това колко е важно да приемеш смъртта.

Любовта е нещо, за което мога да кажа повече неща - все пак съм на шейсет и три години, вече четиридесет години правя филми, и не искам да съм твърде самоуверен, а само искам да покажа, че съм научил нещо по този въпрос. И от целия си опит мога да кажа, че всичко, което съм правил в живота си, е оцеляло само и единствено заради любовта. Всичко останало е изчезнало. Само онова, което съм правил с любов, е важно за мен и за всички останали. По друг начин са поставени нещата, които правим от амбиция. Когато бях млад, в началото на кариерата си, бях амбициозен разбира се - всъщност нас ни учат да сме амбициозни. Но резултатът от всичко, което правиш, когато си воден от амбиция, е някак спорен. Така че силно ви препоръчвам, в това, което правите, винаги да влагате любов. Виждал съм хора, които правят много простички неща и успяват.

Когато зъвършиш един филм, той остава част от миналото, но тези от вас, които имат деца знаят, че децата не са част от миналото, те живеят с вас в настоящето. Аз гледам на моите филми като на мои деца, някои от тях пораснаха и станаха добри, други са все още малко непослушни. И аз се притеснявам за тези проблемни деца и затова сега пътувам със "Снимки в Палермо". Той беше проблемно дете, аз знаех, че живота му няма да е лесен, защото повдига трудни въпроси. И този филм ще ме съпровожда през целия ми живот, трябва да го държа за ръката.

Времето е много странно нещо. То е една от материите, с които работят творците. Когато работиш като режисьор, сцените са време, което трябва да подредиш като архитект. Накрая знаеш по-малко за времето, отколкото в началото. Защото времето е крайно субективно по определение. Ние не можем да контролираме времето, то може да минава по-бързо или по-бавно. В "Снимки в Палермо" главният герой говори за времето, в началото той казва: "Времето минаваше толкова бавно, когато бях дете", но колкото повече порастваме, толкова повече по-бързо минава времето. А би трябвало да е обратно. Защото повечето деца си пилеят времето. Помня, че като дете исках да порастна по-бързо, не можех да чакам да стана възрастен. А сега, когато съм възрастен, ми се иска да бях останал там повече време. Но ми се струва, че все пак имаме малко контрол върху това, защото в ежедневния си живот ние имаме тази способност малко да забавяме времето. С повечето от нещата, които правим, всъщност си пилеем времето. За мен повечето време пред телевизора е загуба, в дома си вече нямам телевизор, махнах го. Сега вече мога да чета много по-често. Разбира се много пътувам, и в хотелите има телевизори, но аз винаги ги изключвам. Хората прекарват така часове, просто превключват, и това е. Така че, все пак можем да контролираме времето си.

Когато правех филмите си, нямах представа, че съм автор. Бях много доволен, че мога да ги направя и чак по време на четвъртия си филм осъзнах, че имам собствен глас - дотогава аз само имитирах други филми. Но разбрах, че има един още по-голям от мен; стана ми ясно, че бих могъл да имитирам собствения си глас. Това е много голяма опасност за всички видове творци - да започнат да имитират себе си. Комерсиалното кино имитира определени формули и очевидно това вече не е авторско кино. Дори там, ако авторът започне да имитира сам себе си, той престава да бъде автор. Трудно е да кажеш сам на себе си, че трябва да избегнеш този капан. Аз самия не винаги успявам да се измъкна и установих, че моят начин да се справя с това, е да правя филм, за който в началото не съзнавам точно за какво ще става въпрос. Тези филми са нещо, което аз се опитвам да разбера чрез самите тях. По този начин успявам да говоря със собствения си глас. И само тогава мога да бъда автор. Опитвам се, но не винаги успявам.

Предполагам, че Бог ни наблюдава и понякога сигурно се забавлява, но ми се струва, че и доста страда. Аз имам една странна теория. Според мен Бог не ни наблюдава, а той гледа през нашите очи. Онова, което вижда, е всичко, което сме видели ние. Всички ние допринасяме по-малко за това, което вижда Бог. Смятаме, че да виждаш и гледаш е нещо, което просто ни се случава, но виждането, гледането може да бъде акт на любов, израз на любов – погледът към човека може да бъде изпълнен с любов. Може да бъде поглед на отвращение или на отегчение - всеки поглед всъщност има отношение в себе си. А отношението е начина, по който гледаш на живота. Може да гледаме с любов и да носим отговорност, да допринасяме за онова, което вижда Бог.


Записа: Ивайла Александрова

18 Mar 2009
НАГРАДИ НА 13-ИЯ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

На 15 март с изпълнения на „Баба Зула” и гала-прожекция на най-новия филм на Вим Вендерс „Снимки в Палермо” в препълнената Зала 1 на НДК завърши официалната програма на 13-тото издание на международния филмов фестивал София Филм Фест.

На фестивала бяха представени общо 262 (100 игрални, 50 документални и 112 късометражни) филма от цял свят. 228 бе броят на международните гости, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и кино експерти.

На 14 март в Зала 1 на НДК се състоя церемонията по връчване на наградите на фестивала.

МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ ЗА ИГРАЛНО КИНО (първи и втори филми) в състав:
Янош Сас (Унгария) – режисьор, председател на журито
Дорон Еран (Израел) – продуцент и режисьор
Момчил Карамитев (България-САЩ) – актьор
Елена Йончева (България) – журналист
Стефан Арсениевич (Сърбия) – режисьор

РЕШИ

ГОЛЯМАТА НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ в Международния конкурс се присъди на филма „НА БАЩА МИ” (Израел-Германия) с режисьор ДРОР ЗАХАВИ. Това е смел филм, който разказва с чувство за хумор и топлота за една невъзможна любов.
Наградата е диплом, статуетка и премия от 5 000 евро и бе връчена от председателя на журито Янош Сас на режисьора Дрор Захави.

НАГРАДАТА ЗА РЕЖИСУРА се присъди на ЙОЗКАН АЛПЕР за неговия филм „ЕСЕН” (Турция-Германия). Филмът е силно, предизвикателно и емоционално кинематографично пътуване от живота към смъртта.
Наградата е диплом и парична премия от 1 000 евро, осигурена от Обединена българска банка, и бе връчена от Стефан Арсениевич и Момчил Карамитев на режисьора Йозкан Алпер.

Международното жури отбеляза с НАГРАДА (Special Mention) и филма „ДЗИФТ” (България) на режисьора ЯВОР ГЪРДЕВ – за първия филм “noir” в българската кинематография. Наградата е диплом, който бе връчен от Елена Йончева и Дорон Еран на продуцентите на филма Илиян Джевелеков и Матей Константинов.

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА ЖУРИТО не бе присъдена.НАГРАДАТА JAMESON ЗА БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ се присъди на филма „Три сестри и Андрей” (България) на режисьорите Борис ДЕСПОДОВ и Андрей ПАУНОВ – за оригинален, интензивен и вещ прочит на класическата литература чрез анимация.

Наградата е диплом, статуетка и парична премия от 6 000 евро, осигурени от Jameson Irish Whiskey и бе връчена от Майкъл Боре, регионален мениджър на Irish Distillers, и Вим Вендерс, който успя да види филма на Борис Десподов и Андрей Паунов и ги поздрави лично високото качество на техния резултат.

МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ ЗА ДОКУМЕНТАЛНО КИНО в състав
Адела Пеева (режисьор) – България, председател
Павел Щингъл (режисьор) – Чехия
Адина Пинтилие (режисьор) – Румъния

присъди наградата на Българската национална телевизия за най-добър документален филм на „РЕНЕ” (Чехия) на режисьорката Хелена ТРЖЕШИКОВА. Този филм улавя самата същност на създаване на документално кино, чрез дълго и задълбочено наблюдение на живота на героя в продължение на 20 години. Резултатът е интимна симбиоза между реалността в живота и киното, демонстрация на истинска любов.

Наградата е диплом и чек за 1 000 евро на режисьорката на филма и допълнителни 2 000 евро, опция за откупуване на правата за излъчването на филма по Българската национална телевизия. Наградата е учредена и осигурена от БНТ и бе връчена от председателя на журито Адела Пеева и члена на Управителния съвет на БНТ Севда Шишманова на директора на Чешкия център в България Михаел Поспишил.

Режисьорът Вим Вендерс специално подчерта важността от наличието на международен документален конкурс и отбеляза уважението си към решението на Българската национална телевизия да подкрепи тази инициатива. Документалният конкурс ще се превърне в едно от най-важните събития на 14-ия София Филм Фест през 2010 г. Очаква се броят на филмите от България и света, кандидатстващи за участие в него, да е още по-голям. София Филм Фест благодари на режисьорите Андрей Паунов и Борис Десподов за селекцията на филмите в тазгодишния международен конкурс, която бе на световно равнище.

НАГРАДАТА КОДАК ЗА НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ се връчи на филма „ДЗИФТ” (България).
Наградата е диплом, статуетка, филмов негатив на стойност 1 000 долара и лабораторни услуги на стойност 1 000 долара за режисьора ЯВОР ГЪРДЕВ и оператора ЕМИЛ ХРИСТОВ. Наградата бе връчена от представителя на КОДАК СИНЕЛАБ Красимира Борисова на продуцента на филма Илиян Джевелеков.

НАГРАДАТА ‘NO MAN’S LAND’ ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ се присъди от Гилдията на българските кинокритици на филма „МОЯТ МАРЛОН И БРАНДО” (Турция) на режисьора ХЮСЕИН КАРАБЕЙ.
Наградата е диплом, статуетка със специална бутилка (№1) вино „Комета” и кашон вино ‘No Man’s Land’, осигурени от “Дамяница”. Наградата бе връчена от председателя на Гилдията на кинокритиците Антония Ковачева и продуцентите на филма „Ничия земя” (“No Man’s Land”) Чедомир Колар и Дуня Клеменц.Журито на ФИПРЕССИ в състав
Ейнар Стааленсен (Норвегия)
Тони Валентич (Хърватия)
Ингеборг Братоева (България)
присъди НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ на филма “НАЙ-ЩАСТЛИВОТО МОМИЧЕ НА СВЕТА” (Румъния) на режисьора РАДУ ЖУДЕ. Наградата е диплом, който бе връчен от Ингеборг Братоева на режисьора Раду Жуде.

НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА за най-популярен филм на фестивала се присъди на филма „АХИЛ И КОСТЕНУРКАТА” (Япония) на режисьора Такеши Китано.
Наградата, осигурена от Столичната община, e диплом и парична премия от 1 000 лв и бе обявена от заместник-кмета на София Йорданка Фандъкова. Паричната премия ще бъде предоставена на българския дистрибутор, който откупи правата на филма за разпространение в България.

На 13-тото издание на международния София Филм Фест бе връчена НАГРАДАТА НА СОФИЯ на Столичната община за цялостен принос към световното кино на:
НИКОЛА КОРАБОВ, режисьор (България)
МАЙКЪЛ ПЕЙЛИН, актьор, сценарист и телевизионен водещ (Великобритания),
които лично получиха своите награди от заместник-кмета на София Йорданка Фандъкова.

Едно ФИЛМОВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО - Sofia Short Challenge, беше реализирано в партньорство със „Синемафия”. В самото начало на фестивала беше обявен конкурс за късометражни филми в жанр „комедия” с три компонента АВТОСТОП, ПРОДУЦЕНТ, СВАТБА; бяха създадени 34 филма, а резултатите са следните - жури в състав Зигфрид (Франция), Александър Хан (Австрия-Латвия) и Мая Новоселска (България) определиха победителите. За най-добър игрален филм в предизвикателството бе определен “VULGARITY TIMES” на екипа „SHAMELESS EYES”. За най-добра анимация беше определен филмът “FOUR LOCK” на екипа „АСПАРТА”. Наградите за победителите са акредитация и осигурени нощувки за Международния филмов фестивал в Сараево през август 2009. Те бяха връчени непосредствено след изпълнението на „Баба Зула” в Зала 1 на НДК от фронтмена на групата Мурат Ертел.

На 5 март беше обявена и темата на ФОТОКОНКУРСА, който се организира в партньорство с dnes.bg и Stars Travel – „София днес”. 71 участници изпратиха свои снимки, общият им брой бе 238. Те бяха качени на сайта dnes.bg, а Вим Вендерс и съпругата му – известният фотограф Доната Вендерс, избраха лично победителя и заедно с управителя на Stars Travel Зорница Карамихова връчиха наградата на фотографа ПЕТКО СТАМЕНОВ. Наградата е уикенд за двама в град Палермо (Италия), основно място на действието във филма на Вендерс „Снимки в Палермо”, осигурен от Stars Travel. Вим Вендерс се ангажира лично да сподели с победителя в конкурса някои от тайните на Палермо, включително и кой е най-приятният и уютен ресторант в града.

14 Mar 2009
“БЕДНЯКЪТ МИЛИОНЕР” Е БРИТАНСКАТА ГАЛА НА 13-ИЯ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Британски съвет представя ново игрално, документално и късометражно кино от Обединеното кралство Майкъл Пейлин с Наградата на София

В чест на 75-годишния си юбилей Британски съвет ще представи много силна и разнообразна филмова програма на 13-ия София Филм Фест.

Филмът, който има 10 номинации за Оскар, 4 награди Златен Глобус и 7 награди БАФТА, ще зарадва всички почитатели на съвременното британско кино със специална гала прожекция на 10 март от 20.00 часа в Зала 1 на НДК.

Режисьорът Дани Бойл, познат на българските зрители с предишни хитове като Трейнспотинг” (1996) и Плажът (2000), изненада всички почитатели на седмото изкуство с историята, която разказва в Беднякът милионер. Създаден по романа на Викас Сваруп „Q & A”, филмът пресъздава историята на Джамал Малик (в ролята дебютантът на големия екран Дев Пател), 18-годишен сирак от бедните квартали на Мумбай, който ще изживее най-вълнуващия ден от живота си. Цялата страна наблюдава неговото представяне в индийската версия на телевизионната игра „Стани богат”, когато е само на един отговор до голямата печалба от 20 милиона рупии. Водещият се усъмнява, че неграмотното момче е спечелило играта с измама и го предава на полицията. Как дете от улицата би могло да знае толкова много? Ще успее ли да убеди полицията, че е невинен? За да докаже своята невинност, Джамал започва разказ за живота си в бедния квартал, в който са израснали двамата с брат му. За техните приключения на улицата, за жестоките сблъсъци с местните банди и за Латика (Фрейда Пинто) - момичето, което е обичал и продължава да обича. Всяко едно преживяване от неговия живот се превръща в точен отговор на въпрос от играта. Всяко едно парченце от многопластовия кинопъзел се подрежда с неочаквана точност пред очите на зрителя, докато се нареди напълно завършена история, в която основна роля има и любовта.
Кастингът на изпълнителя за главната роля Дев Пател бил втори в живота му – първата му актьорска изява е в тийнейджърския сериал "Skins" на британския телевизионен канал Ченъл Фор. Бюджетът на Беднякът милионер е изключително малък за филм от такъв ранг – само 15 милиона американски долара, но приходите от продадените билети вече надминаха няколко пъти вложените средства - 96 милиона долара е сумата, която филмът бе събрал до 01 февруари 2009 г. Саймън Бюфой (сценарист на Време за мъже), който е създател на адаптирания по романа сценарий, ходи няколко пъти в Индия, за да се среща и разговаря с децата от улиците. С Беднякът милионер Дани Бойл предизвика фурор в света на киното и демонстрира умение да прави оригинални и впечатляващи продукции, независимо от ниския бюджет.

Едно от най-чаканите заглавия от Британската програма е В Брюж, за който актьорът Колин Фарел бе удостоен със Златен Глобус’08 за комедийното си превъплъщение в образа на наемен убиец. Всъщност Брюж е гостоприемно белгийско градче, запазило духа на Средновековието в себе си. В интелигентния, заснет с много чувство за хумор филм, Колин Фарел и Брендън Глийсън са двамата наети убийци, които пристигат в Брюж, за да изпълнят поръчка. В очакване на важно телефонно обаждане, те всъщност успешно се правят на истински туристи, забавляват се, изучават тайните на града и неговите жители, срещат се с артисти и проститутки и така до мига, в който гласът от телефона превръща туристическата им разходка в опасна игра с престрелки, в борба на живот и смърт.
За режисьора и сценарист Мартин Макдона В Брюж е особено успешен дебют в киното, защото е криминале, в което има запомнящи си персонажи, абсурдни ситуации и заплетени, неустоими сюжетни обрати, достойни да съперничат на най-доброто от Гай Ричи и Куентин Тарантино. СФФ очаква потвърждение от Колин Фарел за присъствието му на специална прожекция в рамките на фестивала.

Режисьорът Джералд Макмороу предлага амбициозния и впечатляващ дебют Франклин в рамките на Международния конкурс. Макмороу си поставя нелесни визуални и концептуални цели и ги постига с лекота. Началото на историята е във футуристичен град, където главният герой (Райън Филип) трябва да изпълни поредната задача, свързана с убийство. Разказът представя още три изгубени души, които живеят в съвременен, космополитен Лондон, а техните пътища се преплитат съдбовно – младият Мило (Сам Райли) страда по изгубената си тийнейджърска любов, която по случайност изглежда като ексцентричната Емилия (Ева Грийн). Тя упорито продължава с опитите за самоубийство, докато самотен възрастен мъж (Бърнард Хил) търси сина си - ветеран от Войната в залива. Франклин е градска приказка, готова да предизвика особено въодушевление сред почитателите на странните светове на бъдещето. Макмороу с лекота заличава границата между реалния и въображаемия свят на героите; във филма майсторски са съчетани различни жанрове, поднесени с подходяща визуална естетика. В освежаващия си дебют, сценаристът и режисьор Джералд Макмороу успешно изследва взаимоотношенията между любовта, фантазията и вярата.

Опитният режисьор Шейн Медоус, познат на българските зрители с 24/7 и “Това е Англия”, ще бъде представен с най-новия си градски и нискобюджетен филм, който изобилства с черен хумор. Филмът се нарича Съмърс Таун - точно като лондонския квартал, в който се случва всичко. Две момчета се сприятеляват в опита заедно да изживеят мечтите си. През техния живот е разказана една история, в която героите не искат да приличат на родителите си и търсят спасение в приятелството. Пред зрителите се разкрива един определено „тъжен” Медоус, но заедно със сценариста Пол Фрейзър – негов традиционен съавтор, предлагат една трогателна, непретенциозна история за аутсайдери, които трябва да се преборят с житейските обстоятелства. Актьорските изпълнения на Търгус и Джагело са особено важни за успеха на филма – между тях съществува истинска алхимия, която озарява екрана.

Адаптация по бестселъра на Джон Бойн, Момчето с раираната пижама е особено силен „екранен превод” на книгата, създаден от режисьора Марк Хърман. Филмът е разказ за начина, по който едно 8-годишно немско момче вижда и осъзнава Холокоста. Бащата на главния герой е назначен за командващ на концетрационен лагер. Преместването от Берлин „на село” става в първите години на Втората световна война, семейството празнува повишението на бащата, но се налага да живее от външната страна на зловещата ограда. Какво „работи” той, остава в тайна за малкото момче, което с учудване наблюдава „фермерите”, които носят „пижами”. Същинското начало на историята е когато 8-годишният Бруно (в ролята е 11-годишният Аса Бътерфийлд) се измъква от къщи и отива при бодливата тел, където среща момче на неговата възраст на име Шмуел (Джак Сканлън). От този момент, сюжетът проследява забраненото приятелство, възникнало между сина на нацистки комендант и еврейчето, затворено в концентрационен лагер. Макар оградата от бодлива тел да ги разделя, тяхното приятелство расте и съдбите им се оказват неизбежно преплетени. Издържан във всяко отношение, Момчето с раираната пижама успява да съчетае стремежа към достоверност с доказано актьорско майсторство.

За изключително събитие на фестивала може да се смята прожекцията на филма на Питър Нийл Стаята на огледалата („Room Full Of Mirrors”), създаден по документалния разказ за живота и музиката на един от идолите на 60-те години – Джими Хендрикс. Това вероятно е най-добрия филм за виртуоза на китарата. През 1996 г. Нийл приключва двучасова версия на филма си, но наследниците на Джими Хендрикс са против окончателното завършване и популяризиране на „Room Full Of Mirrors”. През юли 2000 г. филмът е показан на фестивала в Грахамстаун (Южна Африка) като част от панорама с филми на Питър Нийл, следва още една прожекция в Кейп Таун, предизвикана от големия интерес към творбата. Буквално автобиографичният разказ, конструиран с вещина и много чувство от различни документални източници, е показван на няколко частни прожекции, с некомерсиална цел. Прожекцията на СФФ също ще бъде със свободен вход и е посветена на паметта на барабаниста Мич Мичел и Джими Хендрикс. Мичел беше специален гост на първия Рок Филм Фест през 1993 г., организиран с подкрепата на Британския съвет в Дома на киното. Сред гостите беше и режисьорът Питър Нийл, който тогава представи първия филм, правен въобще за Джими Хендрикс – Experience. Години по-късно Нийл отново е в София, за да покаже новия си шедьовър.

Важен акцент от Британския фокус на тазгодишното издание на СФФ е специалното гостуване на уникалния актьор, комик, сценарист и прочут телевизионен водещ-пътешественик Майкъл Пейлин. Той пристига в София и на 8 март ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос в киното и телевизията.

В рамките на 13-я София Филм Фест ще има и фокус върху британски документални и късометражни филми.

Английският хирург на режисьора Джефри Смит е сред документалните предложения в конкурса. Филмът представя британския мозъчен хирург Хенри Марш, изключителен в своята област. Воден от призванието си, той е спасил не един човешки живот през годините, но се сблъсква с непреодолими препятствия, които могат да го провалят. Тази драма от истинския живот занимава Марш и при последната му мисия в Украйна, когато той открито се изправя лице в лице с дилемите във взаимоотношенията между лекар и пациент.

Филмът За времето и града е подписан от британския режисьор Терънс Дейвис. Документалният му поглед отвън към Ливърпул представя града, дал на света „Бийтълс” и един от най-успешните клубове в историята на английската футболна лига. Погледнат по-отблизо обаче, Ливърпул може да е и доста непривлекателна дестинация. Но по-важното е, че градът е изпълнен с хора. Чрез този поетичен филм на Терънс Дейвис значимост придобиват именно обикновените обитатели на града.


Сред британските късометражни предложения са Joy на Джо Лоулър и Кристин Малой, Ripple на Пол Гоуърс, както и Love You More на Сам Тейлър-Ууд, написан от номинирания за „Оскар” Патрик Марбър и продуциран от носителя на „Оскар”Антъни Мингела в сътрудничество с Каролин Харви и авторите на филма. Още един номиниран за „Оскар” творец демонстрира уменията си – операторът Шиймъс МакГарви. Световната премиера на Love You More е в официалната селекция на фестивала в Кан 2008 г.
Във филма на Саймън Елис Soft един баща преоткрива страха си от конфронтация, но в най-неподходящото за него време. Авторът на филма е написал и режисирал 16 късометражни филма и музикални клипове, а в момента финализира работата по дебютния си пълнометражен филм.
Идеята за The Apology Line хрумва на режисьора Джеймс Лийс и асистент-режисьора Уилям Бриджис, след като се запознават с оригиналния проект „извинение”, създаден от Алън Бридж. Лийс създава късометражен документален експеримент, като всичко започва от една телефонна линия. Каквато и да е вина може да бъде изказана в анонимността, която се простира отвъд телефонната слушалка.
Ela е красив и деликатен разказ, подписан от родената в Перу Силвана Агире Зегара - за едно 8-годишно момиче, което трябва да се справи с трагедия в семейството - как малката посреща загубата и как реагира на всичко, напомнящо й за невъзвратимостта на събитията.
Сценаристът-режисьор Джеси Лоурънс е роден в западен Лондон, учи рисуване и фотография в Училището за изкуство и дизайн на Челси. Във втория му филм Mash Up една среща на улицата поражда неочаквани резултати за Робърт и Марлон – докато се опитват да превъзмогнат отчайващата липса на марихуана в Лондон, те разбират, че нещо странно се случва със сомалийския им съученик Ауат.

Британските анимационни филми, участващи в 13-ия Международен София Филм Фест, са 13 на брой. Сред тях са Keith Reynolds Can’t Make It Tonight на Феликс Маси; The Black Dog’s Progress на Стивън Ъруин, показван на фестивали в Норуич, Бристъл, Лондон и Отава. Time Is Running Out е седемминутен разказ на Марк Райзбиг за реакцията на обитателите на света спрямо приближаваща разруха – и как един мъж се опитва да спре неизбежното.
Cat Man Do има награда за най-добра комедия за 2008 г. на Британските награди за анимация. Вторият „котешки” филм на Саймън Тофийлд е гледан над 7 милиона пъти в канала Youtube, а общо анимационната трилогия за котката на Саймън е видяна 16 милиона и 500 хиляди пъти в интернет-пространството.
Stand Up е комедия с автомобилна катастрофа – седемминутния филм на Джоузеф Пиърс участва в официалната селекция на филмовите фестивали в Единбург, Лондон, Загреб.
Една забавна история за две възрастни дами, които водят мизерен живот на морския бряг – това е The Pearce Sisters. Филмът на Луис Кук е приказка за любов, самота, страдания, голота, насилие, дим, цигари и много чаши с чай.
Adjustment на Иън МакКинън разказва за дневник и за неговия автор, който търси проблясъци на надежда в една драма, съставена от технологични и емоционални мании.
Малчуган се промъква тайно след сестра си, която отива на среща с гаджето си – така започва филма на режисьора Тайбър Баноцки Milk Teeth. Изгубени в странния свят на едно житно поле, брат и сестра се срещат със страха и любовта, но и научават повече за себе си и за семейните отношения. Филмът е отличен на фестивали в Карлови Вари, Отава, Щутгарт, Анеси, Корея.
Карен е пингвин и не може да се зарадва, когато вижда полярната мечка Джон пред себе си – предишната вечер двамата са се карали, а сега е нужно да изгладят отношенията, може би с чаша чай и спокоен разговор? Това се случва във филма на сценариста, режисьор и аниматор Матю Уокър John And Karen.
Smith & Foulkes, чиито подписи стоят под деветминутния филм This Way Up, имат репутация на едни от най-успешните лондонски режисьори, работили по много клипове, реклами (най-награждаваните режисьори на реклами в Европа за 2006 г.), фрагменти от игралния филм „Лемъни Сникет: Поредица от злополучия”, както и комедийното шоу на ВВС „Monkey Dust”.
С номинация за награда БАФТА за най-добра късометражна анимация и с награда за най-добра анимация на Британските награди за анимация, филмът Yours Truly предлага запазената марка на режисьора Осбърт Паркър, който също притежава няколко номинации за награди на Британската академия. Фантастични пейзажи, създадени чрез комбинация на изрезкова анимация и игрално кино, са отличителната черта на автора на запомнящи се реклами и късометражни филми.
Роденият в Дъблин Джони Кели започва през 2004 г. магистърската си степен по анимация в Кралския колеж по изкуствата. Той смята, че творбите му са пълни с хумор, забавление и спонтанност, обикновено гледа към света през полу-пълната чаша с вода на оптимиста; обича да се учи, вдъхновява се от самата работа и се надява това да личи в резултатите – на 13-ия София Филм Фест ще бъде представен един от тях, 4-минутния му филм Procrastination.
Like Me, Only Better представлява рисувана с молив и на ръка анимация – една лаконична комедия за неврозите, католицизма и хапчетата „Прозак”. Дипломният филм на Мартин Пиклъс броди между различните светове на главния герой Клайв – неговия вътрешен мир и всичко, което го заобикаля.

Както и в предишните издания на София Филм Фест Британски съвет и НАТФИЗ „Кр. Сарафов” представят съвместно инициатива, насочена към младите професионалисти. На 9, 10 и 11 март в НАТФИЗ „Кр. Сарафов" ще се проведе първата работна среща на проекта „Отваряне на пазара” (Opening the Market), на която ще се дискутират възможностите за отваряне на пазара за работещите в областта на театъра и изпълнителските изкуства в страните от Югоизточна Европа, а също и в Обединеното кралство. Ще бъдат анализирани общите предизвикателствата, пред които се изправят младите професионалисти след завършване на образованието си и ще бъдат представени успешни практики от Обединеното кралство и от страните участнички.

Не пропускайте БРИТАНСКОТО КИНО, представено на 13-ия Международен София Филм Фест със специалното съдействие на Британски съвет.

11 Mar 2009
МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ГОЛЯМАТА НАГРАДА НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

За седма поредна година Международният София Филм Фест ще присъди Голямата награда за най-добър игрален филм (първи или втори). На 13-тото издание на Фестивала международното жури в състав Янош Сас (Унгария) – председател, и членове Дорон Еран (Израел), Елена Йончева (България), Момчил Карамитев (САЩ - България) и Стефан Арсениевич (Сърбия, носител на Наградата за режисура на 12-ия София Филм Фест, 2008) ще присъди наградата на един от дванайсетте филми в конкурса. Тя ще бъде връчена на официалната церемония по награждаването на 14. 03. 2009 г. Наградата диплом и чек за 5000 евро.

12 филма, много от които копродукции, с участието на повече от две страни ще се борят за Голямата награда на 13-ия София Филм Фест. Конкурсните заглавия са следните:

Бахтало (Късмет!)
Възможен живот
Дзифт
Есен
Кумбия Кайера
Лечителката
На баща ми
Най-щастливото момиче на света
На сушата
Пробуждане от сън
Франклин
ЧикоУнгарският режисьор Роберт Лакатош е документалист с признат оригинален поглед. През 2004 г. участва с късометражния фрагмент „Късмет” в „През границата: пет гледни точки на съседите” (Across the Border: Five Views from Neighbours) – филм-пътешествие през Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Словения, многоезичен портрет на идеите за границите в началото на 21 век. Едноименният пълнометражен дебют на Лакатош - Бахтало (Късмет!) (Унгария) спечели наградата „Label Europa Cinemas” на Международния фестивал в Карлови Вари през 2008 г. Двама приятели от Трансилвания се опитват да реализират предприемачески идеи – като отскачане до Австрия за техника „втора ръка”, която да препродават у дома, или пътуване с куче до Египет например. В тази неореалистична комедия, двамата герои излъчват естественост и решават проблемите си както успеят. Камерата придружава едно истинско приятелство, което минава през в различни държави и различни култури.

Аржентинската лента Възможен живот от 2008 г. е вторият пълнометражен игрален филм на режисьорката и продуцент Сандра Джулиота (Аржентина). Историята се върти около красивата геоложка Карла, която издирва изчезналия си съпруг и в същото време е преследвана от човек, който поразително прилича на него. Филмът вече спечели овациите на публиката и международните фестивали. През 2007 г. „Възможен живот” е бил номиниран за „Златен леопард” на Международния фестивал в Локарно, а Сандра Джулиота печели почетен диплом на журито. Централната роля, поверена на младата Ана Челентано, печели на актрисата награди в Аржентина и поредица големи роли в международни продукции.

Дебютният филм на успешния театрален режисьор Явор Гърдев (България) се превърна в едно от явленията на 2008 г. Дзифт попада в жанровото определение „film noir” с препратки към соц-арт – заради свободата на изказа, с която Гърдев жонглира според условностите на пост-модерното. Така ни показва времето – една ден преди повече от 40 години, когато Молецът е пуснат от затвора с една топка дзифт в ръка, преминава в една нощ на срещи и разкрития - за новото време и социалистическия строй, за съучастника-предател, за любимата жена. Филмът получи най-високото отличие за игралното ни кино през последните години - наградата „Сребърен Св.Георги” за режисура на Московския филмов фестивал през 2008 г. Със своите 36 000 зрители „Дзифт” е филм-рекордьор в българския бокс-офис за последните 20 години.

Един филм, изпълнен със спокойствие, красота и мъдрост – поглед към живота, който сме избрали да водим, който протича край нас; поглед към хората, с които се срещаме и разделяме. Есен (Турция-Германия) е пълнометражен дебют на режисьора Йозкан Алпер, реализиран с подкрепата на Министерството на културата в Турция и вече има богата фестивална биография. Млад мъж излиза от затвора след докторска препоръка, след като е излежал 10 години с присъда, издадена заради политическите му убеждения и участие в студентски брожения срещу властта в Турция в края на 90-те години. Единственият път за Юсуф е към родното му място – красиво село в планината. Подтикнат от загрижеността на старата си майка, той се опитва да общува, дори слиза в града; там среща една мила и тъжна жена, принудена да упражнява най-старата женска професия, за да осигури прехраната на дъщеря си и майка си в родната Грузия. Двамата намират взаимна утеха, но болестта и природата понякога са безмилостни, особено в тъжната, дъждовна есен.

Мексиканската продукция Кумбия Кайера е дело на режисьора Рене Виляреал (Мексико). Още през 80-те години Рене Виляреал участва като асистент-режисьор в телевизията, впоследствие и във филмови продукции, между които и големи холивудски проекти като „Мексиканецът”. Опитът в света на киното допринася за успеха на дебютния му филм, в който той е сценарист, монтажист и продуцент. „Кумбия Кайера” е негов дългогодишен проект. През 2004 г. той снима документалния филм „Cumbre de Monterrey” (панорама на конференция на Обединените Нации, състояла се през 2002 г., посветена на финансиране за развиващите се страни), а през 2007 г. създава и игралния „Кумбия Кайера”, посветен на трудния живот на трима младежи в контрастния мегаполис Монтерей, където се срещат лукса, нищетата и насилието.

Родената в Казахстан Гука Омарова е ученичка на Сергей Бодров, който е и съсценарист в втория й пълнометражен филм Лечителката (Baksy), копродукция на Русия, Казахстан, Франция и Германия. Представител на младото поколение в руското кино, Омарова впечатли софийската публика и критика с първия си игрален филм „Шизo” през 2004 г., определен от световната критика като един от най-успешните дебюти на казахската „нова вълна”. „Шиzo” носи много награди на авторката си - на ФИПРЕССИ за дебют от „Кинотавър”, Голямата награда от Котбус, за най-добра жена-режисьор от Копенхаген, за мъжка роля на Олджас Нусупбаев от Токио. „Баксы” е традиционното казахско наименование за народен лечител - в лентата това е Айдай, лечителка, която не оставя земята й да бъде превърната в петролна рафинерия. Омарова вплита умело магически реализъм в гангстерски сюжет, добавя комедиен тон, естествеността на местните хора и особената красота на природата.

Спечелил наградата на публиката на Московския филмов фестивал през 2008 г., филмът на режисьора Дрор Захави На баща ми (Израел) получава и номинации в седем категории за наградите на Израелската филмова академия. Героите на филма се срещат през един уикенд в Тел-Авив – младият палестинец Тарек случайно се сприятелява със 17-годишната бунтарка Керен и съседът й Катц – евреин, загубил сина си в безумните военни конфликти, които продължават да раздират Близкия Изток. Всеки от тях е принуден да приеме другия с неговата различност – религия, убеждения, отношение към живота и света. Филмът е впечатляваща картина на един свят, който дори да изглежда далечен, се отразява в ума и душата на зрителя.

Най-щастливото момиче на света е румънското участие в Международния конкурс на тазгодишния София Филм Фест. Режисьорът и сценарист Раду Жуде разказва историята на румънско семейство, чието единство е заплашено поради една… щастлива случайност – 18 годишната дъщеря печели чисто нов автомобил. Въпреки че „Най-щастливото момиче на света” е игрален дебют за Раду Жуде, критиката веднага го вписа като част от забележителния възход на младото румънско кино, което традиционно присъства на София Филм Фест с имена като Кристи Пуйо, Корнел Мундруцо и носителят на „Златна палма” Кристиян Мунджиу.

Публиката на София Филм Фест добре познава иранския писател, драматург и режисьор Чапур Хагигат с филма от 2006 г. „Песента на пътешествениците”. Тогава режисьорът представи своя дебют, екранизация по едноименния негов роман, написан на френски език. Чапур започва своята филмова кариера след като повече от 20 години пише разкази и романи. Трогателната история за шивачът Йолан, тръгнал на пътуване в търсене на корените си, впечатли критиката. Вторият му игрален филм >На сушата от 2008 г. е международна копродукция на Франция, Индия и Иран и участва в селекцията на много престижни филмови фестивали из целия свят. Хагигат е сценарист и продуцент на лентата, отвеждаща на брега на индийския океан, където жителите на малко селце търсят спасение от смъртоносна епидемия.

Сънища призори (Испания) е амбициозен дебют на Фреди Мас Франкеса. Историята отчасти е вдъхновена от лични преживявания на режисьора; проектът е подкрепен от Испанската фондация за борба с Алцхаймер и едно от достойнствата на филма е откровеното представяне на болестта, дори и чрез невинния поглед на детето-актьор Серхио Падийа. Паскал е 70-годишен и живее в малък град в Испания, но не може да свикне със старостта и самотата. Дъщеря му се завръща след години и оставя при него сина си, който постепенно се превръща в добър приятел на дядо си. Двамата се грижат един за друг и си даряват взаимно любовта, която често липсва в живота на хората. „Пробуждане от сън” е суров, немногословен филм, спечелил много благосклонни отзиви при представянето на международни фестивали в Чикаго, Пусан (Корея), Москва.

Изглежда необичайно, когато независим режисьор като Джералд МакМороу предлага амбициозен и впечатляващ дебют като Франклин (Великобритания). МакМороу поставя нелесни визуални и концептуални цели и ги постига с лекота. Началото на историята е във футуристичния Град-извън-времето, където главният герой (зад маската се крие Райън Филип) трябва да изпълни поредната задача-убийство. Заедно с това режисьорът разказва за още три изгубени души в съвременния космополитен Лондон и съдбовното преплитане на пътищата им – младият Мило (Сам Райли) страда по изгубената си тийнейджърска любов, която по случайност изглежда като ексцентричната Емилия (изключителната Ева Грийн). Тя упорито продължава да повтаря опитите си за самоубийство, докато самотен възрастен мъж (Бърнард Хил) безнадеждно търси сина си - ветеран от Войната в залива. „Франклин” е градска приказка, която ще бъде приета с особено въодушевление от почитателите на особените светове на бъдещето, добре познати ни от творбите на Тери Гилиам, „В като Вендета” или „Блейд рънър”. МакМороу с лекота преминава границата между реалния и въображаемия свят на героите; във филма майсторски са съчетани различни жанрове, поднесени със съответната визуална естетика.

Роденият в Хамбург режисьор Йозгюр Йълдъръм е автор на филма Чико. Това е дебют на режисьора в игралното кино, но успеха идва бързо след като филмът е избран в секция „Панорама” на Берлинале 2008. Зад гърба си Йозгюр Йълдъръм има три късометражни филма, попаднали в полезрението на европейски фестивали. „Чико” се продуцира от независимата компания Corazon Productions на Фатих Акин, която е основен продуцент на филма, и дава заявка за успехи сред публиката на международните форуми. Историята е класическа – двама приятели, израснали заедно, се занимават с пласиране на дрога на дребно, но мечтаят за по-големи удари. След среща с местния хамбургски нарко-бос Мориц Блайбтрой, нещата започват да излизат от контрол, особено когато се намесват понятия като вярност и предателство.

09 Mar 2009
МАЙКЪЛ ПЕЙЛИН СРЕЩА ПУБЛИКАТА ДНЕС!

Кино "Люмиер"
08 март 2009, 16:30

08 Mar 2009
ПРОМЯНА В ПРОГРАМАТА!

НА 08.03.09 ОТ 20:30 В КИНО “ЛЮМИЕР” ЩЕ БЪДЕ ИЗЛЪЧЕН ФИЛМА „КУМБИЯ КАЙЕРА” ВМЕСТО ПРЕДВИДЕНАТА В ПРОГРАМАТА ПРОЖЕКЦИЯ НА
„В БРЮЖ”

07 Mar 2009
ФИЛМОВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО - КОМПОНЕНТИ

В партньорство със „Синемафия”

Конкурс от късометражни филми в жанр „комедия” с три компонента АВТОСТОП, ПРОДУЦЕНТ, СВАТБА

Задължително е всички желаещи да участват да се регистрират на cinemafia.bg@gmail.com
Жури в състав Зигфрид, Александър Хан и Мая Новоселска ще отличат най-добър игрален и най-добър анимационен филм ще оценява филмите на 15.03.2009 г. от 12.00 в Кино "Люмиер".
Наградата на победителите - акредитации за „Сараево Филм Фест”- ще бъде връчена от фронтмена на БАБА ЗУЛА Мурат Ертел след тяхното изпълнение в Зала 1 на НДК на 15.03.2009 г.

07 Mar 2009
13-ИЯТ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ И DNES.BG ОБЯВЯВАТ ФОТО КОНКУРС

Вим Вендерс лично връчва специалната награда!

На 5 март 2009 г., с началото на поредното издание на Международния София Филм Фест, беше обявен фотоконкурс на тема „СОФИЯ ДНЕС”, в който ще могат да участват всички желаещи. Той ще приключи в края на фестивала – 15 март 2009, преди прожекцията на най-новия филм на Вим Вендерс „Снимки в Палермо”, вдъхновил идеята за конкурса.

Съорганизаторите на конкурса - 13-ият София Филм Фест и новинарският сайт Dnes.bg, част от медийната група Investor.БГ АД, ще излъчат авторитетно жури, което ще оцени фотосите. Снимките, които ще бъдат публикувани всеки ден в специална рубрика в Dnes.bg, трябва да бъдат изпратени в периода 6-13 март 2009 г.

В продължение на тези осем дни всички желаещи да докажат творчески потенциал, талант и изобретателност, имат възможност да снимат и да изпращат своите малки фото-късове реалност на адрес fotokonkurs@dnes.bg. 20-те най-добри снимки ще бъдат представени на вниманието на Вим Вендерс и неговата съпруга – известната фотографка Доната Вендерс, които са специални гости на 13-ото издание на София Филм Фест.

Самият Вим от години е запален фотограф и майстор на образите. Затова той и Доната лично ще определят победителя във фотоконкурса, който ще грабне голямата награда – уикенд за двама в Палермо, осигурен от агенция „Старс Травъл”!!!

Най-сполучливите фотографии ще станат част от специална изложба в Дома на киното, която ще бъде открита на 16 март 2009 г.

Запомнете – условията са следните:
* Бъдете на 5 март в зала 1 на НДК, за да узнаете каква е темата на конкурса, а пропуснете ли тази възможност – по същото време посетете Dnes.bg, за да се информирате възможно най-бързо!
* Извадете любимия си фотоапарат и пуснете на воля въображението си!
* Направете възможно най-качествените и вдъхновени снимки!
* Изпратете ги на адрес fotokonkurs@dnes.bg, за да можете да ги видите вие, приятелите ви и приятелите на вашите приятели в Dnes.bg!
* Направете всичко това в срок до 13 март, защото на 14 март авторитетното жури ще оценява вашето майсторство!
* Бъдете на 15 март отново в зала 1 на НДК, защото може да сте този, който ще получи ЛИЧНО от легендарния Вим Вендерс прекрасна награда за фотографското си вдъхновение – уикенд за двама в Палермо!
* Дори да не спечелите наградата, може да сте сред първите зрители на най-новия филм на Вим Вендсерс – „Снимки в Палермо”. Не пропускайте тази възможност!

Фотоконкурс на 13-ия София филм Фест и Dnes.bg – първият победител може да си ти!

07 Mar 2009
ДНЕС СЕ ОТКРИВА ФОТОГРАФСКА ИЗЛОЖБА НА ЗИГФРИД

06 март 2009, 19:30

ДОМ НА КИНОТО


Заповядайте!

06 Mar 2009
СОФИЯ МИЙТИНГС - ЕДИНСТВЕНИЯТ ПАЗАР ЗА ФИЛМОВИ ПРОЕКТ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ СЛУЧИ ЗА ШЕСТИ ПЪТ В РАМКИТЕ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Форумът ще събере режисьори, продуценти, директори на фондове и фестивални селекционери между 12 и 14 март в София

Вече традиционно София Мийтингс реализира пичинг (публично представяне на филмов проект пред продуценти) за първи, втори и трети игрален филм на млади европейски режисьори. Фестивали като Кан, Берлин, Карлови Вари, Москва разчитат да разпознаят новите кино тенденции на подобни форуми, както и режисьорски открития.

В България този проект се реализира от 2004 като част от София Филм Фест. Представените тогава проекти се нареждат сред най-награждаваните европейски филми: „Смъртта на господин Лазареску” на Кристи Пуйо му носи наградата Un Certain Regard Award в Кан 2005 задавайки възхода на румънското кино, както и унгарският филм «Делта» на Корнел Мундруцо селектиран в официалния конкурс на Кан 2008. Статиската на успешните проекти е висока, но същинската цел на събитието е да бъде трамплин за независимото европейско кино към успешната му реализация и дистрибуция.

Практически най-интересните балкански режисьори от Сърбия, Румъния, Босна, Словения и Македония са участвали в ежегодния пийтчинг от 2004 година насам. Но разбира се огромният принос на София Мийтингс си остава към новото българско кино с възможностите за среща със световни продуценти, селекционери и дистрибутори на едно място. На т.нар. Балкански прожекции (Balcan Screenings) фестивални селекционери от Кан, Берлин, Венеция, Котбус, Талин, Москва, Солун, Сан Себастиан, Карлови Вари и Варшава гледат на закрити прожекции все още незавършени български и балкански ленти. Благодарение на това новото българско кино има изключително успешна фестивална кариера «Разследване» на Иглика Трифонова, «Светът е голям и спасение дебне отвсякъде» на Стефан Командарев, «Мила от Марс» на Зорница София, «Дзифт» на Явор Гърдев, «Лейди Зи» на Георги Дюлгеров, «Откраднати очи» на Радослав Спасов, «Маймуни през зимата» на Милена Андонова, «Обърната елха» на Иван Черкелов и Васил Живков, «Георги и пеперудите» и «Проблемът с комарите и други истории» на Андрей Паунов, «Чия е тази песен» на Адела Пеева.

Продуценти от международни и национални филмови фондове провеждат индивудални срещи с интересни за копродуциране проекти, а имена като Ник Пауъл (съдружник на Ричърд Брансън във Virgin от самото му начало, продуцент на «Играчка-Плачка» и понастоящем директор на Националното училище за филми и телевизия), Саймън Пери (един от най-добрите британски продуценти и директор на Ирландския филмов фонд) и Карл Баумгартнер (продуцент на режисьори като Емир Кустурица, Аки Каурисмаки, Чен Кайге, Леос Каракс, Бахтиар Худойназаров, включително и «Светът е голям и спасение дебне отвсякъде») са сред редовните гости.

Тази година програмата на София Мийтингс освен с представяне на проекти е наситена с паралелни събития под формата на кръгли маси, дискусии, обучения. Форумът стартира на 12 март с работни сесии и закрити прожекции на българско и балканско кино.

Отново под формата на пичинг ще има представяне този път и на документални идеи по иницативата Sunny Side of the Doc (един от най-авторитетните пазари за документално кино, провеждащи ежегодно сесии в различни столици на Европа). Sunny Side of the Doc избират София за домакин и заради наградата за най-добър документален филм, която миналата година са присъдили на „Проблемът с комарите и други истории” на Андрей Паунов. Организираната в партньорство със София Мийтингс конференция за копродукции „Рандеву със София” има за цел да представи актуалните практики за дистрибуция на игрално и документално кино за Централна и Източна Европа.

Традиционното разпространение спъва развитието на филмовия пазар в източноевропейските страни и това поражда търсенето на алтернатива. Ето защо най-съвременните методи за разпространение - Video on Demand и Cinema on Demand ще са особено акцентирани и дискутирани. Тази алтернатива на познатия модел за разпространение ще се налага тепърва, тьй като предлага на потребителите възможност да гледат нови заглавия чрез кабелния си или инернет доставчик, еднократно и срещу малка такса. Очаква се новите платформи да дадат шанс на местните продуценти и режисьори по нов начин да открият своята нова публика.

Специално за шестото издание на София Мийтингс ще пристигнат директорът на филомия пазар в Кан (най-големият пазар на филми в света) – Жером Пайар, също и изпълнителният секретар на Евроимаж - Роберто Ола. За първи път режисьори от Русия, Украйна, Грузия, Турция и Албания ще представят свои проекти за филм в рамките на проекта София CineLinks Сараево.

Сред режисьорите, които ще представят проект за филм на тазгодишното издание са: Радо Жуде от Румъния, Ян Цвиткович от Словения, Каха Кахабидзе от Грузия и силното българско присъствие в лицето на - Борис Десподов, Андрей Паунов, Стефан Командарев, Димитър Митовски и Константин Боянов. Сред режисьорите с проект за филм са и Хюсеин Карабей от Турция и Чапур Хагигат, техните филми «Моят Марлон Брандо» и «На сушата» са сред заглавията в 13тото издание на София Филм Фест.

Немската фондация «Робърт Бош» паралелно на София Мийтингс ще има обучения по пичинг за селектирани от тях български проекти, както и среща с немски кино продуценти, които пристигат в София за да открият българските предложения на млади режисьори и за да ги насърчават да участват в копродукции.
София Мийтингс ще се състои между 12 и 14 Март 2009 в София във Воения клуб с подкрепата на програмата МEDIA на Европейския съюз, Националния филмов център, Ню Бояна Филм, Столичната община и други. Подробности очаквайте на специална пресконференция в клуб МАТИ на 9.03, понеделник, от 11.00 часа.

06 Mar 2009
ДОКУМЕНТАЛНИТЕ ФИЛМИ ЗА ДВАНАЙСЕТТЕ ЛЮБИМИ РОМАНА

На специална прожекция на 21 март 2009 г. от 21.00 часа в Дома на киното, София Филм Фест ще представи най-успешната екранизация на романа на Михаил Булгаков “Майстора и Маргарита”.

Дългогодишното партньорство между София Филм Фест и Българската Национална Телевизия реши да подкрепи една от най-успешните и рейтингови кампании на БНТ “Голямото четене” като представи 12-те любими романа на българите и техните застъпници в документалните филми за тях, създадени от популярни съвременни телевизионни и кинорежисьори, както и уважавани обществени личности. Това ще се случи от 28.02.2009 г. в Дома на киното. Глас със своето късометражно кино в подкрепа на книгите и четенето дават имена като Петър Попзлатев, Стефан Командарев, Стоян Радев, Бойко Василев, Светослав Драганов, Милена Андонова, Андрей Слабаков, Атанас Димитров, Борис Десподов, Владимир Люцканов, Лъчезар Аврамов, Милко Лазаров.

И дванайсетте заглавия – финалисти в “Голямото четене”, фигурират в златните страници на световната литература – “Граф Монте Кристо”, “Малкият принц”, “Сто години самота”, “Пътеводител на галактическия стопаджия”, “На изток от Рая”, “Властелинът на пръстените”, “Майстора и Маргарита”. Сред тях попадат и българските шедьоври “Време разделно”, “Тютюн”, “Осъдени души”, “Железният светилник”, “Под игото”.

През годините всеки един от 12-те класически романа провокира опита и въображението и на много кино творци. Седмото изкуство опитва да премери сили с писаното слово. Резултатът е куп признания и престижни отличия и най-голямата награда – още по-голям интерес към класическите шедьоври на световните автори. Не е лесно да се създаде филм по книга, превърнала се в класика. Екранизациите обаче на дванайсетте финалисти от “Голямото четене” по БНТ са повече от успешни и категорично привличат зрителя да посегне и към литературния оригинал, ако вече не го е направил.

Специална прожекция на 13-я София Филм Фест Стефан Китанов ще има екранизацията на Владимир Бортко по романа на Михаил Булгаков “Майстора и Маргарита”, снимана и в България. Филмът ще бъде показан на 21 на извънредна нощна прожекция, на която ще бъдат излъчени всички епизоди на сериала!!!
Излъчването на телевизионната версия на “Майстора и Маргарита” се оказва най-голямото събитие за Русия в края на 2006 г. Въодушевлението е продиктувано и от един друг факт: около този роман винаги са витаели мистерии, включително и това, че е орисан да не се поддава на екранизиране. За да разсее напрежението, режисьорът Бортко казва пред медиите: "Няма никаква мистерия! Романът не е сниман досега по най-банални причини - в Съветския съюз пречеше идеологията, в Русия - липсата на пари."
Иначе “Майстора и Маргарита” има не една или две екранизации. Първата е на полския режисьор Анджей Вайда, който през 1971 г. снима филма “Пилат и другите”, но използва само библейските сцени на романа. Година по-късно излиза италианско-югославския филм "Майстора и Маргарита" на режисьора Александър Петрович, който обаче в голямата си част се превръща в антисъветска сатира.
Елем Климов прави опит да филмира романа, като в проекта е било предвидено участие и на Холивуд, но плановете се развалят. През 1988 г. полякът Мачек Войтишко снима седемсериен филм за телевизията, който обаче минава без успех. Междувременно почти няма голям режисьор - Андрей Тарковски, Елдар Рязанов, Елем Климов - който да не се е опитвал да направи своя версия на "Майстора и Маргарита" и по някакви причини да се е осуетявал.
Единственият оцелял проект е на Юрий Кара, но накрая започва дело между режисьора и продуцентите за авторските права на филма, а в същото време филмът “мистериозно изчезва”, както пишат медиите, от бюрото на режисьора. По-късно бил открит в частна колекция.
През 70-те и 80-те години на ХХ век има няколко чужди адаптации, но в началото на 90-те няколкото опита на руски режисьори завършват с пълен провал. Бортко признава, че имал големи проблеми с кастинга, и технически проблеми отложили премиерата на филма. Сериалът се състои от 10 серии и струва 4.2 милиона евро. Една трета от него е със специални ефекти.
За котарака Бегемот имало оферта от Холивуд за робот, който струва 3 милиона долара, но режисьорът предпочел комбинацията от истинска котка, актьор и механично устройство, което кара очите на котката да мигат. Филмът е сниман в Москва, Санкт Петербург, Крим, България и Израел.

Първите 9 епизода от “Голямото четене” ще бъдат показани в периода 28 февруари – 4 март. Последните 3 епизода (“Пътеводител на галактическия стопаджия”, “Сто години самота” и “Тютюн”) ще бъдат показани допълнително, за което зрителите ще бъдат известени.

05 Mar 2009
СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ И CINEMAFIA ПРЕДСТАВЯТ SOFIA SHORT CHALLENGE 168 – ЧАСОВО ФИЛМОВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

За първи път по време на 13 Международен София Филм Фест ще се проведе 168-часовото филмово предизвикателство - Sofia Short Challenge. Жанра, в който екипите ще се състезават е „комедия”. Вместо тема ще обявим 3 съставки, по които ще се снима. Готовите късометражни филми трябва да бъдат предадени след точно 168 часа или с други думи 1 седмица.

Темата ще бъде обявена на откриването на Фестивала на 05.03.2009 г., 20 часа, зала 1 на НДК. Паралелно с това ще бъде качена и на www.cinema.bg/sff. Задължително е всички желаещи да участват да се регистрират на cinemafia.bg@gmail.com до 20 часа на 07.03.2009 г. След този срок заявките за участие няма да се смятат за валидни! Предаването на филмите е от 18:00 до 20:00 часа на 12.02.2009 г. във фоайето на кино Люмиер. След изтичането на срока за предаване няма да се приемат филми!

За да бъде представено най-стойностното и значимо младо българско кино, всички филми подлежат на предварителна селекция. Тази отговорност е делегирана на Надежда Косева и Андрей Паунов.

Прожекцията и награждаването на филмите от предизвикателството „Sofia Short Challenge” ще бъде на 15.03.2009 г., от 12:00 часа в кино Люмиер. Допуснатите до прожекция ще бъдат уведомени по електронните си пощи.

Колоритно международно жури в състав Зигфрид, Александър Хан и Мая Новоселска ще отличат най-добър игрален и най-добър анимационен филм. Авторите на двата наградени филма ще бъдат акредитирани за „Сараево Филм Фест”, а творбите им ще бъдат представени пред фестивалната публика.

05 Mar 2009
ОСКАРИТЕ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Три от филмите, спечелили най-важните награди на Американската киноакадемия, ще бъдат представени на 13-ия Международен София Филм Фест

Заедно с традиционното внимание, с което се ползва независимото кино на София Филм Фест, всяка година в програмата на фестивала са включени по няколко хита, които носят марката Холивуд. Усета за качествено кино не подведе селекционерите и тази година – три от филмите, които спечелиха най-важните „Оскари” на церемонията на 22.02.2009 г., ще бъдат представени в програмата на 13-ия София Филм Фест.


На специалната БРИТАНСКА ГАЛА ще бъде представен абсолютният фаворит на Американската академия за кино – „БЕДНЯКЪТ МИЛИОНЕР” на винаги нестандартния англичанин ДАНИ БОЙЛ. Омагьосващият житейски пъзел, който Бойл и сценаристът Саймън Бюфой конструират пред публиката, вероятно е пленил със своята непринудена искреност и членовете на киноакадемията – освен най-престижната награда за най-добър филм, „Беднякът милионер” бе удостоен и с отличията за режисура (безспорно върховно постижение за Бойл), за адаптиран сценарий, за операторско майсторство, монтаж, за оригинална музика, звук, както и за оригинална песен. Цялостната равносметка е осем награди от 10 номинации! Британската гала е кулминацията от качествено британско кино, поднесено за феста в партньорство с Британския съвет в годината на неговия 75-и юбилей.


Уникалното актьорско изпълнение на ШОН ПЕН във филма на Гюс Ван Сант „МИЛК”, разказващ историята на Харви Милк, първият официално избран администратор в Съединените Щати, заявил своята различна сексуална ориентация, беше наградено по достойнство – „Оскар” за Пен в конкуренция с фаворита на независимите творци Мики Рурк, страхотната роля на Брад Пит в „Странният случай на Бенджамин Бътън”, Франк Лангела във „Фрост/Никсън” и Ричард Дженкинс в „Посетителят”. Филмът на Гюс Ван Сант получи награда „Оскар” и за оригинален сценарий. С премиера на София Филм Фест, филмът „Милк” ще се срещне за пръв път с българската публика – на специалната ГАЛА НА ТОЛЕРАНТНОСТТА, само ден след началото на фестивала. Датата е 6 март, началният час е 20.00, а залата, която единствено е способна да побере почитателите на стойностното кино е № 1 на Националния Дворец на Културата.

КЕЙТ УИНСЛЕТ е актрисата, която спечели единодушно адмирациите на Американската академия за кино с актьорските си превъплъщения, и именно ролята й в „ЧЕТЕЦЪТ” беше наградена с „Оскар”. Филмът ще бъде представен в програмата на София Филм Фест на специална прожекция в кино Люмиер на 14 март 2009 г.

Новото стойностно кино се среща със своите почитатели на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ. Началото е на 5 март 2009 г. с премиера на „Козелът” - най-новият филм на Георги Дюлгеров.

Програма на фестивала, както и списък с гостите ще бъде на разположение на журналистите на предстоящата пресконференция – на 25.02.2009 г. сряда, начален час 11.00, място – зала Matti’D, НДК.


25 Feb 2009
БАБА ЗУЛА ОТНОВО В СОФИЯ -МУЗИКАЛНИЯТ ФИНАЛ НА 13-ИЯ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

БАБА ЗУЛА ще поставят финалния акорд на 13-ия София Филм Фест на 15-ти март 2009 г. Виртуозните изпълнители гостуваха за пръв път в нашата столица през 2005 г., за да представят на живо музиката на документалния шедьовър на Фатих Акин Музиката на Истанбул. За радост на феновете в България, с техен концерт приключи миналогодишното издание на София Филм Фест.

Който веднъж ги е чул, на мига се е влюбил в нестандартните и особено въздействащи импровизации на групата! Оригиналният им стил не влиза в никакви строги жанрови определения. Композициите им събуждат въображението и откриват пред почитателите трудно достижими пространства. Свободата, така жизнено необходима, се превръща във вдъхновение за техния творчески дух.

Автентичното звучене на БАБА ЗУЛА е култивирано от музиката, създадена в края на 60-те и 70-те години. Групата е основана в Истанбул през 1996 г. от Левент Акман, Мурат Ертел и Емре Онел, който напуска през 2005 г. и е заменен от Кошар Камчи. През 2003 г. към тях се присъединява вокалистката Оя Еркая, а година по-късно – и уникалната майсторка на „живата рисунка” Серен Ойкют. Присъствието й на сцената, създаването на образи с бързина и вдъхновение е важната визуална част на цялостта, която представляват БАБА ЗУЛА. Артистичните им импровизации са сериозни произведения с оригинален стил, саунд и характер. Те използват емблематичните за турската музика дървени лъжици и „саз” (единственият турски инструмент, който има и електрически вариант) и разчитат на вековните културни традиции в родината им. Комбинирането на ориенталски инструменти (като дарбука, електрически саз, лъжици, „ней” от традицията на суфите, кларинет като детайл от музиката на турските цигани) с модерно, електронно звучене създава особения, специфичен саунд, които БАБА ЗУЛА определят като „ориенталски дъб”.

Пърформънсите на БАБА ЗУЛА из Европа наподобяват мистични ритуали - смес от визуално изкуство, ориенталски танци, пищни костюми, поезия, театър и анимация на живо, предлагащи на публиката истинска аудио-визуална наслада. За поредното посещение в София, групата кани като гост прочутата турска актриса Сера Йълмъз, която притежава завидна творческа биография и участва в няколко филма на известния режисьор, любимец на фестивалната публика, Ферзан Озпетек.

Както личи и от “Корени” (Roots), последния албум на БАБА ЗУЛА създаден през 2007 г., връзката с миналото и традициите са повод и причина, вдъхновение и действие, провокация и последствие за всичко, което групата създава. Музиката се превръща в спектакъл, визуалната импровизация допълва възприятията на слуха, а резултатът е неповторим купон с БАБА ЗУЛА!

Именно това ще се случи на 15 март 2009 г., в Зала 1 на НДК преди филма на Вендерс “Снимки в Палермо” и по-късно същата вечер в “Парти център Четвърти километър” - с феновете на музиката, киното и София Филм Фест. Заедно ще отбележим финала на 13-тото издание на Фестивала и ще се насладим на едно уникално преживяване на живо – с турския музикален феномен БАБА ЗУЛА!

23 Feb 2009
НАЙ-НОВИЯТ ФИЛМ НА ГЕОРГИ ДЮЛГЕРОВ “КОЗЕЛЪТ” ЩЕ ОТКРИЕ 13-ИЯ МЕЖДУНАРОДЕН СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Световната премиера на най-новия филм на Георги Дюлгеров Козелът ще открие 13-тото издание на София Филм Фест на 5-ти март, от 19.30 часа в зала 1 на НДК. Козелът е създаден по едноименната новела на Йордан Радичков и мотиви от неговото творчество. Сценарият е на Георги Дюлгеров и младата писателка, дебютант в киното - Кристин Димитрова. Главните роли са поверени на Иван Бърнев (в главната роля и в предишния филм на Дюлгеров – Лейди Зи) и американката Анджела Родел. Оператор е Радослав Спасов. Продуцент е "БЪРЪ Филм" с подкрепата на Националния филмов център и в копродукция с БНТ и "Ню Бояна Филм".

В историята, превърнала се в основа на сценария, животните са дарени с мъдрост, прозрение и доброта. Козелът е разказвач и герой на историята. Той слиза от небето с мисия – да не допусне хората да намерят имане, скрито близо до древно тракийско светилище. Около търсенето на съкровището мъж и жена от различни националности сблъскват в трагикомична схватка културните си предразсъдъци, за да разберат накрая, че близостта между тях е най-голямото съкровище. Или както казва самият Радичков: „Човекът представлява едно дълго изречение, написано с голяма любов и вдъхновение, но пълно с правописни грешки”.

Героите във филма са българин и запленена от българския фолклор американка. Акцентът е върху сблъсъка между предразсъдъците на източноевропееца, живял в затворен свят, и представителката на една нация с претенции за космополитност.

В Козелът Анджела Родел почти играе себе си. По професия тя е музикант и етномузиколог. В България живее от 2005 г. Като студентка в университета в Йейл става член на Йейлски славянски хор, където за първи път чува “Мистерията на българските гласове” и се влюбва в българската народна музика. След като изслушва всички записи, които може да намери, Анджела най-после пристига в България – годината е 1995 г., а поводът - народния събор в Копривщица. Остава да учи българска филология за една година в Софийския университет и се посвещава на българското народно пеене. Козелът е първият й актьорски опит – “Възможността да работя с Георги Дюлгеров и екипа на филма беше една впечатляваща интродукция в българското кино, която ще си спомням цял живот”, казва Анджела.

Във филма участват и двама изключително важни “актьори”: козелът Бозо – кротък и скопен, и Чарли - буйният му “дубльор” за “по-екшън” сцените. Животните са от рядката порода черна калоферска коза и са специално обучени за снимките. Във филма участват още Иван Савов, Красимир Доков, Любов Любчева, актьори от драматичния и музикалния театър в Кърджали.

За снимачна площадка на Козелът екипът на Георги Дюлгеров избира „Каменната сватба” край Кърджали, Перперикон, Татул, както и пристанището в Бургас, където е заснета и “екшън”-сцена с Козела. Той виси във въздуха, качен на платформа, и контролира положението отвисоко. Оценка за неговата работа на южния ни бряг ще даде морската публика на закриването на София Филм Фест на брега.

Да снима по новелата “Козел” на Радичков е отдавнашна мечта на Георги Дюлгеров. Произведението на големия ни писател, привлича режисьора досущ като голямата му любов - киното.

22 Feb 2009
МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ НА 13-ИЯ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Унгарският режисьор Янош Сас прие председателското място в международното жури, което ще определи носителя на Голямата награда за най-добър игрален филм на 13-ия Международен София Филм Фест, както и наградата за най-добър български късометражен филм JAMESON. В журито ще бъдат още израелският продуцент и режисьор Дорон Еран, българският актьор Момчил Карамитев, живеещ и работещ в САЩ и Италия, известната българска журналистка Елена Йончева и сръбският режисьор Стефан Арсениевич (носител на Наградата за режисура на 12-ия София Филм Фест, 2008).

18 Feb 2009
СВЕТОВНОИЗВЕСТНИЯТ АНГЛИЙСКИ КОМИК МАЙКЪЛ ПЕЙЛИН ПРИСТИГА У НАС КАТО СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Майкъл Пейлин ще получи наградата на София
за своя принос в киното и телевизията.


Актьорът и сценаристът Майкъл Пейлин е особено популярен у нас като един от легендарните “Монти Пайтън”. Освен със своите кино-превъплъщения, днес Майкъл Пейлин е популярен като един от най-обичаните телевизионни водещи не само на Острова, но и в цял свят.

Роден на 5 май, 1943 г. в Шефийлд, Англия, Майкъл Едуард Пейлин дебютира на сцената през 1948 г. - на 5-годишна възраст, в ролята на Марта Крачит в "Коледни камбанки". Още с първата си поява успява да предизвика смях като пада от сцената. Младият Майкъл няма никакви намерения да става актьор - учи история в Оксфорд и има планове да работи в рекламата. Актьорските му изяви и заниманията с писане започват случайно, когато състудентът му Тери Джоунс го забелязва и това е началото на едно легендарно партньорство. Дипломиран историк, Пейлин пристига в Лондон, за да си търси работа като сценарист - годината е 1965. Първият му ангажимент в телевизията е като водещ на тийнейджърско предаване за попмузика - „Now!”. Пародията „The Frost Report” е първият проект, който събира Майкъл Пейлин и Тери Джоунс с другите четирима създатели на "Монти Пайтън" - Греъм Чапман, Джон Клийз, Ерик Айдъл и Тери Гилиъм.

Комедийният синхрон в групата може да бъде сравняван само с музикалното единомислие на "Бийтълс". На 5 октомври 1969 г. Би Би Си излъчва за първи път "Летящият цирк на Монти Пайтън", а останалото е история. До 1974 г. шесторката оставя зад себе си многобройни турнета с представления на живо, записи, албуми, книги и хиляди почитатели.

В края на 80-те години на миналия век Майкъл Пейлин прави нова стъпка в кариерата си и бързо се превръща в един от най-обичаните телевизионни водещи на географски предавания. Пътуванията са голямата любов на прочутия английски комик, той става чудесен спътник за телевизионните зрители, забавен и интересен във всеки детайл и при всякакви обстоятелства.

Първият документален пътепис на Майкъл Пейлин за Би Би Си е „Great Railway Journeys of the World” (1980). За заслугите си към страната Майкъл Пейлин е удостоен с ордена на Британската империя (2000), а от 2002 г. струващият 5 милиона лири високоскоростен влак Super Voyager в Средна Англия носи неговото име.

Истинският успех на Пейлин обаче идва с "Около света за 80 дни". Шестчасовият документален филм пресъздава измисленото пътешествие на героя на Жул Верн - Финеас Фог. Майкъл Пейлин повтаря маршрута му, като използва единствено транспорта, който е бил на разположение на Фог в неговото време. Следван от 5-членен екип на Би Би Си, английският комик пътува с влакове, въздушни балони, кучешки впряг и баржа през Париж, Венеция, Суец, Дубай, Бомбай, Мадрас, Сингапур, Хонконг, Шанхай, Токио и Америка. Целта на Пейлин е, тръгвайки от Лондон, точно след 80 дни да се завърне на същото място след като е обиколил земното кълбо. При излъчването му през 1989 г. сериалът с приключенията и коментарите на Пейлин за света и хората, видени отблизо, стига рекорден рейтинг за документален филм. В следващите години той е показван в над 50 страни и многократно е тиражиран на видео и DVD.

След небивалия успех на "Около света за 80 дни", Майкъл Пейлин работи многократно за Би Би Си - "От полюс до полюс" (1992), "Пълен кръг" (1997), "Сахара" (2002), "Хималаите" (2004). Особено място в пътуванията му заемат четирите серии на "Приключението Хемингуей" (1999).

"Новата Европа" (2007) на Майкъл Пейлин е най-новата му пътешественическа поредица, този път през страните от Централна и Източна Европа. Неуморният британец изследва 20 страни, от които дълги години го е разделяла Желязната завеса.

В рамките на миналогодишния 12-ти София Филм Фест бе представен документалния му филм “Източна наслада” с включени кадри и от България. Филмът е част от документалната поредица на Майкъл Пейлин за ББС. “Източна наслада” събира впечатленията и преживяванията на Майкъл Пейлин от България. Българските събития и личности, впечатлили Пейлин да ги включи във филма си, са: празненствата на „Бялото братство” в Рила, конните надбягвания в Столипиново, Перперикон, амфитеатърът в Стария Пловдив, както и интервю с Азис. Гвоздей в програмата при българското гостуване на Майкъл Пейлин обаче е варенето на семейната ракия на Стефан Китанов, известна като Дядо-Тотовата, ритуал, който английският комик и телевизионен водещ също превръща в достояние на зрителите на Би Би Си.

Като специален гост на 13-ия Международен София Филм Фест, Майкъл Пейлин ще представи панорама от избрани епизоди от неговите най-харесвани филми: „Животът на Брайън”, "Летящият цирк на Монти Пайтън", "Около света за 80 дни", „Сахара”, „Хималая”, "От полюс до полюс" и „Новата Европа на Майкъл Пейлин”...

12 Feb 2009
ПАНОРАМА ОТ ФИЛМИ НА ДЖИМ ДЖАРМУШ – ГУРУТО НА НЕЗАВИСИМИТЕ В КИНОТО

ще бъде представена на 13-ия международен София Филм Фест

13-ият международен филмов фестивал София Филм Фест съвместно с посолството на САЩ ще предложи уникална пълна ретроспектива на иконата на американското независимо кино Джим Джармуш. Прожекциите ще стартират на 28 февруари в Дома на киното в София.

Най-нехоливудският режисьор и сценарист Джим Джармуш е роден в малкото градче Акрон, щата Охайо, САЩ. Появява се на бял свят през 1953 година, на 22 януари, в семейство на унгарски емигранти; когато заедно с родителите си пристига в Ню Йорк, той е само седемнайсетгодишен. Именно този космполитен град се оказва най-подходящото място за Джармуш и началото на неговата връзка с киноизкуство - той постъпва в Нюйоркската филмова академия.

През 1980 година Джим Джармуш заснема на 16-милиметрова лента първия си нискобюджетен филм Вечен отпуск (Permanent Vacation), чийто бюджет е само 15 000 долара. Премиерата на кинодебюта му е през 1982 година. Първоначално замислен като късометражен, но прераснал в пълнометражен, се появява и вторият му, особено успешен филм – Stranger than Paradise (1984), създаден по легендарния рок хит "I Put A Spell On You". Филмът е удостоен с наградата за дебют на кинофестивала в Кан – “Златна камера” и със "Златен леопард" на фестивала в Локарно.

През 1986 година се ражда идеята за проекта Кафе и цигари (Coffee and Cigarettes) - творба, към която Джармуш добавя нови сегменти през годините чак до 2003-та, когато комичните ситуации около обсебващата привързаност към кофеина и никотина успяват да конструират завършен филм - особено наблюдение към маниите, радостта и пристрастеностите в човешкия живот.

Една от най-известните му творби, превърнала се в знакова за името Джармуш по цял свят, е Мъртвец (Dead Man, 1995) с Джони Деп в главната роля. Първата публика са гостите на фестивала в Кан, където Мъртвец е показан с голям успех. През 1996 г., филмът е удостоен с Европейска филмова награда и с приза на Нюйоркската филмова критика. Филмът е паметен и като първа съвместна работа на Джармуш с иконата на рока Нийл Йънг, който е автор на оригиналния саундтрак.

След успеха на Мъртвец, популярността на Джим Джармуш в Европа започва да става по-голяма отколкото в родната Америка. През 1997 г. излиза Годината на коня (Year of the Horse) – документален филм-портрет на концертното турне на Нийл Йънг и бандата „Крейзи Хорсис”. Във филма са включени интервюта с групата, представящи историята й, както и бекстейдж кадри от 70-те и 80-те години.

Две години по-късно излиза Дух куче: Пътят на самурая (Ghost Dog: The Way of the samurai, 1999) с Форест Уитакър, превърнал се в любимец и на българската интелектуална публика. В този филм Джармуш доброволно се отказва от холивудските клишета - камерата с лекота проследява пътя на героя; екшънът е заменен с покой. Дух куче: Пътят на самурая впечатлява с дълбочината на прозренията за човешка самота и силата на духа. Филмът е доказателство за оригиналните и авангардни идеи на Джармуш, които с киноезика си успяват да стигнат до публиката и да я накарат да мисли.

Прекършени цветя (Broken Flowers, 2005) е последният филм на Джим Джармуш, показван у нас. Удостоен е с наградата на журито от Кан 2006. Оставайки верен на стила си, Джармуш е сценарист, режисьор и продуцент на филма си.

Започнал като ъндърграунд режисьор, Джим Дармуш постепенно намира своето призвание като един от най-добрите в създаването на независимо кино. Мистиката и сюрреализма са неразделна част от филмите му. Оригиналната филмова музика и стилът му, изграден върху импровизацията, са особено въздействащи.

Не пропускайте 10 изключителни заглавия представени само на 13-ия Международен София Филм Фест (5-15 март 2009).

12 Feb 2009
BИМ ВЕНДЕРС ЗАКРИВА 13-ИЯ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Легендарният режисьор представя лично филма си
“Снимки в Палермо” в София


София стана любима дестинация за световноизвестния режисьор Вим Вендерс – на специална гала-прожекция по повод закриването на официалната програма на София Филм Фест на 15 март за първи път ще бъде показан най-новият му филм “Снимки в Палермо” („Palermo Shooting”), който тръгва по българските екрани.

Вим Вендерс е уникален режисьор, извоювал особено място на територията на световното кино – и надали има познавачи на творчеството му, които биха дръзнали да поставят под съмнение това твърдение. Филмографията на режисьора включва впечатялващ брой неоспорими класики като “Париж, щата Тексас”, “Криле на желанието”, “Състоянието на нещата” и “Буена Виста Соушъл Клъб” – те носят духа на модерни шедьоври и предлагат на съвременния зрител изключителни визуални преживявания не само от миналия, но и от настоящия век. Сякаш през годините филмите са се превърнали в особен вид отговорност за космполитния творец, редом с която върви и социалния коментар. Дори последните му творби като “Земя на изобилието” и “Не ме търси”, показани у нас на предишни издания на София Филм Фест, не правят изключение от филмовата марка “Вендерс”. Едно заглавие, което заразява зрителите със същата витална енергия, е и най-новата му провокация, озаглавена “Palermo Shooting” (“Снимки в Палемо”).

Попаднал в плен на своя трескаво забързан живот, който го поглъща все повече и повече, Фин (Кампино) решава да загърби досегашните си навици и да поеме в нова посока. Непланирано пътуване го отвежда от Дюселдорф в Палермо, където най-накрая среща очи в очи един мистериозен преследвач (Денис Хопър). Каква тайна преследват двамата противници – това не е единствената въпросителна пред Фин; в същото време се появява очарователна млада жена (Джована Медзоджорно), която не само ще завладее сърцето му, но и ще промени изцяло живота му...

В едно с новото, Вендерс се е доверил и на познатото. Познати са трите основни теми - любовта, живота и смъртта, философски преплетени в “Palermo Shooting”. Камерата следва внимателно всеки един детайл и всеки нюанс на сменящите се настроения в този киноразказ. Професионално меломански подхожда Вендрес и в избора на филмовата музика: емоциите се променят на фона на уникален саундтрак от 27 песни, събрал музиката на легенди като Ник Кейв, “Портисхед”, “Велвет Ъндърграунд” и Лу Рийд в една въздействаща компилация.

С “Palermo Shooting” Вендерс отново доближава публиката до най-доброто във философските „филми по пътя” (road movies), този път обаче зрителите са въвлечени в едно малко по-различно пътуване - навътре към човешката същност.
“Palermo Shooting” е особено комуникативен филм, обърнат изцяло към публиката. И в същото време това е най-личния филм в кариерата на Вендерс, посветен на двама велики кинотворци, които напуснаха света през 2007-ма година – Микеланджело Антониони и Ингмар Бергман.

“Palermo Shooting” бе в официалния конкурс на кинофестивала в Кан през 2008 година.

11 Feb 2009
12 БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМА ЩЕ СЕ СЪСТЕЗАВАТ ЗА НАГРАДАТА JAMESON

Избрани са 12–те български късометражни филма, които ще участват в конкурса за една от най-харесваните кинонагради - JAMESON Short Film Award. Само един от тези филми ще получи сумата от 6,000 евро и авторска статуетка, осигурени от Jameson Irish Whiskey. Победителят ще бъде избран от Международното жури на 13-ия София Филм Фест (който се състои между 5 и 15 март). Конкурсът за най-добър късометражен филм се провежда за седма поредна година като съвместно партньорство между Jameson Irish Whiskey и Международния София Филм Фест и предизвиква все по-голям интерес сред хората, които правят кино в България. Тази година селекционната комисия бе поставена пред много труден избор: тя трябваше да избере своите фаворити от общо 96 късометражни филма, от които 57 игрални, 19 документални, 13 анимационни и 7 експериментални.

Селекционната комисия с председател Александър Янакиев и членове: Иглика Трифонова (режисьор), Юрий Дачев (драматург), Янко Терзиев (киножурналист) и Петър Вълчанов (режисьор и носител на JAMESON Short Film Award за 2008 година), избра за участие в конкурса следните 12 финалиста:

1. „Войната”
Игрален, 2008, 5.32 мин.
Режисьор Стефан Командарев
Сценаристи Деян Енев, Стефан Командарев
Оператор Красимир Андонов

2. „Всичко за теб”
Игрален, 2008, 19.45 мин.
Режисьор Тома Вашаров
Сценаристи Тома Вашаров, Радослав Парушев
Оператор Антон Бакарски

3. „Голешево”
Документален, 2008, 30 мин.
Режисьор Илиян Метев
Оператор Илиян Метев

4. „Дулото на сешоара”
Игрален, 2008, 4.35 мин.
Автор Христина Иванова
Сценарист Христина Иванова
Оператор Диан Загорчинов

5. „Зев”
Игрален, 2008, 3.40 мин.
Режисьор Кристина Грозева
Сценарист Кристина Грозева
Оператор Василена Горанова

6. „Линията”
Анимационен, 2009, 3.50 мин.
Автор Андрей Кулев
Сценарист Румен Баросов

7. „Мухата”
Анимационен, 2008, 8.50 мин.
Автор Господин Неделчев - Дидо
Анимация Господин Неделчев и Димитър Димитров
Сценарист Правда Далекова
Оператор Илия Данчев

8. „Омлет”
Игрален, 2008, 7.00 мин.
Автор Надежда Косева
Режисьор Надежда Косева
Сценаристи Надежда Косева и Георги Господинов
Оператор Антон Бакарски

9. „Три сестри и Андрей”
Анимационен, 2008, 19 мин.
Автори Борис Десподов, Андрей Паунов
Сценарист Андрей Паунов
Оператор Николай Лазаров

10. „Яйцето”
Документален, 2008, 4.24 мин.
Режисьор Екатерина Денева
Оператор Петко Лунгов

11. „Ladies and Gentlemеn”
Игрален, 2008, 4.12 мин.
Автор и изпълнител Камен Донев
Оператори Борис Мисирков и Георги Богданов

12. „The Zombie’s Survival Guide” (“Наръчник за оцеляване на зомбито”)
Анимационен, 2009, 2.30 мин.
Автор Крум Петров
Режисьор Ваня Янчева


06 Feb 2009
ОТКРИВАНЕ НА 5-ТИ МАРТ С "КОЗЕЛЪТ"

Със световната премиера на най-новия филм на режисьора Георги Дюлгеров “Козелът” ще се открие 13-то издание на София Филм Фест на 5-и март, от 19.30 часа в зала 1 на НДК.

“Козелът” е създаден по едноименната новела на обичания ни писател Йордан Радичков. В историята, превърнала се в основа на сценария, животните са дарени с мъдрост, прозрение и доброта. Козелът е разказвач и герой на историята. Той слиза от небето с мисия – да не допусне хората да намерят имане, скрито близо до древно тракийско светилище. Около търсенето на въпросното съкровище мъж и жена от различни националности сблъскват в трагикомична схватка културните си предразсъдъци, за да разберат накрая, че близостта между тях е най-голямото съкровище. Или както самият Радичков казва: „Човекът представлява едно дълго изречение, написано с голяма любов и вдъхновение, но пълно с правописни грешки”. Информация за другите български филми на СФФ ще бъде разпространена допълнително.

30 Jan 2009
ГАЛА НА ТОЛЕРАНТНОСТТА

На ексклузивна Гала на толерантността ще бъде представен очаквания филм на режисьора Гюс Ван Сант с Шон Пен в главната роля “Милк”.

Провокативната история е създаденa по съдбата на Харви Милк - първият официално избран американски хомосексуален общински съветник в Калифорния през 70-те години на миналия век, който не само не крие сексуалната си ориентация, но и приема борбата за защита на правата на общността на хора със същата ориентация за своя основна кауза. “Милк” получи 8 номинации за “Оскар” в следните категории: за най-добър филм, най-добър актьор в главна роля (за изпълнението на Шон Пен), най-добър актьор в поддържаща роля (за изпълнението на Джош Бролин), най-добра режисура (на Гюс Ван Сант), най-добър сценарий (на Дъстин Ленс Блек), най-добър монтаж (на Елиът Греъм), най-добри костюми (на Дани Гликър) и най-добър оригинален саундтрак (на Дани Елфман) – допълнителна информация за гала-събитието се разпространява отделно.

30 Jan 2009
ЗИГФРИД ОТНОВО ЩЕ ГОСТУВА НА ФЕСТИВАЛА

Тази година отново гост на фестивала ще бъде уникалната личност Зигфрид – сценарист, режисьор, оператор, фотограф, монтажист, композитор и писател, той ще представи пет свои филма на българската публика – игралния му дебют “Луиз (втори дубъл)” (1998), авантюристичния “Санса” (2003), анимационния “Ада” и експерименталните “Киногама 1: Изток” (2008) и “Киногама 2: Далечният изток” (2008).

Зигфрид е френски режисьор и музикант, роден през 1973 г. Автор на оригиналната музика за няколко европейски и руски филма, сред които и “Лечителката”, включен в международния конкурс. Неговият пръв късометражен филм “La Faim” (1996) е показан на кинофестивала в Кан, а филмът му “Санса” е носител на Наградата на Младото жури на Фландърския фестивал и участва в конкурсната програма на София Филм Фест през 2004 г. Освен панорамата от филми на Зигфрид, талантливият французин ще изнесе концерт и ще представи авторска фото-изложба по време на 13-ия СФФ в партньорство с Френския културен институт.

30 Jan 2009
НАГРАДАТА ДЖЕЙМИСЪН ЩЕ СЕ ПРИСЪДИ ЗА СЕДМИ ПЪТ

За седми път ще бъде присъдена и наградата JAMESONза най-добър български късометражен филм - статуетка и премия от 6 000 Евро.

Тази награда се връчва като съвместна инициатива на София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey.

Селекционната комисия в състав: Александър Янакиев – председател, и членове: Иглика Трифонова – режисьор, Юрий Дачев – драматург, Янко Терзиев – киножурналист (“Капитал Лайт”) и Петър Вълчанов – режисьор и носител на наградата JAMESON за 2008 ще определят 12-те финалисти в конкурса.

Носителят на голямата награда в конкурса JAMESON ще бъде избран от международното жури (подробности ще научите от специално разпространената прес-информация и специалната прожекция на 12-те избрани филма, която ще се състои на 4 февруари в Дома на киното).

29 Jan 2009
13-И МЕЖДУНАРОДЕН ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ

За 13-та година СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival) ще събере филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на доброто кино в София. Между 5-и и 15-и март, най-мащабното международно киносъбитие в България отново ще заяви присъствието си като един от значимите фестивали в Югоизточна Европа, влязъл в класацията на 50-те топ фестивала според сп. „Варайъти”, който достойно представя страната ни по целия свят. Започнал като тематичен мюзик фест, преминавал успешно през 12-те си издания, Киномаратонът на годината вече е събитие със сериозни заявки и за най-взискателната публика, защото представя актуалните тенденции в световното кино и най-новото от българското и регионалното кино пред света.

София Филм Фест се организира от Арт Фест под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерството на културата, Националния филмов център, Националния дворец на културата и Българската национална телевизия, с подкрепата на програмите МЕДИА и МЕДИА Интернешънъл на Европейската комисия, национални и чуждестранни културни институти и спонсори. Генерален спонсор на фестивала е Jameson Irish Whiskey.

13-ият София Филм Фест ще се състои от 5 до 15 март 2009 в София с допълнителна програма от 16 до 22 март в София, Пловдив и Бургас.
Програмата на фестивала съдържа над 90 игрални, 40 документални и 60 късометражни филма. Те ще бъдат представени в следните традиционни за фестивала рубрики:

Международен конкурс (голямата награда за първи или втори филм)
Специални премиери
Европейски екран с фокус върху Британското кино
Ново българско игрално кино (награда КОДАК)
Българско късометражно кино (награда JAMESON за късометражен филм)
Балкански конкурс (награда No Man’s Land)
София СинеЛинкс Сараево представя кино от Русия и Турция
Световен екран
Ретроспективи на режисьорите Джим Джармуш и Зигфрид
Документална програма

13-то издание на София Филм Фест ще стартира със световната премиера на най-новия филм на режисьора Георги Дюлгеров Козелът. Датата е 5-и март, часът - 19.30, а мястото - зала 1 на НДК.
Създаден по едноименната новела на Йордан Радичков и мотиви от неговото творчество, “Козелът” разказва история, в която животните са дарени с мъдрост, прозрение и доброта. Козелът е разказвач и герой на историята. Той слиза от небето с мисия – да не допусне хората да намерят имане, скрито близо до древно тракийско светилище. Около търсенето на въпросното съкровище мъж и жена от различни националности сблъскват в трагикомична схватка културните си предразсъдъци, за да разберат накрая, че близостта между тях е най-голямото съкровище. Главната роля във филма се изпълнява от Иван Бърнев.

За седми път фестивалът ще представи Международна конкурсна програма за първи или втори игрален филм. Конкурсната програма на 13-я СФФ включва следните заглавия:

Бахтало (Късмет!) – Унгария, реж. Роберт Лакатош
Възможен живот– Аржентина, реж. Сандра Джулиота
Дзифт – България, реж. Явор Гърдев
Есен – Турция, реж. Йозкан Алпер
Кумбия Кайера – Мексико, реж. Рене Виляреал
Лечителката – Русия-Казахстан-Франция-Германия, реж. Гука Омарова
На баща ми – Израел, реж. Дрор Захави
На сушата – Франция-Индия-Иран, реж. Чапур Хагигат
Най-щастливото момиче на света– Румъния-Холандия, реж. Раду Жуде
Сънища призори – Аржентина, реж. Фреди Мас Франкеса
Франклин – Великобритания, реж. Джералд Макмороу
Чико – Германия, реж. Йозгюр Йълдъръм


За първи път два от филмите в конкурса - Дзифт и Лечителката, са проекти, участвали на предишни издания на София Мийтингс.

Международно жури ще определи основните награди на на 13-ия София Филм Фест. Председател на журито е унгарският режисьор Янош Сас, членове са израелският продуцент и режисьор Дорон Еран, българският актьор Момчил Карамитев, който живее и работи в САЩ и Италия, известната българска журналистка Елена Йончева и сръбският режисьор Стефан Арсениевич (носител на Наградата за режисура на 12-ия София Филм Фест 2008).

Ще бъдат присъдени и традиционните за Фестивала награди – специална награда на журито, на ФИПРЕССИ, наградата на публиката на Столичната община, наградата NO MAN’S LAND за най-добър Балкански филм, осигурена от Дамяница, наградата КОДАК за най-добър български игрален филм.

За седми път ще бъде присъдена и наградата JAMESON за най-добър български късометражен филм - статуетка и премия от 6 000 Евро. Тази награда се връчва като съвместна инициатива на София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey. Селекционната комисия в състав: Александър Янакиев – председател, и членове: Иглика Трифонова – режисьор, Юрий Дачев – драматург, Янко Терзиев – киножурналист (“Капитал Лайт”) и Петър Вълчанов – режисьор и носител на наградата JAMESON за 2008 вече определиха 12-те финалисти в конкурса. Носителят на голямата награда в конкурса JAMESON ще бъде избран от международното жури.

Наградата на София на Столична община за цялостен принос към киноизкуството ще получи режисьорът Никола Корабов – творец със завиден творчески път, създал незабравими творби на българското кино като „Тютюн”, „Иван Кондарев”, „Орисия”, „Копнежи по белия път”, „Поверие за белия вятър”. Никола Корабов отпразнува своя 80-годишен юбилей! Почетният плакет е изработен от скулптура Георги Чапкънов.

Наградата на София на Столична община за цялостен принос към киното и телевизията ще получи и прочутият британски актьор, комик, сценарист и пътешественик Майкъл Пейлин, който ще бъде специален гост на 13-ия София Филм Фест. Неговото гостуване е организирано съвместно с Британския съвет – традиционен партньор на София Филм Фест, като част от специалния фокус върху британското кино на фестивала.

В чест на 75-годишния си юбилей Британски съвет ще представи много силна и разнообразна филмова програма на 13-ия София Филм Фест. Филмът, който има 8 награди Оскар, 4 награди Златен Глобус и 7 награди БАФТА - “Беднякът милионер” на режисьора Дани Бойл, ще зарадва почитателите на съвременното британско кино със специална гала прожекция на 10 март от 19.30 часа в Зала 1 на НДК. Филмът ще бъде представен от популярният водещ Ники Кънчев и шоуто „Стани богат”. Едно от най-чаканите заглавия от Британската програма е В Брюж, за който актьорът Колин Фарел бе удостоен със Златен Глобус’08 за комедийното си превъплъщение в образа на наемен убиец. Режисьорът Джералд Макмороу ще предложи на българските зрители амбициозния и впечатляващ дебют Франклин в рамките на Международния конкурс. Опитният режисьор Шейн Медоус, познат на българските зрители с „24/7” и “Това е Англия”, ще бъде представен с най-новия си градски и нискобюджетен филм, който изобилства с черен хумор - Съмърс Таун. Сред британските кино акценти внимание заслужава и адаптацията по бестселъра на Джон Бойн, Момчето с раираната пижама - особено силен „екранен превод” на книгата, създаден от режисьора Марк Хърман, както и прожекцията на филма на Питър Нийл Стаята на огледалата (Room Full Of Mirrors), създаден по документалния разказ за живота и музиката на един от идолите на 60-те години – Джими Хендрикс. Британски съвет представя и документално, както и късометражно кино от Обединеното кралство на 13-то издание на СФФ.

Легендарният Вим Вендерс ще гостува отново в София, която се превърна в любима дестинация за него – на специална гала-прожекция по повод закриването на официалната програма на София Филм Фест на 15 март за първи път ще бъде показан най-новия му филм Снимки в Палермо, който тръгва по българските екрани от 20 март.

Специална гала прожекция ще има филмът на Светослав Овчаров Единствената история, която Хемингуей не описа, удостоен с две награди на “Златната роза” – специалната награда на журито и наградата за режисура. За гала-прожекцията на филма на 13-я София Филм Фест, у нас ще пристигне американският актьор Крис Хайслър, изпълнил ролята на младия Хемингуей. Във филма Хемингуей е военен кореспондент на път от Истанбул за Париж в "Ориент експрес", попаднал на наша провинциална гара. Там се озовава в ръцете на началника на гарата и еманципираната му и образована дъщеря бунтарка. Двамата се заемат да спасят Хемингуей от въшките и маларията. "Магическите" лекове и заклинанията обаче го връщат към кошмарите на войната и болката от минала несподелена любов.

На ексклузивна Гала на толерантността ще бъде представен очаквания филм на режисьора Гюс Ван Сант с Шон Пен в главната роля Милк. Провокативната история е създаденa по съдбата на Харви Милк - първият официално избран американски хомосексуален общински съветник в Калифорния през 70-те години на миналия век. Милк има 8 номинации за “Оскар” в следните категории: за най-добър филм, най-добър актьор в главна роля (за изпълнението на Шон Пен), най-добър актьор в поддържаща роля (за изпълнението на Джош Бролин), най-добра режисура (на Гюс Ван Сант), най-добър сценарий (на Дъстин Ленс Блек), най-добър монтаж (на Елиът Греъм), най-добри костюми (на Дани Гликър) и най-добър оригинален саундтрак (на Дани Елфман). Две от номинациите вече се превърнаха в награди – Шон Пен получи „Оскар” за актьорското си изпълнение, а Дъстин Ленс Блек се сдоби с наградата за най-добър оригинален сценарий. Допълнителна информация за гала-събитието се разпространява отделно.

Седмица преди старта на 13-ия Международен София Филм Фест съвместно с посолството на САЩ на вниманието на зрителите ще бъде предложена уникална пълна ретроспектива на иконата на американското независимо кино Джим Джармуш. Прожекциите ще стартират на 28 февруари в Дома на киното в София. Специален гост ще бъде продуцентът на Джармуш - Джим Старк.

На 13-я Международен София Филм Фест ще бъдат представени и няколко чужди филма с българско участие, сред които австрийският Дъщерята със София Кузева и Меглена Караламбова и индийският Цветовете на страстта (Colours of Passion), заснет от операторите Рали Ралчев и Христо Бакалов.

Филмът Делта на унгарския режисьор Корнел Мундруцо, участвал в основния конкурс в Кан 2008, ще зарадва фестивалната публика със специална прожекция в рамките на София Мийтингс, където проектът бе представен за първи път в света.

Най-доброто от новото руско кино идва на 13-ия международен София Филм Фест – сред филмите са заглавия като Хартиеният войник (носител на наградата за най-добро операторско майсторство и на “Сребърен лъв” за най-добра режисура от кинофестивала във Венеция’08) на Алексей Герман младши, Пленен на Алексей Учител (копродукция с България - „Камера”), Муха на Владимир Кот, отличеният с няколко международни награди игрален дебют на Сергей Дворцевой Тюлпан и Изчезналата империя на Карен Шахназаров са руските филми, които публиката ще види на София Филм Фест тази година. Специален гост е звездата на новото руско кино актрисата Чулпан Хаматова, позната на българските зрители от ролите си в „Лунен татко”, „Тувалу”, „Гарпастум” и „Сбогом, Ленин”.

Тази година отново гост на фестивала ще бъде уникалната личност Зигфрид – сценарист, режисьор, оператор, фотограф, монтажист, композитор и писател, той ще представи пет свои филма на българската публика – игралния му дебют Луиз (втори дубъл)”(1998), авантюристичния Санса (2003), анимационния Ада (2007) и експерименталните Киногама 1: Изток (2008) и Киногама 2: Далечният изток (2008). Зигфрид е френски режисьор и музикант, роден през 1973 г. Автор на оригиналната музика за няколко европейски филма, сред които и Лечителката, включен в международния конкурс. Освен панорамата от филми на Зигфрид, талантливият французин ще изнесе концерт и ще представи авторска фото-изложба по време на 13-ия СФФ в партньорство с Френския културен институт.

По традиция за шести път в рамките на фестивала ще бъде връчена наградата NO MAN’S LAND за най-добър балкански филм. Тя е създадена през 2002 година от „Дамяница” с идеята да подкрепи балканското кино. За първи път я получава режисьорът на едноименния филм NO MAN’S LAN” Данис Танович. Тази година наградата ще бъде оригинална статуетка и традиционния кашон с вино No Man’s Land.

По традиция балканското кино винаги има запазно място в програмата на СФФ, като са представени водещите филми от региона. Сняг на младата Аида Бегич (носител на Голямата награда от Седмицата на критиката в Кан) е за почитателите на доброто балканско кино. Филмът предлага един различен поглед към поствоенна Босна – само две години след края на войната, разделила Югославия, шест жени, един дядо, четири момичета и едно младо момче се опитват да оцелеят в Славно, Източна Босна. Всички те събират остатъците от своя живот в опит да започнат ново, по-смислено съществуване. Нещата сякаш се променят, когато двама бизнесмени се появяват с предложение да изкупят селото, за да изградят курорт и хотели. Продуцентката на филма – Елма Татарджич лично ще представи “Сняг” пред българската публика. Сред балканските акценти са и новия филм на словенеца Дамян Козоле – Завинаги, хърватския Ничий син на Арсен Остоич, “Турнето” на Горан Маркович, Сълзи за продан на Урош Стоянович. Специално за прожекцията на филма Моят Марлон и Брандо в София ще пристигне изпълнителката на главната роля – Айджа Дамгачъ (носител на Сърцето на Сараево за най-добра актриса) и режисьора Хюсеин Карабей. Айджа е в ролята на турска актриса, която живее в Истанбул. По време на снимките на филм тя среща кюрдския актьор Хама Али и се влюбва в него, но когато снимките приключват, Хама трябва да се върне в Северен Ирак. Въпреки разстоянието двамата се опитват да запазят връзката си, но военната ситуация в Ирак прави общуването им все по-трудно. Водена от любовта си, Айджа решава да замине за Ирак, без да приема сериозно опасността от надвисналата над страната война.

На тазгодишното издание на София Филм Фест ще бъде представена селекция от няколко изключителни филма, събрани във Фокус Турция. Сред тях е Три маймуни на Нури Билге Джейлан. За българските зрители “Три маймуни” ще демонстрира зрялост и майсторство на шедьовър от висока класа. Ако се питате какво се крие зад заглавието – трите маймуни всъщност са съпруг, съпруга и син, на които животът поднася неочавани обрати. Подобно на известните три мъдри маймуни, тримата членове на семейството „не виждат зло, не чуват зло, не изричат зло”, затъвайки все повече в нищета и отчуждение. Ще бъде показан и Кутията на Пандора на Йешим Устаоглу - един филм за откриването на нови смисъл в живота. В програмата са още Точка на Дарвиш Заим и „Мляко” на Семих Капланоглу.

Руската и турската програми са част от инициативата на фестивалите в София и Сараево, наречена „София Синелинкс Сараево”, подкрепена от новата програма МЕДИА Интернешънъл. Тази програма на Европейската комисия цели партньорство между събития и професионалисти от държави, членки на Европейския съюз и МЕДИА и представители на страни извън общността. Конкретно в София програмата подкрепя представянето на филми и гости от държави извън Европейския съюз. Освен руските и турските филми, програмата включва още няколко филма, създадени в далечни страни като Аржентина, Мексико, Индия и Иран. „София Синелинкс Сараево” ще има своето място и в София Мийтингс, където ще бъдат представени няколко проекта от близки до България страни, все още извън Европейския съюз.

Документалната програма на СФФ ще включва около 20 пълнометражни филма. Тази година селекцията е поверена на двама от най-талантливите млади български документалисти - Андрей Паунов (Георги и пеперудите, Проблемът с комарите и други истории) и Борис Десподов (Коридор 8). За първи път на фестивала ще бъде представен международен документален конкурс, включващ 10 заглавия избрани от Паунов и Десподов. Председател на документалното жури е известния режисьор и продуцент Адела Пеева. Документалната конкурсна програма се реализира с подкрепата на Българската национална телевизия.

Сред предложенията за българскo документално кино са филмите 41 грдауса по Азарян на Лилия Абаджиева, Куба е музика на Илиян Джевелеков, Мост на стената – музикално-документален поглед към музиката на Николай Иванов и група “ОМ” на Константин Занков, Севт Безсмъртният на Златина Русева, Джазта-праста на Андрей Слабаков, филмът на Атанас Киряков Иван Кирков или Да се спасиш в спомена, трилогията на Малина Петрова Приключено по давност. Българската документална гала на 13-я София Филм Фест е премиерата на копродукцията на България и Австрия Европолис на режисьора Костадин Бонев.

Авторският прочит на дванайсетте любими романа на българите в кампанията на Българската национална телевизия “Голямото четене” ще бъдат представени на 13-тия международен София Филм Фест. Известни български режисьори представят през своя поглед “Властелинът на пръстените”, “Време разделно”, “Осъдени души”, Под игото”, “Тютюн”, “Железният светилник”, “На изток от Рая”, “Пътеводител на галактическия стопаджия”, „Майсторът и Маргарита”, „Сто години самота”, „Граф Монте Кристо”, „Малкият принц”. 30 минутните есета посветени на “Голямото четене”са продуцирани от БНТ и ще бъдат представени в Дома на киното от 28.02.2009 г.

На 13-ия София Филм Фест се очакват над 200 чуждестранни гости. Част от тях ще дойдат специално за шестото издание на програмата София Мийтингс, което отново ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за втори игрални филми ще бъдат представени публично пред аудитория от ръководители на фондове, продуценти, дистрибутори, представители на институции, журналисти. Родните и балканските филми ще бъдат прожектирани пред фестивални директори и селекционери. В партньорство със Sunny Side of the Doc и Центалната Европейска Инициатива (СЕІ) ще се организира дискусия по темата за разпространението на филми в региона на централна и източна Европа и възможни алтернативи за достигане на публика. Sunny Side of the Doc е един от водещите пазари за документални филми. И тази година “София Мийтингс” ще се проведе основно във Военния клуб. Проектът се организира съвместно с Националния филмов център и с подкрепата на програмите МЕДИА и МЕДИА Интернешънъл, както и на Столичната община и Ню Бояна Филм. Проектът ще бъде представен подробно на специална пресконференция.

Финалният акорд на 13-ия София Филм Фест ще бъде поставен от групата БАБА ЗУЛА на 15-ти март 2009 г. Виртуозните изпълнители гостуваха за пръв път в нашата столица през 2005 г., за да представят на живо музиката на документалния шедьовър на Фатих Акин „Музиката на Истанбул”. За радост на феновете в България с техен концерт приключи миналогодишното издание на София Филм Фест. Който веднъж ги е чул, на мига се е влюбил в нестандартните и особено въздействащи импровизации на групата! Музиката им е своеобразен спектакъл, визуалната импровизация допълва възприятията на слуха, а резултатът е неповторим купон с БАБА ЗУЛА! Именно това ще се случи на 15 март 2009 г. в Зала 1 на НДК преди филма на Вендерс “Снимки в Палермо” и по-късно същата вечер в “Парти център Четвърти километър” - с феновете на музиката, киното и София Филм Фест.

28 Jan 2009
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by