English | Български | Пишете ни 
21.03. - 21:00,
Дом на киното

Режисьор:  Питър Уиър
Оператор:  Ръсел Бойд
Продуцент:  Питър Уиър , Самюел Голдуин младши, Дънкън Хендерсън
Музика:  Айва Дейвис, Кристофър Гордън, Ричард Тонети
Сценарий:  Питър Уиър , Джон Колий, по мотиви от романи на Патрик О'Брайан
В ролите:  Ръсел Кроу , Пол Бетани , Джеймс Д'Арси , Едуард Удол , Крис Ларкин , Макс Пиркис , Джак Рандал
Продукция:  Twentieth Century-Fox Film Corporation/Miramax Films/Universal Pictures/Samuel Goldwyn Films
СПЕЦИАЛНИ ПРОЖЕКЦИИ
Братята Витман
В Брюж
Господар и командир: далечният край на света
Делта
Диви кучета
Орисия
Партитурите на Бетовен
Полети насън и наяве
Райски птици
Господар и командир: далечният край на света
Master and Commander: The Far Side of the World
Master and Commander: The Far Side of the World
САЩ , 2003, 138 мин, цветен
Награди:  2004 - "Оскар" – Награди за най-добър оператор и звук; Награди на Британската филмова академия ’04 – Награди за най-добър режисьор, звук, продукция и костюми; Наградите на лондонската критика ’04 – Награди за най-добър филм, сценарист и британски актьор; Национално общество на кино критиците в САЩ’04 – Награда за най-добър оператор

Джак Обри е капитан на британския военен кораб „Изненада”. Той е опитен капитан, уважаван от екипажа си и известен с това, че е късметлия в битките. Мисията му е да стигне до брега на Бразилия и да унищожи или плени капера „Ашерон”. „Ашерон” мародерства около южноамериканското крайбрежие и напада британските търговски кораби на път за Франция. Когато Обри най-сетне напада „Ашерон”, разбира, че задачата, пред която е изправен, е далеч по-трудна, отколкото е очаквал. Врагът е по-многоброен, по-въоръжен и се бие по-добре. Макар броят на жертвите да нараства, „Късметлията Джак” твърдоглаво продължава да преследва френския кораб, без да обръща внимание на недоволството на екипажа и съветите на близкия си приятел, корабния лекар д-р Стивън Матурин. Но докъде е готов да стигне Обри, за да получи наградата си?

В Господар и командир: Далечния край на света режисьорът Питър Уиър и Ръсел Кроу обединяват усилията си, за да създадат епично, емоционално приключение. Този изумително забавен филм по мотиви от два от общо двайсетте приключенски романа на Патрик О'Брайан възхвалява една представа за Англия, която навярно е изглеждала леко недодялана дори през 1805 г., когато се развива действието; тази представа обаче придобива пулсираща жизненост благодарение на внушителната игра на Ръсел Кроу и съвършеното майсторство на Питър Уиър.

Питър Уиър
Питър Уиър е роден в Сидни през 1944 г. Следва право в изкуството в университета в Сидни; през 1967 г. започва работа в Чанъл 7, а след това, през 1969 – във Филмовия отдел на Британската общност като асистент-оператор и асистент-продукция. Първото международно признание за негов филм идва през 1975 г. с Пикник на Хангинг рок, който привлича вниманието към неговата работа и е най-успешният австралийски филм на 70-те години. През 1985 режисьорът прави Свидетел. Филмът получава осем номинации за Оскар. Обществото на мъртвите поети получава Оскар за най-добър режисьор, а също и награда на Британската филмова академия за най-добър филм и италианската награда „Донатело” за най-добър режисьор. През 1991 г. Уиър е отличен с Оскар за сценария на романтичната комедия Зелена карта, а през 1999 г. е номиниран за Оскар за Шоуто на Труман.
1975  Пикник на Хангинг рок
1977  Последната вълна
1981  Галиполи
1982  Годината, в която живяхме опасно
1985  Свидетел
1986  Брега на комарите
1989  Обществото на мъртвите поети
1990  Зелена карта
1993  Безстрашен
1998  Шоуто на Труман
2003  Господар и командир: Далечния край на света
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by