English | Български | Пишете ни 
12.03. - 21:00,
Френски културен институт

Режисьор:  Донатас Улвидас , Линас Аугутис , Раса Мишкините , Марек Скробецки
Оператор:  Рамюнас Грейчиус
Продуцент:  Раса Мишкините
Анимация:  Адам Вирвас
Музика:  Линас Римша
С участието на:  Гедиминас Гирдвайнис
Сценарий:  Линас Аугутис, Донатас Улвидас и Йонас Банис
Продукция:  Era Film
Световен разпространител:  Ventes-CBA/WIP-Sales
ДОКУМЕНТАЛНА ПРОГРАМА - КОНКУРС
Sounds Like Teen Spirit: A Popumentary
Айзенвурцен - планински мюзикъл
Английският хирург
Дресьорът на бръмбари
Летци над Амазония
Мостът на цветята
Рене
Семената на лятото
Сляпа любов
Среща при Айфеловата кула
Дресьорът на бръмбари
Vabzdziu Dresuotojas
The Bug Trainer
Литва-Полша-Япония-Холандия-Финландия , 2008, 53 мин, цветен

Владислав Старевич (1882–1965) се споменава само два пъти, съвсем кратко, в „Обща история на киното” на Жорж Садул. При все това този художник, адаптиран както от руснаците, така и от поляците и литовците, наричан „европейския Дисни“, днес се смята за един от най-големите майстори в световното кино. През 1910 г. той шокира публиката с филм, в който успява да раздвижи различни насекоми, поради което се смята за основател на анимацията с кукли. Използва всякакви истински насекоми и бръмбари – първо ги убива, после прокарва телчета през тях и ги кара да оживеят на филмовия екран. Той е и първият, който прави пародия на филмовата индустрия, като използва похвата „филм във филма“. За прославените американски аниматори братя Кий Старевич е алхимик на киното. За други специалисти, които се появяват в този шеговит и умело монтиран филмов профил, той е пионер на киното, който в зората на анимацията изобретява сам всички специални ефекти. А за любимия Бръмбар, един от най-известните му герои, който остроумно превежда зрителя из този филмов разказ, той е Бог.

Донатас Улвидас
Режисьорът и сценарист Донатас Улвидас е роден през 1975 г. в Литва. Завършва кинорежисура и филмово и телевизионно производство в Литовската академия за музика и театър през 1999 г. Той е творческият двигател на повече от 150 реклами и 40 музикални видеоклипа, за които е получил множество национални награди.
2008  Дресьорът на бръмбари
Линас Аугутис
Director and screenwriter Linas Augutis was born in 1962 in Lithuania. He studied scenography and video art in the Vilnius Academy of Art. In the 1990’s he screened his short films at various festivals with a great deal of success.
2008  Дресьорът на бръмбари
Раса Мишкините
Продуцентката и режисьорка Раса Мишкините е родена през 1962 г. в Литва. Завършва аудио-визуални изкуства във факултета по театър и кино в Литовската музикална академия през 2001 г. По-късно завършва Европейския филмов колеж в Ебелтофт, Дания. Продуцирала е няколко документални филма. Дресьорът на бръмбари е първият й филм като режисьор.
2008  Дресьорът на бръмбари
Марек Скробецки
Режисьорът Марек Скробецки е роден през 1951 г. в Полша. Завършва Академията по изкуствата и Националната филмова школа на Полша в Лодз. Създател е на няколко наградени анимационни филма. Специалист е в областта на куклената анимация.

2008  Дресьорът на бръмбари
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by