English | Български | Пишете ни 
17.03. - 21:00,
Euro Cinema

19.03. - 19:00,
Люмиер

Режисьор:  Андреас Дресен
Оператор:  Михаел Хамон
Продуцент:  Петер Ромел
Сценарий:  Андреас Дресен , Куки Цише, Лейла Щилер, Йорг Хаушилд
В ролите:  Урсула Вернер , Хорст Реберг , Хорст Вестфал , Щефи Кюнерт
Продукция:  Rommel Film
Световен разпространител:  The Match Factory
ЕВРОПЕЙСКИ ЕКРАН
Джулия
Драскотина
Дъщерята
Карамазови
Кинунен
Музика
О'Хортен
Облак 9
Приспивни песни
Сватба в провинцията
Толкова отдавна те обичам
Тримата мъдреци
Ужасно щастлив
Целувки
Облак 9
Wolke 9
Cloud 9
Германия , 2008, 97 мин, цветен
Награди:  2008 - "Европейски филмови награди" - 2 номинации - за режисура и за актриса на Урсула Вернер

Инге трябва да върне поправения чифт панталони на клиента си Карл, но доставката завършва с неочаквана страстна прегръдка, последвана от секс. Инге живее със съпруга си Вернер и в началото се опитва да избегне аферата с Карл, но взаимното привличане (и то не само сексуално) надделява. Любовта може да разцъфти на всяка възраст – дори и при пенсионерите, както героите на филма сами откриват. Всъщност Облак 9 разказва за класически любовен триъгълник. Филмът следва в безсрамни подробности героите си по време на сексуалните срещи и най-болезнените им моменти, без да скрива нищо от зрителите. Темата табу за еротиката и възрастните хора – макар и в началото шокираща – е представена умело като комбинация от тромавост и автентичност, но също и чувствителност и хумор. Както винаги при Дресен изпълненията са отлични, а филмът е много реалистично и важно доказателство за психологическите и физическите копнежи на по-възрастното поколение.
Стилът на Дресен е хипнотично изчистен, нещо като минималистичен романтизъм. Семплият сценарий и операторска работа създават изключително напрежение. Облак 9 силно наподобява съвършения в тонално отношение Лято на балкона, който също разказваше за трима обикновени души, които се сблъскват с егоизма, присъщ на влюбването.

Камерън Бейли

Андреас Дресен
Германски режисьор, роден през 1963 г. в Гера. Започва като аматьор, след което работи с професионалисти в източногерманското студио Deutsche Film-Aktiengesellschaft и учи във Филмовата академия „Конрад Волф” в Бабелсберг. След няколко късометражни и телевизионни филма и дебюта си в пълнометражното кино Тиха страна вторият му пълнометражен филм – трагикомедията Нощни форми, е приет много добре на Берлинале. Сладко-горчивите му комедии често разказват за любовните взаимоотношения на обикновените хора в бивша Източна Германия. Облак 9 е показан с голям успех на филмовия фестивал в Кан в програма „Особен поглед”.
1992  Тиха страна
1999  Нощни форми
2001  „Халбе Трепе”
2004  Виленброк
2005  Лято от балкона
2008  Облак 9
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by