English | Български | Пишете ни 
13.03. - 21:00,
Euro Cinema

14.03. - 20:30,
Одеон

16.03. - 17:00,
Люмиер

Режисьор:  Дервиш Заим
Оператор:  Ерджан Йълмаз
Сценарист:  Дервиш Заим
Продуцент:  Дервиш Заим , Баран Сейхан
Музика:  Мазлум Джимен
В ролите:  Мехмет Али Нироглу , Серхат Кълъдж , Сетар Танрийоген
Продукция:  Marathon Film/Sarmasik Sanatlar
Световен разпространител:  Sarmasik Sanatlar
ТУРСКО КИНО
Есен
Кутията на Пандора
Мляко
Точка
Три маймуни
Точка
Nokta
Dot
Турция , 2009, 88 мин, цветен
Награди:  Сараево 2008 - "Конкурсна програма"

Ахмет решава да помогне на приятеля си Селим да продаде рядко копие на Корана от 13-и век, собственост на семейството. Той свързва Селим с местната мафия, която го отвлича и поисква от бащата на Селим – Вели Хоча, копието на Корана като откуп. Хоча плаща откупа, но когато прахът от мътната сделка се уталожва, Селим и гангстерите намират смъртта си. Ахмет иска да компенсира участието си в престъплението. Той се мъчи да открие семейството на Селим, но разбира, че г-н Хоча е починал. Измъчван от угризения на съвестта, Ахмет все не намира начин да прогони призраците. И опитва чрез чичото на Селим – Хумдалах...
Точка е разказ за човек, измъчван от извършено престъпление, който се опитва да изкупи вината си. Действието се разгръща по оста на престъплението и наказанието. В историята органично е вплетена една от традиционните форми на изкуство в Турция, калиграфията. Едно от най-поразителните неща е начинът, по който калиграфията е белязала както езика, така и съдържанието и структурата на филма – един-единствен плавен кадър.

Дервиш Заим
Dervis Zaim
Дервиш Заим е роден във Фамагуста, Кипър, през 1964 г. Завършва университета „Уоруик” в Англия и следва филмово продуцентство в Лондон. През 1995 г. първият му роман „Арес в страната на чудесата” печели престижната турска литературна награда „Юнус Нади”. Година по-късно прави своя успешен режисьорски дебют със Салто в ковчег, с който печели много награди. Всички негови филми получават отличия на филмови фестивали по цял свят.
1996  Кози в ковчег
2000  Слонове и трева
2003  Кал
2006  В очакване на Рая
2008  Точка
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by