English | Български | Пишете ни 
17.03. - 19:00,
Euro Cinema

18.03. - 18:30,
Люмиер

19.03. - 16:00,
Дом на киното

Режисьор:  Михал Роза
Оператор:  Марчин Кошалка
Сценарист:  Михал Роза
Музика:  Станислав Радван
Продуценти:  Хенрик Романовски и Дариуш Сидор
В ролите:  Ядвига Янковска-Чиеслак , Кшищоф Строински , Ева Телега
Продукция:  Filmcontract Ltd.
Световен разпространител:  M-Appeal
ЕВРОПЕЙСКИ ЕКРАН
Джулия
Драскотина
Дъщерята
Карамазови
Кинунен
Музика
О'Хортен
Облак 9
Приспивни песни
Сватба в провинцията
Толкова отдавна те обичам
Тримата мъдреци
Ужасно щастлив
Целувки
Драскотина
Rysa
Scratch
Полша , 2008, 89 мин, цветен
Награди:  Полски кинофестивал 2008 - "Награда за сценарий" ; Котбус – "Специална награда за артистичен принос"

Йоана е 60-годишна, професор по биология в прочутия Краковски университет, дъщеря на известен политик отпреди войната. Тя е дребничка, но доверчива и пълна с енергия. Ян е математик, стълбът на семейството, стабилен и грижовен, обича да поспори, остроумен. Двамата живеят щастливо години наред. Имали са своите добри и лоши моменти, но са се подкрепяли и уважавали взаимно и така са оцелели като двойка, за което се радват на уважението на другите. Докато един ден анонимно доставен подарък за рождения ден на Йоана не разкрива мрачна тайна от тяхното минало. "Драскотината" в тяхната връзка е, че Ян вероятно е сътрудничил на тайните служби от 50-те години насам и ги е информирал относно бащата на Йоана. Изведнъж животът на Йоана се разбива на парчета.

„Това не е политически филм. Наблюдавам по-скоро хората, а не механизмите. Разказвам тази история, защото искам да разбера, а не да съдя. Да разбера Ян: добър баща и верен съпруг, моралист, който се държи на разстояние от света и въпреки това навярно е бил информатор и конформист; да разбера Йоана: истинска дама и осъществен учен и въпреки това жена, която решава да унижи
най-близкия си човек въз основа на най-оскъдни доказателства. Питам каква везна ни е необходима, за да измерим, от една страна, трийсет години щастлив живот заедно и от друга – подозрението, че човек лъже и е нелоялен. Питам какво да правим със съмненията, които се надигат в нас, нарастват като лавина и помитат всичко дотам, че в един момент вече нищо не може да се направи.”

Михал Роза

Михал Роза
Michal Rosa
Полски режисьор, роден в Забързе през 1963 г. Следва архитектура в Силезийския технологически институт и режисура в Силезийския университет. От средата на 90-те години работи като преподавател в своята алма матер. Филмите му се прожектират и печелят отличия по фестивали из цял свят.
2001  Мълчание
2005  Какво видя слънцето
2008  Драскотина
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by