English | Български | Пишете ни 
07.03. - 18:30,
Одеон

Режисьор:  Роман Балаян
Оператор:  Вилен Калюта
Музика:  Вадим Храпачьов
Сценарий:  Виктор Мережко
В ролите:  Олег Янковский , Людмила Гурченко , Oлег Табаков , Людмила Иванова , Людмила Зорина , Елена Костина , Олег Меншиков , Любов Руднева , Александър Адабашян , Никита Михалков
Продукция:  Dovzhenko Film Studios
СПЕЦИАЛНИ ПРОЖЕКЦИИ
Братята Витман
В Брюж
Господар и командир: далечният край на света
Делта
Диви кучета
Орисия
Партитурите на Бетовен
Полети насън и наяве
Райски птици
Полети насън и наяве
Полeты во сне и наяву
Flights in Dreams and in Reality
СССР , 1982, 92 мин, цветен

В центъра на тази сериозна комедия е поведението на Сергей Макаров – човек, който съвсем не е враждебен или озлобен, макар да е възможно никога да не намери своето място. Сергей има съпруга, дете и любовница и въпреки това не е напълно щастлив в тези си връзки. Освен това, той работи в инженерен комплекс и флиртува с една от колежките си – която, като всички останали, се държи покровителствено. Поведението на Сергей към възрастните около него е твърде детско – като че ли не е съвсем пораснал, но хората му съчувстват в известен смисъл. Както лети насън, така „полита” и в действителността – неспособен да погледне от гледната точка на другите. Когато любовницата му го заплашва, че ще го напусне, например, той пада на земята с тежката диня, която й е донесъл, и щом тя се спуска да види дали му има нещо, той я целува. След какви ли не щуротии, включително и преследване от полицията, Сергей празнува рождения си ден с голям купон на открито. Въпросът е, че вече е на четиридесет и за разлика от повечето възрастни на тази възраст, като че е неспособен да се раздели с детството си. А според стандартите в неговото общество би трябвало вече да е постигнал „нещо” в живота. Филмът е широко обсъждан и се посреща много добре в СССР, когато излиза в началото на 80-те години.

Роман Балаян
Роман Балаян е роден през 1941 г. в Нагорни Карабах. В периода 1959-61 г. работи като актьор в театър „Степанакерт”. От 1961 до 1964 г. следва във факултета по режисура в Ереванския театрален институт. През 1969 г. завършва факултета по режисура в Киевския държавен институт за театрални изкуства. В киното дебютира като режисьор през 1973 г. с филма Ефектът на Ромашкин. Балаян е автор на сценариите на повечето свои филми. Филмите му са носители на много отличия, а Единакът участва в конкурса на Берлинале през 1978 г.
1973  Ефектът на Ромашкин - TV
1977  Единакът
1982  Полети на сън и наяве
1983  Целувката – TV
1986  Пази ме, мой талисман
1987  Таен агент
1989  Лейди Макбет от Мценска околия
1995  …Първа любов
1998  Две луни, три слънца
2004  Нощта е светла
2008  Райски птици
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by