English | Български | Пишете ни 
10.03. - 19:30,
НДК - Зала 1

Режисьор:  Дани Бойл
Оператор:  Антъни Дод Мантъл
Продуцент:  Крисчън Колсън
Музика:  А. Р. Рахман
Сценарий:  Саймън Бофой , по романа “Q&A” от Викас Сваруп
Сърежисьор (Индия):  Лавлийн Тандан
В ролите:  Дев Пател , Фрейда Пинто , Мадхур Митал , Анил Капур , Ирфан Хан
Продукция:  Celador Films/Film4/Fox Searchlight/Warner Bros.
Световен разпространител:  Pathe Intl.
БРИТАНСКО КИНО
Беднякът милионер
В Брюж
Момчето с раираната пижама
Стаята на огледалата
Съмърс Таун
ГАЛА ПРОЖЕКЦИИ И ПРЕДПРЕМИЕРИ
Беднякът милионер
Валс с Башир
Европолис: Градът на делтата
Милк
Четецът
Беднякът милионер
Slumdog Millionaire
Slumdog Millionaire
Великобритания-САЩ , 2008, 116 мин, цветен
Награди:  Торонто и Чикаго 2008 - "Наградите на публиката" ; 3 Британски независими филмови награди – за най-добър филм, за режисура и за изгряваща звезда на Дев Пател; 4 награди „Златен глобус” – за най-добра драма, за режисура, за сценарий и за музика; 10 номинации за „Оскар” – за операторска работа, за режисура, за монтаж, за музика, за песен (2 номинации), за звук, за звуков монтаж, за картина, за адаптиран сценарий

Блъсканицата и суетнята в съвременна Индия служат за нажежения, бурен фон в новия наелектризиращ игрален филм на Дани Бойл Беднякът милионер. В този сладкодумен и вълнуващ разказ едно момче прави опит да стане милионер в телевизионно състезание и докато това се случва, повторно открива любовта на живота си. Тръгвайки от такава необичайна предпоставка, Бойл рисува калейдоскопичен портрет на общество, изградено на принципа на естествения подбор на видовете, където предателството е обичайно явление, а алчността и корупцията се срещат на всеки ъгъл. В историята, достойна за роман на Хенри Фийлдинг, нашият Том Джоунс е бедният буден младеж Джамал. Двамата с още по-буйния му по-голям брат Салим винаги успяват да се измъкнат от неприятностите. При потресаващ обрат в събитията животът на двамата младежи се променя пред собствените им очи, когато майка им жестоко е убита по време на бунтове. Останали сами, братята заживяват на улицата като бродяги от бедняшките квартали. Лъч светлина озарява живота им при срещата с друго сираче – жизнената и борбена Латика. Скоро тримата стават неразделни. Приключение след приключение, те се научават да оцеляват в свирепия живот на днешна Индия – но поне са заедно. А дали е така? Години по-късно Джамал се появява в индийската версия на шоуто „Стани богат”. Колкото и да е удивително, той започва да печели все повече и повече пари, защото правилните отговори просто се леят от устата му. Но как е възможно бродяга без никакво образование да знае отговорите на такива въпроси? Възникват подозрения и Джамал бързо разбира, че играта е най-големият изпит в живота му.

Дани Бойл
Британски режисьор, роден през 1956 г., започнал кариерата си в театъра и телевизията. Превърнал се в култово име за зрителите на 90-те с филма си Трейнспотинг. Носител на "Сребърна мида" за режисура от Сан Себастиан и на наградата на Британската академия за британски филм за игралния си дебют Плитък гроб. Вторият му филм – Трейнспотинг, му донася статута на култов режисьор.
1994  Плитък гроб
1996  Трейнспотинг
1997  Луд живот
2000  Плажът
2001  Чистещ напълно гол в рая
2001  Проститутка
2002  28 дни по-късно
2004  Милиони
2007  Проектът „Съншайн”
2008  Беднякът милионер
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by