English | Български | Пишете ни 
18.03. - 17:00,
Дом на киното

19.03. - 19:30,
Дом на киното

Режисьор:  Ланс Дали
Оператор:  Ланс Дали , Джейк Корбет, Дейвид Гренан
Сценарист:  Ланс Дали
Музика:  Go Blimps Go
В ролите:  Кели О'Нийл , Шейн Къри , Стивън Риа , Нейли Конрой , Пол Роу
Продукция:  Fastnet Films/Film I Vast
Световен разпространител:  Focus Features
ЕВРОПЕЙСКИ ЕКРАН
Джулия
Драскотина
Дъщерята
Карамазови
Кинунен
Музика
О'Хортен
Облак 9
Приспивни песни
Сватба в провинцията
Толкова отдавна те обичам
Тримата мъдреци
Ужасно щастлив
Целувки
Целувки
Kisses
Kisses
Ирландия-Швеция , 2008, 72 мин, цветен
Награди:  Кино фестивал Фойл 2008 - "Най-добър филм" ; Голуей Филм Флийд – "Награда за най-добър ирландски филм"

Кайли и Дилан живеят в беден комплекс в покрайнините на Дъблин. Двамата прекарват времето си, предимно като се мотаят по улиците, за да избегнат контакт с омразните си родители. Кайли живее с петимата си братя и сестри и емоционално затворената си майка, изцяло отдадена на работа. Семейството на Дилан е дълбоко разстроено – баща му е алкохолик, който непрестанно говори мръсотии и малтретира майка му, а брат му ги е напуснал преди две години, оставяйки след себе си само смътни спомени. Когато по Коледа между Дилан и баща му избухва сериозен скандал това съвсем не е изненадващо. Кайли помага на Дилан да се измъкне от лапите на баща си и двамата избягват от мрачните си домове. С пачка пари, които Кайли е откраднала от по-голямата си сестра, те отправят поглед към Дъблин, търсейки спасение и изчезналия брат на Дилан. Така започва една калейдоскопична одисея в нощта – двамата се запознават с какви ли не живописни и мрачни образи – може би дори със самия Боб Дилан.

Докато двамата младежи се измъкват от предградието и отиват в града, богатата черно-бяла картина на филма постепенно се разгръща в жива, цветна палитра, а когато стигат в централната част, вече виждаме всичко в богати оттенъци и неонови светлини. Сценаристът и режисьор Ланс Дали изследва Дъблин такъв, какъвто го виждат двамата млади и все по-малко невинни герои и погледът му съдържа нюанси и на опасност, и на магия. Със забележителната игра на двамата млади, неизвестни главни актьори, със завладяващия, уверено лаконичен и прям разказ и с неповторимия си поглед към Дъблин, Целувки предизвиква усещане за магия, чудо и ужас.

Мишел Маю

Ланс Дали
Ланс Дали е роден в Дъблин и работи като актьор, музикант, фотограф и монтажист преди да започне кариерата си на сценарист и режисьор. През 1999 г. режисира първия си игрален филм Последни дни в Дъблин. Вторият му филм Ефектът на сиянието е избран за гала вечерта при закриването на Международния кино фестивал в Дъблин през 2004 г. и е номиниран за пет награди на Ирландската филмова и телевизионна академия, включително за най-добър сценарий.
2001  Последни дни в Дъблин
2004  Ефектът на сиянието
2008  Целувки
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by