English | Български | Пишете ни 
10.03. - 19:00,
Euro Cinema

15.03. - 18:30,
Люмиер

Режисьор:  Карен Шахназаров
Оператор:  Шандор Беркеши
Сценарист:  Сергей Рокотов и Евгений Никишов
Продуцент:  Карен Шахназаров
Музика:  Константин Шевельов
В ролите:  Александър Ляпин , Лидия Милюзина , Егор Барановски , Армен Джигарханян , Владимир Илин
Продукция:  Мосфильм/Киностудия Курьер/Vox Video
Световен разпространител:  Mosfilm Cinema Concern
РУСКО КИНО
Изчезналата империя
Муха
Пленен
Тюлпан
Хартиеният войник
Изчезналата империя
Исчезнувшая империя
The Vanished Empire
Русия , 2008, 105 мин, цветен

Москва в началото на 70-те години. Филмът разказва историята на класически любовен триъгълник – двама приятели и момичето, в което са влюбени. Всички те учат в едно училище, преживявайки заедно своите първи победи и разочарования. Сергей продава книгите на дядо си, за да си купи джинси, с които да сваля съученичките си. Той купува забранените плочи на „Ролинг Стоунс” и посещава представленията на заклеймявани театрални режисьори. След раздялата с приятелката си Сергей заминава за морето и се пропива. Заети с живота и любовта си, младежите не усещат, че родната съветска империя, в която са живели до този момент, скоро ще изчезне от картата… Това е история за младежка любов и обикновени случки, но на заден фон вече се долавя тътенът на приближаващия исторически катаклизъм.

„Смятам, че причината за разпадането на империите не се дължи на преговорите между световните лидери или на събитията от заглавните страници на вестниците. Смятам, че съдбата на империите и това, което ги променя, се ражда от малки неща, които изглеждат незначителни. За мен появата на рок-група в училището му беше много по-показателен момент в историята на изчезването на империята, наречена СССР, отколкото реорганизацията, икономическата рецесия и други подобни мащабни събития, за които обичат да пишат историците.”

Карен Шахназаров

Карен Шахназаров
Карен Шахназаров е роден през 1952 г. След като завършва Московското филмово училище през 1975 г., започва да снима късометражни сатирични филми и да пише сценарии. Става известен с носталгичните музикални комедии Ние сме от Джаз Бенда и Зимна вечер в Гагри. През 1986 г. получава Специалната награда на Московския международен филмов фестивал за филма Куриерът, а неговия оригинален поглед към абсурдността на тоталитарния режим в Град Нула му донася всеобщо признание.
1983  Ние от джаза
1985  Зимна вечер в Гагра
1987  Куриер
1988  Град Зеро
1991  Цареубиец
1993  Сънища
1998  Денят на пълнолунието
2004  Конник на име Смърт
2008  Изчезналата империя
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by