English | Български | Пишете ни 
07.03. - 16:00,
Люмиер

Режисьор:  Джон-Пол Дейвидсън , Роджър Милс
Оператор:  Найджъл Мийкин
С участието на:  Майкъл Пейлин
Режисьори:  Джон-Пол Дейвидсън и Роджър Милс
Сценарий:  Майкъл Пейлин
Продукция:  BBC
Световен разпространител:  BBC
БРИТАНСКО КИНО - МАЙКЪЛ ПЕЙЛИН
Животът на Брайън според Монти Пайтън
Летящият цирк на Монти Пайтън
Около света за 80 дни
Пълен кръг
Сахара с Майкъл Пейлин
Хималаите с Майкъл Пейлин
Сахара с Майкъл Пейлин
Sahara with Michael Palin
Sahara with Michael Palin
Великобритания , 2002, 60 мин, цветен
Награди:  2003 - "Награда на Бритарската академия" за операторска работа; Награди на Клуба на телевизионната и радиоиндустрия ’03 – Награда за документална програма

Четирисерийната телевизионна поредица на Би Би Си – едно от големите предизвикателства в света на пътешествията, е излъчена за пръв път през 2002 г. В това изтощително пътуване Майкъл Пейлин минава през Гибралтар към Мароко, Мавритания, Мали и отвъд. Екипът изминава 16 000 километра в продължение на три месеца. Маршрутът ги отвежда през морета от пясък, покрай коварни реки, през оазиси и планински вериги до места, които мнозина никога не са виждали.

“Сахара е едно от най-мощните и наситени с емоции имена на картата на света. Когато бях малък, образите, които си представях от Сахара, бяха едновременно страховити и интригуващи – палми, камили, пътешественици с тюрбани, които се навеждат, докато девойки, увити в леки воали, им наливат искряща вода от делви. Изглеждаше забавно. Знаех също, че повечето западни изследователи, които са се опитали да прекосят пустинята, не са се завърнали. Съчетанието от изкусителност и суровост ме привличаше. През пролетта на 2000 г. реших, че това трябва да бъде следващото телевизионно пътешествие. Обещаваше да е трудно, но нали точно това харесват зрителите. Предлагаше и възможност да се навлезе – ако не в непознатото, то със сигурност в онова, което е много малко известно.
Би Би Си бяха въодушевени от моя ентусиазъм, но и, мисля, сдържани при толкова много пясък. Предложиха четири едночасови предавания за разлика от седемте 50-минутни серии на Около света за 80 дни, осемте на От полюс до полюс и десетте на Пълен кръг. Снимките започнаха през февруари 2001 г. и завършиха през февруари 2002 г., а работата върху книгата беше сместена между пътуванията до пустинята
(най-дългото от които бяха едни буквално непрекъснати 7 седмици от Западен Алжир до Тимбукту). Книгата и поредицата бяха готови през май 2002 г. и филмите започнаха да се излъчват на 13 октомври. Средно 8.25 милиона души са гледали четирите предавания – повече зрители от тези на Пълен кръг. Зовът на Сахара, както изглежда, не е достигнал само моята фантазия.”

Майкъл Пейлин, 5 декември 2002

Джон-Пол Дейвидсън
Роджър Милс
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by