English | Български | Пишете ни 
06.03. - 20:00,
НДК - Зала 1

14.03. - 21:00,
Euro Cinema

22.03. - 21:00,
Дом на киното

Режисьор:  Гюс ван Сант
Оператор:  Харис Савидес
Музика:  Дани Елфман
Продуценти:  Дан Джинкс и Брус Коен
Сценарий:  Дъстин Ланс Блак
В ролите:  Шон Пен , Емил Хърш , Джош Бролин , Диего Луна , Джеймс Франко
Продукция:  Jinks/Cohen Company/Groundswell/Focus Features/Axon Films
Разпространител за България:  Little Big Films
ГАЛА ПРОЖЕКЦИИ И ПРЕДПРЕМИЕРИ
Беднякът милионер
Валс с Башир
Европолис: Градът на делтата
Милк
Четецът
Милк
Milk
Milk
САЩ , 2008, 128 мин, цветен
Награди:  2008 - "Награда на Лосанжелиската критика" за най-добър актьор на Шон Пен; 3 награди на Нюйоркската критика – за най-добър филм, за актьор на Шон Пен и за поддържащ актьор на Джош Бролин

Носителят на „Оскар” Шон Пен играе главната роля на Харви Милк, режисиран от номинирания за „Оскар” Гюс ван Сант в този внушителен и вдъхновяващ разказ за първия прононсиран хомосексуалист, избран на обществена длъжност в Калифорния. Неговият живот променя историята, а смелостта му променя живота на хората.
Филмът обрисува последните осем години от живота на Харви Милк. Милк навършва 40, докато все още живее в Ню Йорк.
В търсене на нови възможности той и неговият любим Скот Смит се преместват в Сан Франциско и основават малка фирма – “Кастро Камера”, в сърцето на работнически квартал, който не след дълго ще се превърне в пристан за хомосексуалистите от цялата страна. Любимият, фирмата „Кастро”, кварталът и красивият град дават сила на Милк и той изненадва и Скот, и самия себе си, като се превръща в истински говорител на промяната. Милк се стреми да постигне равни права и възможности за всички, а голямата му любов към града и неговите жители му спечелва подкрепа от млади и стари, нормални и хомосексуалисти във времена, когато предразсъдъците и насилието срещу обратните открито се смятат за норма. През 1977 г. Харви Милк е избран в Комисията на надзорниците на Сан Франциско и така става първият хомосексуалист, заел важен обществен пост в Америка. Неговата победа е не само победа за правата на хомосексуалистите; Харви Милк създава коалиции сред всички партии от политическия спектър. Той променя самото разбиране на обществото – от пенсионерите до профсъюзните членове – за това какво означава да бъдеш борец за човешки права и преди ненавременната си смърт през 1978 г. се превръща в герой за всички американци.

Гюс ван Сант
Американски режисьор, роден през 1952 г. в Луисвил, щата Кентъки. Учи рисуване в Училището по дизайн в Роуд Айлънд. Започва кариерата си при продуцента Роджър Корман като асистент-режисьор на Кен Шапиро. Привлича вниманието с дебюта си (финансиран със снимане на реклами) – история за провалена гей-любов, озаглавена Mala noche. Хомосексуални мотиви се появяват постоянно в неговите филми. Носител на "Независим дух" за сценариите на Drugstore Cowboy и Мой личен Айдахо, както и на "Златна палма" и награда за режисура от Кан за Слон.
1985  Mala noche
1987  Пет начина да се самоубиеш – short
1987  Моят нов приятел – short
1989  Drugstore Cowboy
1991  Молитва за Деня на благодарността – short
1991  Мой личен Айдахо
1993  Дори и каубойките понякога плачат
1995  Да умреш за каузата
1997  Балада за скелетите – short
1997  Добрият Уил Хънтинг
1998  Психо
2000  Да откриеш Форестър
2002  Гери
2003  Слон
2005  Последните дни
2007  Параноид Парк
2008  Милк
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by