English | Български | Пишете ни 
18.03. - 20:30,
Люмиер

19.03. - 21:00,
Euro Cinema

Режисьор:  Хенрик Рубен Генц
Оператор:  Йорген Йохансон
Сценарист:  Хенрик Рубен Генц , Дуня Гри Йенсен , по романа на Ерлинг Йепсен
Музика:  Каре Бьерко
Продуценти:  Томас Гамелтофт и Тина Далхоф
В ролите:  Якоб Седергрен , Ким Бодня , Лене Мария Кристенсен
Продукция:  Fine and Mellow
Световен разпространител:  TrustNordisk
ЕВРОПЕЙСКИ ЕКРАН
Джулия
Драскотина
Дъщерята
Карамазови
Кинунен
Музика
О'Хортен
Облак 9
Приспивни песни
Сватба в провинцията
Толкова отдавна те обичам
Тримата мъдреци
Ужасно щастлив
Целувки
Ужасно щастлив
Frygtelig lykkelig
Terribly Happy
Дания , 2008, 100 мин, цветен
Награди:  Карлови Вари 2008 - "Кристален глобус" за най-добър филм; Валядолид – Награди за сценарий и за музика

Младият полицейски офицер от Копенхаген Роберт Хансен е преместен против волята му в градчето Скарилд в Южна Ютландия като заместник-началник. Това преместване му дава шанс да започне отначало. На Роберт обаче никак не му е лесно да проумее местните жители и нецивилизования им подход към закон и ред.
В градче, където всеки се познава с всеки, хората обичат сами да се грижат за нещата. За да свърши работа, Роберт се предава на неписаните правила в този пограничен, блатист район, като използва нецивилизованите норми и действия, които му е било толкова трудно да разбере. Всички надежди да се завърне в Копенхаген потъват все по-дълбоко в блатата на Южна Ютландия и започва да се очертава състояние на „ужасно щастие”.
Вдъхновена от романа на Ерлинг Йепсен (автор на романа, по мотиви от който е направен успешният Изкуството да плачеш), гротескната драма на Генц със своите отклонения към криминалния жанр, уестърна и филма на ужасите поразява с оригиналния си стил и омагьосващата атмосфера, проникнала в тази общност на нарушено душевно равновесие. “Исках филмът да бъде преживяван като кошмар в сюрреалистичен, паралелен свят, където нещата са си съвсем реални, но всичко непрекъснато е леко изместено”, казва режисьорът за своя филм.

Хенрик Рубен Генц
Датски режисьор, роден през 1959 г. Завършва Датската национална филмова школа през 1995 г. За дипломната си работа Кръстопътища получава награда за най-добър филм и сценарий на Фестивала на филмовите училища в Мюнхен. Късометражният Теис и Нико, световен фестивален хит, е отличен с „Кристална мечка” в Берлин и номинация за „Оскар”. Генц е режисирал многобройни ТВ сериали, включително и номинирания за „Еми” Убийството. Игралният му дебют Някой като Ходер получава награди на различни филмови фестивали, а Китаецът печели две награди в Карлови Вари.
1995  Кръстопътища
2003  Някой като Ходер
2005  Китаецът
2008  Ужасно щастлив
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by