English | Български | Пишете ни 
07.03. - 21:00,
Люмиер

08.03. - 17:00,
Одеон

Режисьор:  Петр Зеленка
Оператор:  Александър Суркала
Сценарист:  Петр Зеленка , По мотиви от романа „Братя Карамазови” на Фьодор Достоевски и сценичната адаптация на Евалд Шорм
Продуцент:  Честимир Копецки
Музика:  Ян Качмарек
В ролите:  Иван Троян , Игор Хмела , Мартин Мисичка
Продукция:  Prvni verejnopravni/ Warsaw Pact Film Prod./Czech Television
ЕВРОПЕЙСКИ ЕКРАН
Джулия
Драскотина
Дъщерята
Карамазови
Кинунен
Музика
О'Хортен
Облак 9
Приспивни песни
Сватба в провинцията
Толкова отдавна те обичам
Тримата мъдреци
Ужасно щастлив
Целувки
Карамазови
Karamazovi
The Karamazovs
Чехия - Полша , 2008, 103 мин, цветен
Награди:  Карлови Вари 2008 - "Наградата на ФИПРЕССИ"

Театрална трупа от Прага пристига в Краков, за да представи сценична адаптация на романа на Достоевски „Братя Карамазови” на фестивала за алтернативна драма в града. Постановката ще се играе на твърде необичайно място – в местния стоманолеярен завод. Репетициите започват и ние проследяваме не само емоционалния разказ, в който се задават въпроси, свързани с вярата, безсмъртието и спасението на човешката душа, но също и взаимоотношенията в самата актьорска трупа, които по странен начин отразяват „великите” теми на Достоевски. Сценичната драма се прехвърля в реалния живот, когато по време на репетиция с един от зрителите се случва трагедия... “Интересувам се от отговорността, която интелектуалецът носи за идеите, които самият той провъзгласява пред едно общество, изгубило вярата си в Бог и доверието в собствените си основни морални инстинкти”, казва Петр Зеленка. В избраните от него тема и форма режисьорът поднася изключителна творба, която се движи между игрално и документално кино и поставя в центъра успешната постановка на пражкия „Девичи театър”. Режисьор на пиесата е Лукас Хлавица; тя е написана по мотиви от известната драматизация на Евалд Шорм в театър „На Забрадли”.

Петр Зеленка
Един от най-уважаваните сценаристи и режисьори в Чехия е роден в Прага през 1967 г. Следва сценарий и драматургия във ФАМУ и след това работи като редактор във филмово студио „Барандов”. Сред сценариите, на които е автор, са хитовете Всичко, което винаги сте искали да знаете за секса, но ви е било страх да преживеете (1988, реж. Ян Хржебейк) и Самотници (2000, реж. Давид Ондржичек). През 1993 г. режисира пълнометражния документален филм Катинар, следван от Мняга – Хепи енд. По-късно прави награждавания Копчари, Годината на дявола и адаптацията на своята пиеса Истории на нормалната лудост, донесла му множество награди.


1996  Мняга – Хепи Енд
1997  Копчари
2002  Годината на дявола
2005  С главата надолу
2008  Карамазови
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by