English | Български | Пишете ни 
06.03. - 18:30,
Люмиер

08.03. - 19:00,
Одеон

Режисьор:  Шейн Медоус
Оператор:  Наташа Брайер
Продуцент:  Барнаби Спъриър
Музика:  Гейвин Кларк
Сценарий:  Пол Фрейзър
В ролите:  Томас Търгууз , Кейт Дики , Пьотр Ягиело
Продукция:  Big Arty
Световен разпространител:  The Works International
БРИТАНСКО КИНО
Беднякът милионер
В Брюж
Момчето с раираната пижама
Стаята на огледалата
Съмърс Таун
Съмърс Таун
Somers Town
Somers Town
Великобритания , 2008, 75 мин, черно-бял, цветен
Награди:  2008 - "4 номинации за Британски независими филмови награди" – за най-добър филм, за режисура, за актьор на Томас Търгууз и за сценарий

16-годишният Томо се сприятелява с връстника си Марек – полски емигрант, запален по фотографията, за когото снимането е начин да избяга от света на алкохолизирания си баща черноработник. Момчетата заедно намират убежище в лондонския квартал Съмърс Таун, където могат да изживяват мечтите си. В тези свои занимания двамата се радват на помощта на ексцентричния си съсед Греъм и музата на Марек във фотографията – французойката Мария, която е сервитьорка. Опитният Шейн Медоус, известен с явно изразеното си чувство за черен хумор и безпристрастие към социалния реализъм, прави своя нискобюджетен филм в черно и бяло, в атмосферата на алиенирана градска среда. Той разказва за разбитите връзки в семейството, за стремежа да се намери спасение в приятелството и желанието „да не бъдем като родителите си” – и всичко това е силно свързано с уникалното по своята архитектура историческо място Съмърс Таун, чиито географски и културни координати се определят от съществуването на три железопътни гари: Кингс Крос, Юстън и Сейнт Панкрас.

Шейн Медоус
Британски режисьор, роден през 1972 г. в Ътъкситър, Стафордшър. Започва като самоук автор на филми и трупа опит в телевизията. Привлича вниманието на критиците като сценарист, режисьор, продуцент и изпълнител на главната роля в трагикомедията Незначително. За BBC прави филма 24/7 с Боб Хоскинс в главната роля, с който печели наградата на ФИПРЕССИ във Венеция. След историята за две момчета Стая за Ромео Брас заснема горчиво-сладката комедия Имало едно време в Мидландс, криминалния Обувките на мъртвеца, половинчасовата черна комедия Северна душа и драмата Това е Англия, спечелила БАФТА за най-добър британски филм.
1997  24/7
1999  Стая за Ромео Брас
2002  Имало едно време в Мидландс
2004  Обувките на мъртвеца
2004  Северна душа
2006  Това е Англия
2008  Съмърс Таун
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by