English | Български | Пишете ни 
10.03. - 18:30,
Дом на киното

11.03. - 13:30,
Дом на киното

12.03. - 16:30,
Одеон

Режисьор:  Йозкан Алпер
Оператор:  Феза Калдиран
Сценарист:  Йозкан Алпер
Продуцент:  Ф. Серкан Аджар
Музика:  Юри Ридахенко, Айшенур Коливар, Сумру Агирюрюйен и Онок Бозкурт
В ролите:  Онур Сайлак , Райфе Йенигюл , Меги Кобаладзе
Продукция:  Kuzey Film Production/Filmfabrik
Световен разпространител:  Media Luna Еntertainment
МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС
Бахтало (Късмет!)
Възможен живот
Дзифт
Есен
Кумбийска връзка
Лечителката
На баща ми
На сушата
Най-щастливото момиче на света
Сънища призори
Франклин
Чико
ТУРСКО КИНО
Есен
Кутията на Пандора
Мляко
Точка
Три маймуни
Есен
Sonbahar
Autumn
Турция-Германия , 2008, 101 мин, цветен
Награди:  Локарно, Сараево, Адана 2008 - "Конкурсна програма"

Докато е студент в Истанбул през 90-те години, Юсуф е осъден и изпратен в затвора за политическа дейност и борба за демокрация. Десет години по-късно е освободен поради проблеми със здравето. Той се завръща в родното си село, намиращо се в усамотените планини, извисяващи се над Черно море. Тук той намира единствено болната си остаряла майка. Баща му е починал, когато Юсуф е бил в затвора, а най-голямата му сестра се е омъжила и се е преместила да живее другаде. Двамата с неговия приятел от детинство Михаил са единствените млади мъже в селото – тежкото икономическо положение е принудило всички останали да се изселят в градовете. Една вечер двамата приятели отиват в близкото градче и в бара се запознават с проститутката Ека от Грузия. Юсуф се влюбва в нея. Младият мъж отчаяно се вкопчва в тази жена, защото в нея вижда единствения си шанс да се пребори със самотата и да придобие сила да продължи напред. Но за Ека Юсуф сякаш е излязъл от роман и живее в друг свят и в друго време, подобно на героите от руските романи, които тя обича да чете.
Първият игрален филм на Йозкан Алпер представлява убедително описание на сегмент от турското общество. През 90-те години борците за демокрация, и особено студентите, не се усещат по никакъв начин свързани с националната политика. Във филма се редуват сцени, в които Юсуф си спомня насилието в затвора и демонстрациите. Есен отправя силно критичен поглед към неотдавнашната история на Турция.

Йозкан Алпер
Турски режисьор, роден в Артвин през 1975 г. Следва физика и история на науката в Истанбулския университет. От 1997 г. започва да работи като асистент-режисьор и директор на продукция в игрални филми и ТВ продукции.
2008  Есен
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by