English | Български | Пишете ни 
05.03. - 19:30,
НДК - Зала 1

06.03. - 17:00,
Euro Cinema

Режисьор:  Георги Дюлгеров
Оператор:  Радослав Спасов
Сценарист:  Георги Дюлгеров
Музика:  Мила Искърова и Христо Намлиев
Монтаж:  Георги Дюлгеров
Продуценти:  Георги Балкански и Владимир Андреев
Сценарий:  Кристин Димитрова
В ролите:  Иван Бърнев , Анджела Родел , Иван Савов , Красимир Доков , Любов Любчева , Руси Чанев
Продукция:  БЪРЪ ФИЛМ ООД с подкрепата на ИА НФЦ, програма МЕДИЯ на ЕСв копродукция с БНТ и Ню Бояна Филм Студиос
БЪЛГАРСКО ИГРАЛНО КИНО
15
Дзифт
Единствената любовна история, която Хемингуей не описа
Козелът
Официално откриване
Козелът
Козелът
Козелът
The Goat
България , 2009, 112 мин, цветен

Докато търсят заровено имане, мъж и жена от различни националности сблъскват в трагикомична схватка културните си предразсъдъци, за да разберат накрая, че породилата се помежду им близост е най-голямото възможно съкровище. Йордан Радичков, чиято новела е в основата на сценария на последния филм на един от енигматичните режисьори на българското кино – Георги Дюлгеров, дарява животните с мъдрост, прозрение и доброта. В тази фантастична история козелът е разказвач и герой. Той слиза от небето с мисия да не допусне хората да намерят имане, скрито близо до древно тракийско светилище.
Тромпетистът Йона се заселва на това място, изграждайки дом върху останките на дядовата си къща. В нейното подземие той намира камък с издълбано върху него птиче и карта с арабски надпис: “За да имаш дом от злато, падни на небето и открий близнака!” Копие от същата карта довежда на мястото Румбата и Ема. Мъжът е българин, обсебен от иманярска страст. Жена му е американка, която изучава българския фолклор, за да се бори с глобализацията. Румбата иска да закупи имота на Йона, за да открие имането. Йона, чийто градски апартамент е бил отнет от чужденци заради дългове, се бои, че пришълците ще му откраднат и този имот. Между чужденката и тромпетиста възниква конфликт, подсилен от крайния национализъм на Йона. В този конфликт се замесват още двама: Анани, по-възрастен съсед на Йона, и циганката Иванка – жената, с която Йона преспива от време на време. Ема и Йона встъпват в историята като врагове, които се презират. Минават през редица перипетии, за да стигнат накрая до силно привличане, чийто венец е една вдъхновена песен – импровизация по теми от българския фолклор и американската „кънтри” музика. Двамата я съчиняват заедно – Ема пее, а Йона й акомпанира на тромпета. Тази тяхна неочаквано породила се връзка продължава под земята и във водата – на дъното на един кладенец... Писателят Радичков казва: „Човекът представлява едно дълго изречение, написано с голяма любов и вдъхновение, но пълно с правописни грешки”.

Георги Дюлгеров
Български режисьор, роден през 1943 г. в Бургас. Завършва висшия филмов институт ВГИК в Москва през 1970 г. Игралните му филми са участвали в някои от най-големите кинофоруми в света, сред които фестивалите в Берлин, Локарно, Ротердам, Монреал, Сан Франциско и Сараево. Неговият Лагерът е показван в програмата „Четиринайсетдневка на режисьорите” на фестивала в Кан през 1990 г. Дюлгеров е режисьор на театрални постановки, както и на няколко телевизионни проекта. Той е професор, преподавател по кино- и телевизионна режисура в Националната академия за театрално и филмово изкуство в София и е член на Европейската филмова академия. Неговият филм Лейди Зи е отличен с многобройни национални и международни награди, сред които наградата на ФИПРЕССИ и тази за най-добър български игрален филм на Международния София Филм Фест през 2006 г. Филмът бе избран и сред 49-те филма, които се състезаваха за наградите на Европейската филмова академия през 2006 г. Козелът е най-новият игрален филм на режисьора.
1973  …И дойде денят
1974  Гардеробът – TV
1977  Авантаж
1978  Трампа
1981  Мера според мера
1988  АкаТаМуС
1990  Лагерът
1997  Черната лястовица
2004  Хубава си, мила моя
2005  Лейди Зи
2009  Козелът
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by