English | Български | Пишете ни 
22.03. - 18:30,
Дом на киното

Режисьор:  Мартин Макдона
Оператор:  Eйджъл Брилд
Музика:  Картър Бъруел
Продуценти:  Греъм Бродбент и Пийт Чернин
Сценарий:  Мартин Макдона
В ролите:  Колин Фарел , Брендън Глийсън , Рейф Файнс , Клеманс Поези , Жереми Рение , Текла Ройтен , Желико Иваньек
Продукция:  Blueprint Pictures/Scion Films
Световен разпространител:  AudioVisual
БРИТАНСКО КИНО
Беднякът милионер
В Брюж
Момчето с раираната пижама
Стаята на огледалата
Съмърс Таун
СПЕЦИАЛНИ ПРОЖЕКЦИИ
Братята Витман
В Брюж
Господар и командир: далечният край на света
Делта
Диви кучета
Орисия
Партитурите на Бетовен
Полети насън и наяве
Райски птици
В Брюж
In Bruges
In Bruges
Великобритания , 2008, 107 мин, цветен
Награди:  2008 - "Златен глобус" за комедиен актьор на Колин Фарел; Британска независима филмова награда за сценарий

Брюж – най-запазеният средновековен град в Белгия, е гостоприемна дестинация за туристи от цял свят. Но за наемните убийци Рей и Кен това може да се окаже и крайната дестинация. Трудна поръчка е докарала двамата в града точно преди Коледа – лондонският им шеф Хари им е наредил да отидат в историческия фламандски град и да се охладят там, като се помотаят няколко седмици. Съвсем не на място сред готическата архитектура, каналите и калдъръмените улици, двамата мъже прекарват дните си като туристи. Рей, който все още не може да се отърси от кръвопролитието в Лондон, направо мрази града. Докато Кен, макар да следи често глупашките геройства на ортака си с бащинска загриженост, открива как собственият му ум и душа се разтварят от красотата и спокойствието на града. Колкото по-дълго остават там, чакайки да се обади Хари обаче, толкова по-сюрреалистично става преживяването им – двамата се вкарват в най-странни срещи с местни жители, туристи, страстно средновековно изкуство, американски актьор джудже, който се снима в европейски филм за изкуството, холандски проститутки, потенциална любовница за Рей в образа на Клое, която може би има свои мрачни тайни.
И когато най-накрая Хари наистина се обажда, ваканцията на Кен и Рей се превръща в борба на живот и смърт с мрачно-комични пропорции и изненадващи емоционални последствия.
В Брюж е зареден с игра на пушки и престрелки, но Макдона – подобно на Тарантино – знае много добре, че онова, което прави криминалния филм интересен, е оръжието, насочено между двамата герои, но онова, което прави криминалния филм удивителен, е сценаристът, който знае, че потенциално опасните герои от плът и кръв от двете страни на оръжието значат много повече, отколкото потенциално опасния метален предмет между двамата. В Брюж е смешен и ярък, но когато свършва, разбирате, че сте се смели, защото наистина боли и всяка искра и светкавица от разговорите и убийствата са прогорили нещо много по-фино в мозъка ви.

Мартин Макдона
Британски драматург и режисьор, роден в Лондон през 1971 г. Работи в Кралския национален театър в Лондон и печели многобройни награди. Първият му филм е късометражната комедия Шест стрелец. Филмът печели много отличия, включително и „Оскар” за късометражен филм.
В Брюж е игралният дебют на Макдона.
2004  Шест стрелец
2008  В Брюж
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by