English | Български | Пишете ни 
07.03. - 21:00,
Френски културен институт

08.03. - 21:00,
Euro Cinema

19.03. - 21:00,
Дом на киното

Режисьор:  Аньес Варда
Оператор:  Ален Сако, Елен Лувар, Арлен Нелсон и Аньес Варда
Сценарист:  Аньес Варда
Продуцент:  Аньес Варда
Музика:  Йоана Бруздович, Стефан Вилар и Пол Корне
Монтаж:  Аньес Варда , Жан-Баптист Морен, Баптист Фийу
Продукция:  Cine-Tamaris/ARTE France Cinema
Световен разпространител:  Roissy Films
ДОКУМЕНТАЛНА ПРОГРАМА - ИЗВЪН КОНКУРСА
45 по Азарян
Апокалипсис на колела
Благородни задължения
Вятърът Шувга
Денят след мира
Джазта праста или кои са българските ноти. Мартин Любенов и неговата музика
Иван Кирков или Да се спасиш в спомена
Изгубен рай
Куба е музика
Мост над стената
Плажовете на Аньес
Приключено по давност
Севт Безсмъртния – Тайните на един тракийски цар
Плажовете на Аньес
Les Plages d’Agnes
The Beaches of Agnes
Франция , 2008, 115 мин, цветен
Награди:  Торонто 2008 - "програма Майсторите"

“Ако разтворите хората, ще откриете пейзажи. Ако разтворите мен, ще откриете плажове.”

Аньес ВардаКогато човек си мисли за значимите фигури от следвоенното кино, моментално му идва на ум името на Аньес Варда. Изобилие от новаторство и въображение – това е най-точната дефиниция на нейното творчество. Новият й филм – вълнуващо съзерцание на живота и кариерата й – напомня, че малцина кинотворци умеят да бъдат така красноречиви.
Тук изходната точка на Варда са плажовете. Въпреки че не е родена до океана, през детството си тя пътува до крайбрежието всеки Великден и през лятото и спомените й от тези пътувания действат като трамплин за филмова медитация върху живота в ранните й години. Спомня си как през войната е била депортирана в крайбрежното село Сет и как това е бил период на безкрайни забавления и спасителни жилетки. Когато пораства, Варда започва кариера във фотографията, преди да създаде семейство със съпруга си Жак Деми (най-известен с Шербургските чадъри), а накрая започва да се занимава и с киноизкуство. Когато около десетилетие след края на войната се завръща в Сет, тя открива и използва рибарите в селото като фон на забележителния си първи игрален филм – Късото острие.
“Варда втъкава фотографии, стари кадри, сцени от свои филми и поредици от съвременни кадри в запомнящо се пътуване из нейния живот. Това пътуване е уникално, осъществено на фона на вълнуващия контекст на следвоенната експлозия от изразност в областта на културата във Франция. Характерен, привлекателен и дълбоко вълнуващ, Плажовете на Аньес представляват автобиографията на един великолепен художник и жена с любопитство към живота.”

Пиърс Хендлинг

Аньес Варда
Френска режисьорка, родена през 1928 г. в Брюксел, Белгия. Прочута фигура в съвременната история на киното. Първият й игрален филм – Късото острие, е един от ключовите предшественици на френската Нова вълна. През цялата си кариера редува късометражни с пълнометражни филми, игрални с документални. Сред най-известните филми на Аньес са: Клео от 5 до 7, Щастието, Едната пее, другата – не, Без покрив и закон, Жако от Нант.
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by