English | Български | Пишете ни 
09.03. - 16:30,
Люмиер

09.03. - 21:00,
Euro Cinema

10.03. - 21:00,
Одеон

Режисьор:  Мика Каурисмаки
Оператор:  Рауно Ронкайнен
Сценарист:  Мика Каурисмаки , Петри Кара
Продуцент:  Мика Каурисмаки
Монтаж:  Мика Каурисмаки
В ролите:  Кари Хейсканен , Перти Свехолм , Тимо Торика
Продукция:  Marianna Films Oy
Световен разпространител:  WIDE Management
ЕВРОПЕЙСКИ ЕКРАН
Джулия
Драскотина
Дъщерята
Карамазови
Кинунен
Музика
О'Хортен
Облак 9
Приспивни песни
Сватба в провинцията
Толкова отдавна те обичам
Тримата мъдреци
Ужасно щастлив
Целувки
Тримата мъдреци
Kolme viisasta miesta
Three Wise Man
Финландия , 2008, 98 мин, цветен
Награди:  Фестивал „Черни нощи” в Талин 2008 - "Наградата на журито" за най-добри актьори на Кари Хейсканен, Перти Свехолм и Тимо Торика

Толстой пише, че всички щастливи семейства си приличат, а всяко нещастно семейство е нещастно по своему. Но това не важи задължително за всеки отделен човек, както ни показват героите във филма на Мика Каурисмаки Тримата мъдреци – неподправена, интимна и на много места забавна драма за мъжествеността. На едно или друго ниво всички персонажи във филма правят или са на път да направят грешки. Мати е параноичен бъдещ баща, осакатен от съмнения в собствените си сили. Ерки е заклет женкар, който се бори с неназована болест и с емоционалните рани от отчуждаването между него и сина му. Рауно е уморен нереализиран актьор, върнал се в Хелзинки от Париж в опит да възстанови отношенията си с двайсетинагодишния си син. Коледа е – време, в което обикновено се събираме със семействата си, а невъзможността на тримата да бъдат с най-близките си хора им тежи. Не помага и това, че почти половината им живот е минал, и то не точно така, както са очаквали. Случайна среща в болницата събира тримата стари приятели и те се отправят в търсене на място, където да удавят мъката си. Успяват да принудят собственика на караоке бар да ги пусне вътре, където следват неочаквани сривове, емоционални признания и възможно изкупление.

Мика Каурисмаки
Mika Kaurismaki
Финландски режисьор, роден през 1955 г. Завършва кино в Мюнхен и първият му филм Лъжецът с участието на по-малкия му брат Аки е истинска сензация. Мика, Аки и група техни приятели основават компанията Villealfa Filmproductions, която продуцира цяла поредица забележителни нискобюджетни филми. През 90-те години Мика основава собствена компания – Marianna Films. Първите му независими проекти са Зомби и Влакът фантом. През 1990 г. отива в джунглата и заедно със Самюъл Фулър и Джим Джармуш заснема документалния филм Тигреро: Филм, който никога не бе направен, удостоен с Наградата на ФИПРЕССИ на Берлинале.
1987  Хелзинки-Неапол, цяла нощ
1991  Зомби и влакът на призраците
1994  Тигреро: Филм, който никога не бе направен – docu
1998  Ел Ей без карта
2000  Магистрално общество
2002  Музиката на Бразилия – docu
2004  Сладка моя
2005  Бразилейриньо – docu
2008  Звуково огледало
2008  Тримата мъдреци
© 2001 - 2009 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by