English | Български | Пишете ни 
06.03. - 16:30,
Люмиер

19.03. - 21:00,
Люмиер

20.03. - 18:30,
Дом на киното

Режисьор:  Марк Хърман
Оператор:  Беноа Делом
Продуцент:  Дейвид Хейман
Музика:  Джеймс Хорнър
Сценарий:  Марк Хърман , по мотиви от романа на Джон Бойн
В ролите:  Дейвид Тюлис , Вера Фармига , Рупърт Френд , Аса Бътърфийлд , Джак Сканлън
Продукция:  BBC Films/Heyday Films/Miramax Films
Световен разпространител:  Walt Disney Pictures
БРИТАНСКО КИНО
Беднякът милионер
В Брюж
Момчето с раираната пижама
Стаята на огледалата
Съмърс Таун
Момчето с раираната пижама
The Boy in the Striped Pyjamas
The Boy in the Striped Pyjamas
Великобритания-САЩ , 2008, 94 мин, цветен
Награди:  Чикаго 2008 - "Наградата на публиката" ; Британска независима филмова награда за най-добра актриса на Вера Фармига; Сан Себастиан – Конкурсна програма

Берлин, 40-те години. 8-годишният Бруно се връща от игра със съучениците си и вижда, че у дома кипи празнична подготовка. Баща му – нацистки офицер, току-що е повишен, и майка му е поканила гости. Бруно не вижда причина за празник – новата работа на баща му е извън Берлин и цялото семейство ще се мести в провинцията, което ще го принуди да се раздели с приятелите и дома, който обича. Неговият страх от самотата се потвърждава, когато семейството пристига в мрачната, изолирана нова къща. На новото място Бруно е заинтригуван: от прозореца на стаята си вижда странна ферма, в която всички са облечени с раирани пижами.
Адаптация по бестселъра на Джон Бойн, Момчето с раираната пижама разказва измислена история, видяна през очите на 8-годишно момче, добре защитено от реалността на Втората световна война. Този незабравим разказ проследява забраненото приятелство, възникнало между сина на нацисткия комендант Бруно, и Шмуел – еврейче, затворено в концентрационен лагер. Макар оградата от бодлива тел да ги разделя, тяхното приятелство расте и съдбите им се оказват неизбежно преплетени.

Марк Хърман
Британски режисьор, роден през 1954 г. в Бридлингтън, Източен Йоркшър. Влиза във филмовата индустрия към края на двайсетте си години след като е изучавал анимация в Националното филмово училище в Англия и след като е следвал кино в Политехническия институт в Лийдс. Първият му пълнометражен игрален филм Виновен е пиколото е пиколото е комедия за обърканата самоличност. Следващите му игрални филми – Издухани и Звезден глас, са посрещнати много добре от критиката и печелят престижни филмови награди.
1992  Виновен е пиколото
1996  Издухани
1998  Звезден глас
2000  Чисто и просто трепач
2003  Извор на надежда
2008  Момчето с раираната пижама
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by