English | Български | Пишете ни 
12.03. - 20:30,
Одеон

13.03. - 15:00,
Люмиер

Режисьор:  Аида Бегич
Оператор:  Ерол Зубчевич
Сценарист:  Аида Бегич , Елма Татараджич
Продуцент:  Бени Дрехсел, Карстен Щьотер, Франсоа Д’Артемар , Елма Татараджич
Музика:  Игор Камо
В ролите:  Зана Марянович , Ясна Орнела Бери , Садзида Сетич
Продукция:  Mamafilm/Rohfilm/Les Films de l’Apres-Midi
Световен разпространител:  Pyramide International
БАЛКАНСКИ КОНКУРС
Завинаги
Моят Марлон и Брандо
Ничий син
Поправка
Сняг
Сълзи за продан
Турнето
Сняг
Snijeg
Snow
Босна и Херцеговина-Германия-Франция , 2008, 104 мин, цветен
Награди:  Солун 2008 - "Жената и равенството" ; Кан – програма „Седмица на критиката”; Номинация за Европейската филмова награда за Европейско откритие на годината

Изключително задълбоченото изследване на следвоенното общество, което прави Аида Бегич, представлява прекрасно свидетелство за издръжливостта на човешкия дух – видяно през очите на жени от три поколения. Годината е 1997-а, само две години след края на ожесточения, кръвопролитен конфликт, разкъсал Югославия.
В Славно, Източна Босна – село, чиито обитатели са предимно жени и деца или сирачета, останали без бащи, оцелелите се мъчат да съберат отломките на своя живот. Надия не знае със сигурност каква е съдбата на мъжа й. Нейната подрастваща дъщеря все още се надява по някакво чудо баща й да се завърне. Алма, която знае, че съпругът й никога няма да се върне, живее с две сирачета. Възрастната Сафия се грижи за Алма и за самотен старец, който най-вероятно е бил пощаден заради годините му. Всички те едва свързват двата края, като изкачват колички по хълмовете около селото към магистралата в напразни опити да продадат нещо и да спечелят някакви пари. Всичко се променя, когато двама сърби се появяват и предлагат да закупят техните ниви, където да изградят курорт и хотели. Изглежда, единственият изход е да се продава.
Сняг деликатно представя калейдоскопа от емоции, които жените изпитват, докато се люшкат от горест и униние към сила, издръжливост и надежда. Сложна кинотворба, създадена от режисьор, открил стойностна тема: онова, от което се състои животът на оцелелите.

Димитри Ейпидес

Аида Бегич
Aida Begic
Босненска режисьорка, родена в Сараево през 1976 г. Завършва режисура в Сараевската академия за изпълнителско изкуство през 2000 г. Дипломната й работа Първото преживяване на смъртта е представена на официалната селекция на Cinefondation в Кан и печели многобройни награди от фестивали по цял свят. Тя преподава в Сараевската академия за изпълнителско изкуство и режисира множество реклами и клипове. През 2004 г. двете с с колежката й Елма Татараджич основават независимата продуцентска компания "Mamafilm". Сняг (2008) е първият й игрален филм.
1995  Автобиография
1997  Триумф на волята
2001  Първото преживяване на смъртта
2003  Севернякът полудя
2008  Сняг
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by