English | Български | Пишете ни 
06.03. - 21:15,
Euro Cinema

14.03. - 16:00,
Люмиер

16.03. - 14:00,
Дом на киното

26.03. - 20:00,
Дом на киното

Режисьор:  Корнел Мундруцо
Оператор:  Матиаш Ердей
Сценарист:  Ивет Биро , Корнел Мундруцо
Продуцент:  Филип Бобер , Виктория Петрани
Музика:  Феликс Лайко
В ролите:  Феликс Лайко , Орши Тот , Лили Монори , Шандор Гаспар
Продукция:  Proton Cinema/ Filmpartners/Essential Filmproduction
Световен разпространител:  Coproduction Office
Разпространител за България:  АРТ Фест
СПЕЦИАЛНИ ПРОЖЕКЦИИ
Братята Витман
В Брюж
Господар и командир: далечният край на света
Делта
Диви кучета
Орисия
Партитурите на Бетовен
Полети насън и наяве
Райски птици
Делта
Delta
Delta
Унгария-Германия , 2008, 110 мин, цветен
Награди:  Кан 2008 - "Наградата на ФИПРЕССИ" ; Котбус – Наградата „Дон Кихот” на Федерацията на киноклубовете; 3 награди на Унгарската филмова седмица 2008 – за най-добър филм, за музика и на критиката

Кротък младеж се завръща в родното си село в дивата Делта, където селяните живеят откъснати от света. Тук той случайно среща своята сестра, която никога не е познавал. Младежът решава да си построи дом и докато работи по къщата, двамата със сестра му се сближават повече от приетото. Наказанието от страна на ксенофобски настроените селяни не закъснява. Единствен представител на източноевропейското кино в Кан миналата година, Делта третира своята опасна тема с чувствителност и все пак включва някои грубовати сцени. Взаимоотношенията между брата и сестрата създават впечатлението за чистота и непоквареност, а самият режисьор признава, че се е стремил по-скоро да изследва границите на личната свобода, отколкото да прави филм за кръвосмешението. Този минималистичен филм се разгръща в медитативно бавно темпо, във визуално привлекателното обкръжение на дивата природа. Изолираната среда на селото, заобиколено от вода, спомага за изграждането на силна драма, преживявана по-скоро вътрешно, отколкото външно.

Корнел Мундруцо
Унгарски режисьор, роден през 1975 г. Следва актьорско майсторство, а после и режисура в Колежа за драматично и филмово изкуство в Будапеща. Корнел Мундруцо привлича международното внимание още в началото със своите късометражни филми. Игралният му дебют Приятни дни (2002) печели „Сребърен леопард” в Локарно през 2002 г. и Голямата награда на София Филм Фест. Вторият филм на Мундруцо, адаптация на историята на Жана д’Арк е Йохана, чиято премиера е в секцията „Особен поглед” на фестивала в Кан.
2000  Желая това и нищо повече
2002  Приятни дни
2005  Кратко мълчание – новела от филма „Поколение: Изгубени и намерени”
2005  Йохана
2008  Делта
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by