English | Български | Пишете ни 
08.03. - 20:30,
Дом на киното

09.03. - 16:00,
Дом на киното

Режисьор:  Гука Омарова
Оператор:  Рафеек Галев
Музика:  Зиг
Продуценти:  Сергей Бодров, Сергей Селянов, Анар Кашаганова и Наташа Девийерс
Сценарий:  Сергей Бодров , Гука Омарова
В ролите:  Нейсипкул Омарбекова , Фархат Аманкулов , Алмат Аянов
Продукция:  Film Co. CTB/Kazakhfilm/Les Petites Lumieres/Kinofabrika GmbH
Световен разпространител:  Fortissimo Films
МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС
Бахтало (Късмет!)
Възможен живот
Дзифт
Есен
Кумбийска връзка
Лечителката
На баща ми
На сушата
Най-щастливото момиче на света
Сънища призори
Франклин
Чико
Лечителката
Баксы
Native Dancer
Русия-Казахстан-Франция-Германия , 2008, 87 мин, цветен
Награди:  Кинотавър 2008 - "Конкурсна програма"

Най-новият игрален филм на Гука Омарова сблъсква магьосничество и мафия в прашните равнини на Казахстан. Айдай е възрастна жена – духовна лечителка, казахска бакси, която владее силата да открива изгубените души на хората, да лекува сакатите и да намира откраднат добитък. В продължение на години Айдай служи на своята казахска общност и живее на земята на богатия бизнесмен Батир, който й е задължен, защото е помогнала на жена му да зачене. Когато местните гангстери решават, че земята на Батир е отлично място за бензиностанция и мотел, Айдай се противопоставя на плановете им, защото земята я свързва с духовната й сила. Батир заминава на почивка, като пренебрегва заплахите, които гангстерите отправят, но когато се връща, Айдай е изчезнала, а земята му е разкопана. Той побеснява и когато бензиностанцията изгаря, странният инцидент е като справедливо възмездие за него, докато не отвличат сина му. Отчаян и объркан, Бутир търси помощта на Айдай.
Лечителката, чийто съсценарист е големият руски режисьор Сергей Бодров, съчетава мистиката на фантазията и вълненията на гангстерския филм. Със силните си натуралистични роли лентата напомня земния визуален стил на предишния филм на Омарова – Шизо, но със смесения си жанр обхватът му е много по-епичен.
В това майсторско произведение Омарова пресъздава увлекателна история, която умело осветлява сблъсъка между старите казахски обичаи и новия Казахстан.


Димитри Ейпидес

Гука Омарова
Гука Омарова е родена в Алмати, Казахстан. Учи журналистика в Казахстанския университет и документалистика в Института за кино и театър в Алмати. След като режисира късометражния филм Това мое сърце (1998) и документалния филм Капитан Кат (1998), през 2004 г. прави пълнометражния си игрален дебют Шизо, който получава международно признание. Лечителката (2008) е вторият й пълнометражен игрален филм.
2004  Шизо
2008  Лечителката
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by