English | Български | Пишете ни 
13.03. - 18:30,
Одеон

13.03. - 23:00,
Дом на киното

Режисьор:  Горан Маркович
Оператор:  Радослав Владич
Сценарист:  Горан Маркович
Продуцент:  Светозар Цветкович и Тихомир Станич
Музика:  Зоран Симянович
В ролите:  Тихомир Станич , Драган Николич , Мира Фурлан , Славко Щимац , Сергей Трифунович
Продукция:  Testament Film/Balkan Film/Fos Film
Световен разпространител:  Eurovision Fiction–EBU
БАЛКАНСКИ КОНКУРС
Завинаги
Моят Марлон и Брандо
Ничий син
Поправка
Сняг
Сълзи за продан
Турнето
Турнето
Turneja
The Tour
Сърбия-Босна и Херцеговина-Хърватия , 2008, 108 мин, цветен
Награди:  Монреал 2008 - "Награда за режисура" и "Награда на ФИПРЕССИ"; Солун 2008 – "Наградата на публиката в балканската програма"

1993 г., най-мрачното време от войната в Босна и Херцеговина. Абсолютно несъзнавайки в какво се забъркват, група актьори от Белград тръгват на път, за да заработят набързо по някой динар чрез „турне” из Сръбска Краина. И преди да разберат какво става, те са хванати в капана на ожесточената гражданска война в Босна и започват да се лутат от единия фронт към другия, от една армия към следващата. По време на ужасяващото си пътуване те срещат сръбски, мюсюлмански и хърватски бойци и се сблъскват с на пръв поглед непреодолими опасности, от които винаги успяват да се измъкнат. Именно наивността им, която ги е вкарала в тази кошмарна ситуация, е нещото, което ги спасява. Използвайки актьорските си умения, те успяват да се справят с препятствията, които ги дебнат на всяка крачка. И въпреки всичко по време на това „турне”, изпълнено с изпитания и унижения, те запазват основното качество, характерно за всички актьори – детинската страст към играта. Това качество до такава степен е заличено у участниците във войната, че проявата му предизвиква тоталното им объркване, предпазвайки групата актьори през цялото им пътуване като техен ангел хранител. След преживените ужаси те се завръщат в театъра си напълно различни. Войната ги е променила, те вече не са невинните създания, които нямат търпение да се качат на сцената, а хора с тъмна сянка, надвиснала над душите им.

Горан Маркович
Goran Markovic
Сръбски режисьор, роден в Белград през 1946 г. Учи кинорежисура в чешката филмова академия FAMU в Прага. След дипломирането си работи в Югославската телевизия, където режисира документални филми и около 50 телевизионни филма. Работи и като театрален режисьор. Той е един от най-известните югославски режисьори от „чешката школа”. В момента преподава във Факултета по драматични изкуства в Белград. Филмите му са показвани и многократно награждавани на различни фестивали по света.
1979  Национален клас
1981  Вариола Вера
1985  Тайванска канаста
1987  Вече видяно
1988  Сборен център
1989  Отражения
1992  Тито и аз
1995  Еуфорична трагедия
2001  Сърбия, година нула
2003  Кордонът
2008  Турнето
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by