English | Български | Пишете ни 
14.03. - 19:30,
НДК - Зала 1

18.03. - 21:00,
Euro Cinema

19.03. - 15:00,
Люмиер

Режисьор:  Ари Фолман
Оператор:  Ари Фолман , Йони Гудман (анимация)
Музика:  Макс Рихтер
Продуценти:  Ари Фолман , Яел Нахлиели, Серж Лалу, Герхард Майкснер и Роман Паул
Сценарий:  Ари Фолман
Продукция:  Bridget Folman Film Gang/Les Films d'Ici/Razor Film
Световен разпространител:  The Match Factory
ГАЛА ПРОЖЕКЦИИ И ПРЕДПРЕМИЕРИ
Беднякът милионер
Валс с Башир
Европолис: Градът на делтата
Милк
Четецът
Валс с Башир
Vals im Bashir
Waltz with Bashir
Израел-Франция-Германия , 2008, 87 мин, цветен
Награди:  Варшава 2008 - "Наградата на публиката" ; Британска независима филмова награда и „Златен глобус” за чуждоезичен филм; Европейска филмова награда за музика; Награда на Лосанжелиската критика за анимация; „Оскар” ’08 – номинация за чуждоезичен филм

Главният герой в този автобиографичен проект Ари потегля в търсене на стари приятели и други хора, които могат да му помогнат да си спомни жестокото клане, насърчено от израелските сили в палестинските бежански лагери Сабра и Шатила по време на окупацията на Западен Бейрут през 1982 г. По онова време режисьорът е войник в армията – дали ще успее да преодолее травмата и амнезията и да си спомни доколко е бил участник в една от най-мрачните глави от историята на Израел?
Този неконвенционален филм на Ари Фолман е сред най-внушителните анимационни проекти в историята на киното. Негово качество е не само реалистичната, всъщност автобиографична основа, но и формата на анимационен документален филм. “Войната е сюрреалистична, а паметта е толкова ненадеждна, че си казах: по-добре да тръгна по пътеката на спомените с екип аниматори,” обяснява Фолман. Следвайки стъпките на Персеполис, това е още един анимационен филм за неотдавнашната история на Израел – филм също толкова увлекателен, вълнуващ и ужасяващ.

Ари Фолман
Израелски режисьор, роден през 1962 г. в Хайфа. В средата на 80-те години отбива военната си служба и тръгва да пътува. След завръщането си следва филмово изкуство и дебютира с пълнометражния документален филм Удобно вцепенен. Снима документални филми и игрални поредици за телевизията. Първият му игрален филм Света Клара, заснет по мотиви от романа на чешкия писател Павел Кохоут, печели Специалната награда на журито в Карлови Вари и шест награди на Израелската филмова академия (включително за най-добър филм и за режисура).
1991  Удобно вцепенен - док.
1996  Света Клара
2001  Произведено в Израел
2008  Валс с Башир - док. анимация
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by