English | Български | Пишете ни 
22.03. - 13:00,
Дом на киното

Режисьор:  Агниешка Холанд
Оператор:  Ашли Роу
Продуценти:  Сидни Кимел, Стивън Дж. Ривеле, Майкъл Тейлър, Кристофър Уилкинсън
Сценарий:  Стевън Дж. Ривеле, Кристофър Уилкинсън
В ролите:  Ед Харис , Дайан Кругър , Матю Гуд , Ралф Риах , Бил Стюарт , Джордж Мендел , Джо Андерсън , Ангъс Барнет , Никълъс Джоунс , Филида Лоу
Продукция:  Metro-Goldwyn-Mayer/Anomaly Entertainment/Copying Beethoven/Eurofilm Studio/Sidney Kimmel Entertainment/VIP 2 Medienfonds
Световен разпространител:  Myriad Pictures
СПЕЦИАЛНИ ПРОЖЕКЦИИ
Братята Витман
В Брюж
Господар и командир: далечният край на света
Делта
Диви кучета
Орисия
Партитурите на Бетовен
Полети насън и наяве
Райски птици
Партитурите на Бетовен
Copying Beethoven
Copying Beethoven
САЩ-Германия-Унгария , 2006, 104 мин, цветен
Награди:  Сан Себастиан 2006 - "Най-добър филм" на СЕС; Наградите Гоя 2007 – номинация за най-добър европейски филм

Независимо дали сте любители на класическата музика или не, трудно е да не ви развълнуват възвишените ноти от 9-тата симфония на Лудвиг ван Бетовен. Произведението едновременно бележи най-вълнуващия момент от кариерата на композитора и представлява част от динамичното, привлекателно наследство на епохата. Едно изследване на живота на Бетовен в последните дни от работата му по 9-та симфония, създадено с много въображение, Партитурите на Бетовен черпи вдъхновение от самата музика. Режисиран от прочутата Агниешка Холанд, филмът е и вълнуващ, и романтичен.

Годината е 1824. Композиторът работи трескаво, за да довърши новата си симфония. Изминали са години обаче от последния му успех и той е измъчван от глухота, самота и лична травма. Спешно се търси копист, който да помогне на Бетовен да довърши творбата си навреме за планираното първо изпълнение – в противен случай, оркестърът няма да има какво да свири. За работата е препоръчана Ана Холц – проницателна, млада студентка от консерваторията, стремяща се към композиторска кариера. Непостоянният Бетовен е скептично настроен по отношение на жените и не вярва, че Ана може да допринесе за създаването на неговия шедьовър, но постепенно й се доверява. До момента, когато творбата трябва да се изпълни – исторически момент, изящно и вълнуващо уловен в кадър от гледна точка на Ана, която седи при оркестъра и помага на глухия Бетовен да следи такта – присъствието й в неговия живот вече се превръща в абсолютна необходимост. Тя разбира неговата работа дотам добре, че дори поправя грешки, допуснати от композитора, а страстната й натура й отваря врата към дълбоко личния, изпълнен с гордост свят на Бетовен.

Агниешка Холанд
Агниешка Холанд е родена през 1948 г. във Варшава, Полша. Завършва ФАМУ (FAMU), където следва режисура. Започва кариерата си с такива майстори на киното като Кшищоф Зануси и Анджей Вайда и печели известност в родината си като участник в полската нова вълна кинотворци. Пише няколко сценария заедно с Вайда и след това започва да режисира свои филми, които скоро й донясат международно признание и много награди.
1981  Треска
1985  Горчива жътва
1988  Да убиеш свещеник
1990  Европа, Европа
1992  Оливие, Оливие
1993  Тайната градина
1995  Пълно затъмнение
1997  Уошингтън скуеър
1999  Третото чудо
2001  Златни сънища
2002  Джули крачи към дома
2006  Партитурите на Бетовен
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by