English | Български | Пишете ни 
06.03. - 20:30,
Люмиер

07.03. - 20:45,
Euro Cinema

08.03. - 18:00,
Френски културен институт

Режисьор:  Филип Клодел
Оператор:  Жером Алмера
Сценарист:  Филип Клодел
Продуцент:  Ив Мармион
Музика:  Жан-Луи Обер
В ролите:  Кристин Скот Томас , Елза Зилберщайн , Серж Азанависиус , Лоран Гревий
Продукция:  UGC YM/Integral Film
Световен разпространител:  UGC
ЕВРОПЕЙСКИ ЕКРАН
Джулия
Драскотина
Дъщерята
Карамазови
Кинунен
Музика
О'Хортен
Облак 9
Приспивни песни
Сватба в провинцията
Толкова отдавна те обичам
Тримата мъдреци
Ужасно щастлив
Целувки
Толкова отдавна те обичам
Il y a longtemps que je t'aime
I've Loved You So Long
Франция-Германия , 2008, 117 мин, цветен
Награди:  2008 - "Европейска филмова награда за най-добра актриса" на Кристин Скот Томас

Толкова отдавна те обичам разказва дълбоко затрогващата история на две сестри, които преоткриват усещането за семейство след години раздяла. Веднага след освобождаването й от затвора след излежаване на
15-годишна присъда за извършването на необяснимо престъпление Жюлиет се среща със сестра си Леа, която не е виждала от дете. Леа, която е омъжена и има две осиновени деца, топло посреща по-голямата си сестра у дома си и прави всичко възможно, за да възстанови връзката помежду им. Когато по-голямата й дъщеря я пита къде е била "леля Жюлиет" през всички тези години, Леа отговаря, че е живяла в Англия.
В първите си опити отново да се приспособи към обществото Жюлиет създава няколко нови познанства, включително с приятелски настроен полицай, който обаче страда от депресия, и с колега на сестра си, който сериозно се увлича по нея. Докато Жюлиет се опитва да си намери работа и да я запази, да пребори демоните си и да пази тъмните си тайни далеч от приказливите познати на сестра си, тя открива, че й е все по-трудно да се адаптира към новооткритата си свобода.
Кристин Скот Томас прави може би най-силната роля в кариерата си, а присъствието на Зилберщайн внушително подчертава динамичната връзка между двете героини. Сценаристът и дебютиращ режисьор Филип Клодел е създал изключително интелигентен диалог и превъзходни визуални композиции. Като използва за основа взаимоотношенията между две сестри, Клодел излиза извън границите на семейната драма и прави изящно изследване на опрощението.

Мишел Майо

Филип Клодел
Френски режисьор, роден през 1962 г. в Домбал, Франция. Завършил е Университета в Нанси, където в момента преподава литература. Освен че е утвърден писател, той е писал сценарии за френската телевизия и е бил съсценарист на филма На върха на пръстите (2002, реж. Ив Анжело). Отдавна те обичам е режисьорският му дебют.
2008  Отдавна те обичам
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by