English | Български | Пишете ни 
07.03. - 14:00,
Люмиер

Режисьор:  Роджър Милс
Оператор:  Найджъл Мейкин, Найджъл Уолтърс и Греъм Банкс
Продуцент:  Клем Валънс
Музика:  Пади Кингсланд
С участието на:  Майкъл Пейлин, Тери Гилиам, Базил Пао, Крис Колинс
Сценарий:  Майкъл Пейлин , вдъхновен от Жюл Верн
Продукция:  BBC
Световен разпространител:  BBC
БРИТАНСКО КИНО - МАЙКЪЛ ПЕЙЛИН
Животът на Брайън според Монти Пайтън
Летящият цирк на Монти Пайтън
Около света за 80 дни
Пълен кръг
Сахара с Майкъл Пейлин
Хималаите с Майкъл Пейлин
Около света за 80 дни
Around the World in 80 Days
Around the World in 80 Days
Великобритания , 1989, 49 мин, цветен
Награди:  1990 - "Наградата на Кралското телевизионно общество" за документален сериал

Около света за 80 дни е пътешественическа поредица на Би Би Си, излъчена за пръв път през 1989 г. Водещ е комедийният актьор Майкъл Пейлин. Документалните филми са вдъхновени от класическия роман на Жюл Верн, в който героят на име Филеас Фог се обзалага да обиколи света с кораб за 80 или по-малко дни. Пейлин и неговият екип от петима души получават същия срок за обиколката, без правото да ползват превозни средства, които не са съществували по времето на Жюл Верн. Той следва маршрута на Филеас Фог, доколкото е възможно. И докато пътува, Пейлин коментира забележителностите и културите, с които се среща. Предаването е успешно както според критиката, така и във финансово отношение и се радва на висок рейтинг по цял свят.

“Това пътешествие все още ми е много скъпо. От него се завъртя колелото. Не мога да повярвам, че трима души преди мен са били поканени и са отказали. Когато Би Би Си ме попитаха дали искам да обиколя света, като всички разходи ще бъдат покрити, отговорът можеше да бъде само един. И чак на сутринта преди самото заминаване ме обзе страхотна паника, от която ме присви стомахът. Бях се съгласил да направя шест 65-минутни документални филма (дотогава бях правил един-единствен такъв филм), като трябваше да се надпреварвам с часовника, без никакъв сценарий, по маршрут, който можеше да се променя без всякакво предупреждение. Нищо подобно не беше предприемано дотогава.
Паниката продължи доста над шест минути, но щом се качихме на „Ориент експрес” и замахахме за довиждане на приятели и роднини, вече не се чувствахме толкова зле. А от този момент нататък преживяването ни отваряше очите. За мен сред най-забележителните моменти бяха минаването през Коринтския канал, седмицата, прекарана на ветроход, първото ми посещение в Китай и поразителната красота на железопътната линия, прекосяваща Америка. И, разбира се, това, че стигнахме вкъщи с половин ден по-рано. Може би най-голямото удовлетворение беше, че донесохме в Англия толкова много заснет материал, че Би Би Си ни позволиха да направим 7 филма, вместо 6, и че седмият от тях привлече повече от 12 милиона зрители.”

Майкъл Пейлин, 25 септември 2002 г.

Роджър Милс
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by