English | Български | Пишете ни 
15.03. - 16:00,
Дом на киното

16.03. - 21:00,
Euro Cinema

Режисьор:  Янош Сас
Оператор:  Тибор Мате
Продуцент:  Ференц Кардош
Музика:  Истран Шипош
Сценарий:  Янош Сас
В ролите:  Фогараси Алпар , Гергели Саболеш , Майа Моргенщерн , Доминика Осталовска , Корач Лайош
Продукция:  Budapest Filmstudio/MTM Communications/MTV/47eme Parallelle/Studio Filmowe Zebra/Mafilm
Световен разпространител:  Magyar Filmunio
СПЕЦИАЛНИ ПРОЖЕКЦИИ
Братята Витман
В Брюж
Господар и командир: далечният край на света
Делта
Диви кучета
Орисия
Партитурите на Бетовен
Полети насън и наяве
Райски птици
Братята Витман
Witman Fiuk
The Witman Boys
Унгария-Франция-Полша , 1997, 93 мин, цветен
Награди:  Москва 1997 - "Наградата на ФИПРЕССИ" , Сребърен Св. Георги; Международен кино фестивал в Чикаго 1997 – Сребърен Хюго; Седмица на унгарското кино 1997 – Награда на критиката, награда за най-добър оператор; Камеримаж 1997 – “Златна жаба”; Европейски филмови награди ’97 – номинация за най-добър оператор

Годината е 1914. Градче в Унгария. След смъртта на баща им, братята Уитман, четиринайсетгодишния Янош и дванайсетгодишния Ерно, остават на грижите на млада прислужница и на майка си. Очарователната госпожа Уитман обаче е изцяло отдадена на своя любовник, отнася се студено към децата си и не се интересува от тях. Двете момчета решават да живеят в свой странен свят на насилие и ярост. Янош се запознава с една проститутка, която му дава нежността, любовта и вниманието, от които той отчаяно се нуждае. Ерно също се запознава с момичето. Братята решават да й поднесат единствения подходящ подарък: красивия медальон, който майка им обикновено носи. И по начина, по който в миналото са принасяли животни в жертва, за да заличат мрачния спомен от смъртта на баща си, така сега двамата ще принесат в жертва майка си.

„Исках да опиша един от възможните начини да се стигне до майкоубийство чрез липсата на връзки, чрез смесването на действителност и въображаем свят на насилие”, казва режисьорът Янош Сас за своя филм, заснет по мотиви от романа на унгарския писател Геза Чат. „Целта ми не беше да показвам самото насилие. Търся някакъв необичаен ритъм, цветове, близки до монохромността, именно, за да могат зрителите да гледат, да участват и да разберат образите „отвътре”. В този смисъл се чувствам много близко до филмите на Бергман и Тарковски: за мен това са съвършените филми.”

Янош Сас
Унгарски режисьор, роден през 1958 г. в Будапеща. След като работи като театрален реквизитор, учи кино и театрална режисура в Будапеща. Заснел е доста документални и детски филми за унгарските телевизии.
1990  Не безпокойте
1994  Войцек
1997  Братята Витман
2000  Очите на Холокоста – docu
2007  Опиум: Дневникът на една луда жена
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by