English | Български | Пишете ни 
01.03. - 14:30,
Дом на киното

09.03. - 21:00,
Дом на киното

10.03. - 13:30,
Дом на киното

20.03. - 16:30,
Дом на киното

24.03. - 19:00,
Дом на киното

Режисьор:  Явор Гърдев
Оператор:  Емил Христов
Музика:  Калин Николов
Продуценти:  Георги Димитров, Илиян Джевелеков и Матей Константинов
Сценарий:  Владислав Тодоров, по едноименния му роман
В ролите:  Захари Бахаров , Таня Илиева , Владимир Пенев , Михаил Мутафов
Продукция:  MIRAMAR FILM in association with NFC & BNTV
БЪЛГАРСКО ИГРАЛНО КИНО
15
Дзифт
Единствената любовна история, която Хемингуей не описа
Козелът
МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС
Бахтало (Късмет!)
Възможен живот
Дзифт
Есен
Кумбийска връзка
Лечителката
На баща ми
На сушата
Най-щастливото момиче на света
Сънища призори
Франклин
Чико
Дзифт
Дзифт
Zift
България , 2008, 92 мин, черно-бял, цветен
Награди:  Москва 2008 - "Сребърен Св. Георгий" за режисура; 6 награди на „Златна роза” (Варна) – за най-добър филм, за актьор на Михаил Мутафов, за операторско майсторство, за монтаж, за продуценти и на критиката

Дзифт е жанрова комбинация от ретро-соц и нео-ноар. Филмът реализира атракционно пътуване назад във времето към една вече разпиляна социалистическа действителност по жанровите закони на черния филм. Действието се развива в една нощ. Главният герой по прякор Молеца излиза от затвора в началото на 60-те години, за да попадне в напълно нов и непознат за него свят – света на социалистическа София. Влязъл в затвора непосредствено преди 09.09.1944, Молеца е излежал присъда за убийство, без да е убиецът. С излизането му на свобода, още с прекрачването на прага на затвора започват катастрофални перипетии и бясна надпревара с времето. Молеца се измъква от абсурдни ситуации и смъртоносни капани, заложени от униформени копои на вездесъщата тоталитарна държава. В търсене на истината за миналото си той се сблъсква с паноптикум от гротескни типове, населяващи асфалтовата джунгла на града. Трескавият бяг на Молеца очертава картата на ретро София – крайни квартали, Централната баня, Каналът, поликлиниката, черквата, кръчмата, Мавзолеят, нощният бар, гробището. Тази фатално задъхана нощ е наситена с резки обрати и перипетии, халюциниране, биографични скокове в предкомунистическото минало, сантиментални срещи с някогашната любима, предателства, мирогледни сривове и разобличения. Краят идва с настъпването на новия ден във фургона на гробарите, където тайните излизат наяве.

Явор Гърдев
Български режисьор, роден през 1972 г. в София. Завършил е философия в Софийския университет и театрална режисура в НАТФИЗ. Следват следдипломни курсове в областта на режисурата, сценичните изкуства и културната политика във Великобритания, Франция, Германия и Съединените щати. Режисьор е на 23 театрални постановки, някои от които имат европейски копродуцент и се играят в театри и на фестивали в цяла Европа. За своята работа в театъра и за междудисциплинарните си проекти Явор Гърдев е отличаван с многобройни национални и международни награди. В киното дебютира през 1998 г. с късометражния Солитюд-болеро или Расколников-обсесия. Следват още два късометражни филма: Бедспотинг (2000) и О, мой роден дом! / Дискавъри чанъл отново (2002). Дзифт е неговият дебютен игрален филм.
1998  Солитюд-болеро или Расколников-обсесия - късом.
2000  Бедспотинг - късом.
2002  О, мой роден дом! / Дискавъри Чанъл отново - късом.
2008  Zift
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by