English | Български | Пишете ни 
13.03. - 21:00,
Одеон

18.03. - 14:00,
Люмиер

Режисьор:  Йесим Устаоглу
Оператор:  Жак Бес
Музика:  Жан-Пиер Мас
Продуценти:  Йесим Устаоглу , Селма Кайгюсуз, Серкан Джакарер, Бехруз Хашемян, Сетарех Фарси, Наташа Девийер, Катрин Бюрнийо, Миха
Сценарий:  Селма Кайгюсуз , Йесим Устаоглу
В ролите:  Цила Шелтон , Овюл Авкиран , Деря Алабора
Продукция:  Ustaoglu Film Yapim/Silkroad Production/Les Petites Lumieres/Stromboli Pictures/The Match Factory
Световен разпространител:  The Match Factory
ТУРСКО КИНО
Есен
Кутията на Пандора
Мляко
Точка
Три маймуни
Кутията на Пандора
Pandoranin kutusu
Pandora’s Box
Турция-Франция-Белгия-Германия , 2008, 114 мин, цветен
Награди:  Сан Себастиан 2008 - "Златна раковина” и „Сребърна раковина" за най-добра актриса на Цила Шелтон (поделена)

Кутията на Пандора е история за отчуждението и изолацията. Това е история за хора, чийто живот е оформен от стерилния морал на средната класа – нещо като човешки пейзаж, едновременно универсален и личен. Филмът разглежда проклятието на модерните времена. Когато простият начин на живот започне да отстъпва пред шума и блясъка на индустрията и глобализацията, неизбежно се отваря кутията на Пандора. Устаоглу разказва историята на отчуждено семейство – две сестри, Несрин и Гюзин, и брата Мехмед, които са погълнати от своя удобен живот в Истанбул. Но когато откриват, че възрастната им майка Нусрет е изчезнала, те се връщат в родното си крайбрежно градче, за да я открият. Пътувайки из вътрешността на страната, те осъзнават, че са чужденци в собствената си страна – еднакво безразлични както към древните турски земи, така и един към друг. Най-вече обаче те са се отдалечили от самите себе си, мечтите им са изместени от предразсъдъци, нихилизъм и мързеливо примирение. За тримата това започва като неохотно пътуване в търсене на майка им, но се превръща в собственото им преоткриване – поетично пренареждане на душите им, предизвикано от отраженията на заобикалящата ги реалност.

Йесим Устаоглу
Турска режисьорка, родена през 1960 г. в Сарикамис, Източна Турция. След поредица награждавани късометражни и документални филми в Турция през 1994 г. тя прави своя игрален дебют с Белегът, който е представен на много международни фестивали. Вторият й игрален филм Пътуване към слънцето печели наградата „Синият ангел” за най-добър европейски филм на фестивала в Берлин, както и наградите за най-добър филм и за режисура на фестивала в Истанбул. По-късно на същия фестивал В очакване на облаците печели Специалната награда на журито и наградата за най-добра актриса.
1994  Белегът
1999  Пътуване към слънцето
2004  В очакване на облаците
2008  Кутията на Пандора
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by